Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland: "Noul guvern are sarcina de a recupera restanţele şi a continua reformele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al Consiliului Europei FOTO: Adevărul
Secretarul general al Consiliului Europei FOTO: Adevărul

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a salutat acordarea votului de încredere pentru Guvernul Leancă. Potrivit oficialului european, noul cabinet de miniştri are sarcina de continua reformele, recuperând restanţele, iar preşedinţia trebuie să consolideze încrederea oamenilor în instituţiile statului.

“Sper că formarea noului Guvern va aduce Republicii Moldova stabilitatea atât de necesară şi am încredere în determinarea de a continua  reformele, îndeplinind promisiunile de a construi o ţară bazată pe statul de drept şi respectul pentru procesele şi valorile democratice. Noul guvern se va confrunta cu sarcina de a recupera restanţele din reformă, în special lupta împotriva corupţiei, consolidarea independenţei şi a responsabilizării instituţiilor publice, structurilor de aplicare a legii şi reforma sistemului judiciar. Instituţia Preşedinţiei va avea un rol deosebit de important în această perioadă, contribuind la consolidarea încrederii publice în instituţiile ţării”, a declarat Thorbjørn Jagland.

Potrivit Secretarului General, Consiliul Europei va acorda în continuarea asistenţă Chişinăului în implementarea reformelor. “Consiliul Europei acordă cea mai mare importanţă acestor reforme şi va continua să lucreze îndeaproape pentru punerea lor în aplicare”, a mai adăugat Thorbjørn Jagland.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle au salutat călduros învestirea guvernului Leancă şi votarea programului său de către Parlamentul Republicii Moldova.

Cei doi consideră că o reformă constituţională este necesară pentru a preveni apariţia unor crize similare pe viitor şi fac apel să asigure în continuare o funcţionare corectă a instituţiilor de stat.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel a specificat că aşteaptă o abordare şi schimbări serioase din partea guvernării, vizavi de implementarea reformelor.

„Alianţa de guvernare va trebui să introducă nişte schimbări serioase, faţă de modul cum au acţionat precedentele două. Evident, Uniunea Europeană vrea să vadă o abordare serioasă a reformelor care trebuie înfăptuite în această ţară, nu doar frumoase spuse oficialilor de la Bruxelles şi alte capitale europene. Noi vom fi foarte atenţi la seriozitatea cu care procesul de reforme este continuat", a declarat Schuebel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite