Priorităţile Ministerului Educaţiei: competitivitate, modernizarea curriculei şi combaterea corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţământul din Republica Moldova continuă reformele. FOTO Alexandru Tarlev
Învăţământul din Republica Moldova continuă reformele. FOTO Alexandru Tarlev

Reformele ambiţioase din domeniul Educaţiei începute de ministrul Maia Sandu vor continua şi în următorii ani. Astfel, principalele acţiuni de pe agenda Ministerului Educaţiei pentru noul mandat sunt implementarea Codului Educaţiei, fortificarea şi formarea noilor instituţii, care vor supraveghea calitatea procesului de studii. Totodată, Ministerul Educaţiei va pune accent şi pe resursele umane.

Codul Educaţiei va fi elementul principal din priorităţile Ministerului Educaţiei pentru mandatul actualei echipe. Pentru a pune în aplicare prevederile acestui Cod, numai în acest an vor fi elaborate peste 30 de regulamente şi acte normative. „Prioritatea numărul unu este asigurarea cadrului instituţional, care va cataliza implementarea acestui document. „Pentru ca fiecare şcoală să devină o şcoală bună e nevoie de instituţii care să supravegheze, să evalueze şi să ajute instituţiile de învăţământ”, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lista de reforme

O altă prioritate pentru ME este asigurarea funcţionalităţii a trei instituţii de bază:  Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional (ANACIP), Inspectoratul Şcolar Naţional şi Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare. Instituţiile vor supraveghea, evalua şi ajuta instituţiile de învăţământ din republică.  

O altă prioritate a ministerului pentru perioada imediat următoare ţine de îmbunătăţirea calităţii resursei umane din Educaţie. Potrivit ministrului, pe viitor, profesorii ar putea fi remuneraţi în bază de performanţă. În acest scop, Ministerul Educaţiei a iniţiat elaborarea unui nou sistem de salarizare. 

„Legea are ca obiectiv să crească competivitatea salariilor profesorilor în raport cu alte categorii de angajaţi si ne referim la cei cu studii superioare, adică trebuie să ne uităm şi după calificare. Nu este corect să comparăm salariul din Educaţie cu salariul mediu pe economie. Trebuie să introducem un element de performanţă ca să motivăm profesorii care au rezultate”, a conchis Sandu. 

În altă ordine de idei, în vederea creşterii relevanţei şi aplicabilităţii studiilor, ministerul şi-a propus modernizarea curriculei. În perioada următoare va fi prezentat pentru dezbateri publice Cadrul de Referinţă pentru Curriculumul Naţional, document-cadru care va ghida acest proces. Ulterior, va fi iniţiată revizuirea curriculumului la toate disciplinele şi pentru toate clasele. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite