Platforma DA a depus o plângere penală privind secţiile de votare din străinătate şi din regiunea transnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase, lider Platforma DA
Andrei Năstase, lider Platforma DA

Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr anunţă că au depus o plângere penală „împotriva celor care au luat o decizie ilegală privind secţiile de votare din diaspora şi din regiunea secesionistă”. Totodată, aceştia anunţă că joi, 1 iulie, vor organiza la Curtea de Apel un protest „împotriva corupţiei în justiţie”, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, liderul formaţiunii, Andrei Năstase, a amintit că pe 29 iunie Platforma DA a obţinut în instanţă o nouă victorie, Curtea Constituţională declarând că deschiderea secţiilor de votare pe un teritoriu necontrolat de autorităţile legale este neconstituţională, iar trecerea termenului de 35 de zile nu exonerează Comisia Electorală Centrală de obligaţia de a constitui secţii de votare în diaspora. Potrivit lui, Curtea a emis o decizie prin care au fost clarificate două aspecte importante, valabile pentru actualele şi viitoarele alegeri.

Şi anume, că eventuala organizare a unor secţii de votare de CEC pe un teritoriu care nu este controlat în mod efectiv de autorităţile Republicii Moldova este şi ilegală, şi neconstituţională. Totodată, termenul de 35 zile pentru organizarea secţiilor de votare a fost reglementat pentru a asigura predictibilitatea scrutinului şi pentru ca alegătorii să-şi organizeze din timp exercitarea dreptului electoral. „Nimic din această normă nu denotă că termenul de 35 de zile este unul de decădere, iar în cazul expirării lui, Comisia Electorală Centrală are discreţia să refuze deschiderea secţiilor de votare în Diaspora. Trecerea peste limita temporală de 35 de zile nu exonerează CEC de obligaţia constituirii secţiilor de votare în conformitate cu legea, în vederea realizării reale a democraţiei, în beneficiul cetăţenilor ţării, de acasă şi din diasporă”, susţine Andrei Năstase.

Platforma DA cere în continuare statului Republica Moldova ca, prin instituţiile sale abilitate, CEC şi Ministerul de Externe să deschidă un număr suficient de secţii de votare în străinătate, astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să stea în soare la cozi interminabile la secţii de votare, de multe ori aflate la sute şi mii de kilometri de ei.

Andrei Năstase a îndemnat, în acelaşi context, toţi cetăţenii Republicii Moldova să iasă masiv la vot şi să se determine reciproc, cei de acasă pe oamenii dragi din diaspora şi invers.

Deputatul Dinu Plîngău a subliniat că Platforma DA a luptat pentru fiecare secţie de votare în parte. Organele de anchetă au fost anunţate privind ilegalităţile comise. Formaţiunea va continua acţiunile pentru a determina respectarea legii şi a dreptului constituţional de a-şi exprima votul al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite