LIVE TEXT A început o nouă şedinţă a Parlamentului. Prima şedinţă a Guvernului Maia Sandu s-a încheiat. Zeci de poliţişti şi mascaţi, în preajma Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera PAS, Maia Sandu, numită în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova cu voturile deputaţilor ACUM şi PSRM, decizie declarată neconstituţională de Înalta Curte, va conduce luni, 10 iunie, ora 12.00, prima şedinţă a noului Guvern învestit, ce se va desfăşura în incinta Parlamentului. Şedinţa Guvernului Sandu se va petrece în timp ce în funcţie este şi Guvernul Filip, care nu recunoaşte deciziile Parlamentului ACUM-PSRM.

UPDATE 15.10 Vicepreşedintele PDM Andrian Candu a declarat că democraţii invită toate partidele parlamentare la dialog, pe motiv că Republica Moldova s-a pomenit într-un blocaj juridic

„Suntem lipsiţi de soluţii juridice. Rugăm pe toţi să se abţine de la anumite acţiuni care vor fi considerate ilegale. Considerăm că, dacă avem înţelepciune şi respondabilitate, politicul trebuie să găsească soluţiile politice”, a spus Candu.

UPDATE 14.10 Parlamentul va constitui o comisie de anchetă privind elucidarea fraudării sistemului bancar 

UPDATE 14.00 Începe şedinţa Parlamentului (VIDEO mai jos)

UPDATE 13.55 Dodon spune că democraţii lui Plahotniuc i-ai în calcul asasinarea sa pentru a se menţine la putere. 

UPDATE 13.50 Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorii străini acreditaţi la Chişinău şi le-a spus că va coopera cu Guvernul Maiei Sandu pentru a înlătura sistemul criminal-oligarhic de la putere. 

UPDATE 12.55 Maia Sandu a declarat că nu va forţa intrarea în clădirea Guvernului. 

UPDATE 12.30 Şedinţa Guvernului s-a încheiat 

UPDATE 12.15 La propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, a fost demis din funcţie şeful IGP, Alexandru Pânzari. În locul acestuia a fost numit în funcţie Gheorghe Bălan. „Este un reprezentant al magistraţilor noştri, care mereu a avut o atitudine corectă”, a spus Andrei Năstase. 

UPDATE 12.10 A început şedinţa Guvernului. Maia Sandu a declarat că deciziile Curţii Constituţionale sunt arbitrare şi ilegale. Maia Sandu a solicitat organelor de forţă să nu îndeplinească ordinele ilegale ale celor care au uzurpat puterea şi să nu blocheze accesul în instituţiile statului 

Maia Sandu a afirmat că trebuie să se pună capăt speculaţiilor precum că PSRM şi ACUM au ajuns la un acord privind formarea unei majorităţi în baza ideii de federalizare a ţării. Maia Sandu a spus că la baza înţelegerii a stat doar lupta contra regimului lui Vlad Plahotniuc.

UPDATE 12.00 Miniştrii şi secretarii de stat, convocaţi la Guvern de Pavel Filip 

UPDATE 10.40 Zeci de poliţişti şi mascaţi se află în jurul clădirii Guvernului. Maia Sandu a anunţat că, după ce Guvernul va aproba decizii cu privire la mai multe numiri şi demisii, membrii Cabinetului de Miniştri se vor îndrepta spre Guvern. Deocamdată nu este clar dacă scopul poliţiei este acela de a îngrădi accesul Maiei Sandu în instituţie sau nu.

x

Componenţa Guvernului Sandu: Ministrul de Interne - Andrei Năstase, ministrul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi, ministrul Economiei - Vadim Brânzan, ministrul Apărării - Pavel Voicu, Ministrul Educaţiei - Liliana Onofrei, ministrul Sănătăţii - Ala Nemerenco, ministrul Finanţelor - Natalia Gavriliţa, ministru de Externe - Nicolae Popescu, Vasile Şova - ministrul Reintegrării, Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Agriculturii.

Maia Sandu a transmis structurilor de forţă că noua guvernare nu a venit să se răzbune, dar să facă ordine: „Asiguraţi eliberarea instituţiilor de stat ca noul Guvern să poate să-şi înceapă activitatea. Altă cale nu există. Vă ordon să vă faceţi datoria faţă de ţară şi cetăţeni”.

Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019. Parlamentul a declarat în afara legii Guvernul Filip şi cere intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. De asemenea, cei 61 de deputaţi ACUM-PSRM nu recunosc deciziile Curţii Constituţionale.

Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.

Liderul PDPA, Andrei Năstase, a declarat că Parlamentul nu mai recunoaşte Curtea Constituţională, iar deciziile acesteia sunt ilegale şi la comanda lui Vlad Plahotniuc.

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 

Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite