Nicuşor Dan: Guvernul României încurajează haosul urbanistic deja existent. Câţi oameni dau autorizaţiile de construcţie în Bucureşti şi Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan acuză Guvernul României pentru o hotărâre luată ilegal, care adânceşte haosul urbanistic FOTO Adevărul
Nicuşor Dan acuză Guvernul României pentru o hotărâre luată ilegal, care adânceşte haosul urbanistic FOTO Adevărul

Preşedintele Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, atrage încă o dată atenţia asupra incompetenţei administraţiei româneşti în ceea ce priveşte haosul urbanistic încurajat indirect prin indolenţă. Acesta acuză o decizie luată miercuri, abuziv, care micşorează personalul din cadrul instituţiei de stat responsabilă de verificarea metodei prin care se construieşte într-un oraş, Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Nicuşor Dan susţine, într-un comunicat de presă emis redacţiei "Adevărul", că Guvernul României a aprobat miercuri o Hotărâre de Guvern prin care se reorganizează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi se reduce numărul de posturi din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).

Potrivit preşedintelui Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”, aceste măsuri vor avea un efect negativ asupra dezvoltării urbane a oraşelor din România, amplificând haosul urbanistic deja existent.

Pentru a-şi argumenta punctul de vedere, Nicuşor Dan vorbeşte despre decizia actualei administraţii de a reduce numărul angajaţilor din cadrul ISC de la 750 la 616 şi asta în condiţiile în care personalul este deja insuficient, nenumărate cereri de a-l mări fiind depuse de mult timp de centrele teritoriale.

Autorizaţiile de construcţie din Bucureşti şi Ilfov, date de un singur om

Fostul candidat la Primăria Capitalei arată cât de alarmantă este situaţia, având în vedere că, spre exemplu, la nivelul Capitalei există o singură persoană care se ocupă de verificarea legalităţii documentaţiilor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire.

"Spre exemplu, la Direcţia Bucureşti – Ilfov a Inspectoratului, un singur angajat se ocupă de verificarea legalităţii documentaţiilor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. Menţionăm că pentru fiecare lucrare de construcţie, proprietarul plăteşte 0,9% din valoarea inveştiţiei bugetului de stat, în vederea asigurării controlului în construcţii. Suma totala colectată depăşeşe cu mult bugetul Inspectoratului de Stat în Construcţii", se arată în comunicatul citat.

Guvernul aruncă la gunoi "Codul Urbanismului"

De parcă nu ar fi fost de ajuns, tot în cadrul acestei hotărâri, Nicuşor Dan susţine că va dispărea Direcţia de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Ministerul Dezvoltării. Printre altele, conform declaraţiilor reprezentanţilor ministerului la dezbaterea din Camera Deputaţilor asupra Legii urbanismului, Direcţia de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism avea în sarcină elaborarea unui Cod al Urbanismului, care să pună ordine în legislaţia din domeniul urbanismului şi construcţiilor.

Peste toate, potrivit preşedintelului organizaţiei civice, decizia nici măcar nu ar fi urmat paşii legali pentru a intra în vigoare.

”Hotararea de Guvern a fost emisă cu încălcarea Legii 52/2003 a transparenţei decizionale. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică pe 22 iulie 2013, cu termen de dezbatere de 10 zile. Cu toate acestea, Hotărârea a fost aprobată pe 24 iulie 2013, adică după două zile. Prin aceasta s-a încălcat articolul 6 al Legii 52/2003 care spune: (4) La publicarea anunţului autoritatea administraţiei publice va stabili o perioadă de cel puţin 10 zile pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice. (7) Autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică”, conchide Nicuşor Dan.

Pe aceeaşi temă:

Liber la haos: Camera Deputaţilor a adoptat Legea Urbanismului, fără să accepte obiecţiile preşedintelui Băsescu din cererea de reexaminare

Lista „bombelor cu ceas”, actualizată de Primăria Capitalei. 30 de clădiri cu risc seismic au fost consolidate până în prezent

Legea Urbanismului, dezbătută în Senat. Nicuşor Dan: recenta modificare adusă legii a fost criticată de organizaţiile profesionale şi de ONG-uri
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite