Cerceii prinţesei Marina Sturdza s-au vândut cu 2.200 de euro. Banii vor merge la Fundaţia Filantropică „Hospice Angelus“ Moldova
0Circa 30.000 de euro au fost adunaţi la balul de caritate organizat de Fundaţia Hospice Angelus. Din aceşti bani vor fi procurate medicamente pentru persoanele care suferă de boli incurabile.
„Doamnelor şi domnilor, vă rugăm să vă cuplaţi centurile de siguranţă. Pornim în călătoria noastră în jurul lumii, într-o singură seară“, au anunţat în deschiderea balului cei doi prezentatori ai evenimentului, costumaţi în căpitan şi însoţitoare de bord.
Aeronava imaginară a purtat cele peste 150 de persoane prezente într-un voiaj virtual prin Italia, Argentina şi Anglia, aterizând în siguranţă înapoi, în Moldova. „Pasagerii“ - diplomaţi, oameni de afaceri şi politicieni care au plătit câte 80 de euro pentru biletul de intrare, au gustat bucate tradiţionale şi au făcut cunoştinţă cu obiceiurile şi cultura acestor ţări.
„Gândurile noastre se îndreaptă spre cei pe care vrem să-i ajutăm să plece din această lume cu demnitate şi fără durere şi la îngerii invizibili care le aduc zi de zi o rază de speranţă. Ajutaţi-ne să creăm mai mulţi îngeri care nu îngrijesc pacienţi, ci oameni cu ceasuri legate de inimă“, i-a îndemnat patroana balului, Prinţesa Marina Sturdza.
Mica prinţesă
Invitaţii au răspuns la această invitaţie lăsând sume impresionante la licitaţia cu strigare. Printre obiectele scoase la vânzare s-au numărat costume populare, bilete la concertele lui Sting şi Beyoncé, o pictură în ulei a lui Iurie Matei, o minge de tenis semnată de jucătorul Andy Murray, o bicicletă de munte, un set de genţi de călătorie.
Cel mai scump s-a vândut o pereche de cercei purtată de Marina Sturdza în seara balului, cu 2.200 de euro. Noua proprietară a bijuteriilor s-a dovedit a fi Demetra Sâtnic, o fetiţă de nouă ani din Capitală. „Mă simt ca o prinţesă şi-i voi păstra toată viaţa“, a promis micuţa.
Cu o contribuţie a venit şi prima doamnă. „Sprijin ideea de a colecta fonduri pentru persoanele care au cu adevărat nevoie şi sper că cetăţenii Republicii Moldova vor deveni din ce în ce mai receptivi la durerea celor din jur“, a spus Margareta Timofti.
Evenimentul anului
Fondurile colectate la petrecerea filantropică vor merge pentru susţinerea activităţilor Angelus Moldova, care oferă îngrijiri paliative copiilor şi adulţilor aflaţi în stadiile terminale ale unor boli incurabile, cum ar fi cancerul sau malformaţiile congenitale severe.
Pentru hospice, balul reprezintă cel mai important eveniment al anului. „Pregătirile încep din ianuarie şi este o adevărată provocare, pentru că din banii adunaţi cumpărăm medicamente pentru câteva luni“, a mărturisit John McKellar, manager regional al fundaţiei.
Deşi nu au numărat încă banii, organizatorii susţin că au reuşit să strângă circa 30.000 de euro. „Este o sumă importantă pentru cei 1.481 de pacienţi pe care îi avem în evidenţă“, a precizat Valeriu Isac, directorul executiv Angelus Moldova.
Hospice Angelus în cifre
În 2012, cadrele medicale ale fundaţiei filantropice „Hospice Angelus“ au efectuat peste 4.700 de vizite la domiciliul bolnavilor în stadii terminale. Circa 1.500 de persoane, dintre care 100 de copii, au beneficiat de servicii paliative. În acelaşi an, au fost înregistraţi 787 de pacienţi noi, au fost oferite 79.000 de stome, 85 de proteze mamare şi 28 de peruci. Asistenţii sociali au făcut 566 de vizite la domiciliu şi au apărat drepturile a 220 de pacienţi. În urma evenimentelor de caritate, au fost colectaţi 1,284 milioane de lei.