O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a avut o întrevedere cu Andrian Candu în contextul modificărilor electorale efectuate de PDM şi PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere luni, 29 ianuarie, cu delegaţia comună a Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova. Vizita are loc în contextul pregătirii de Comisia de la Veneţia a avizului privind legislaţia electorală modificată. Documentul urmează să fie prezentat pe 16-17 martie.

„Actualul cadru legislativ asigură toate condiţiile pentru organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi democratice”, a menţionat Andrian Candu.

Experţii s-au arătat interesaţi de criteriile şi modul de constituire a circumscripţiilor, de mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum şi de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme.

Deşi promotorii sistemului electoral mixt, PDM şi PSRM, susţin că toate recomandările tehnico-legislative formulate de experţii Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR au fost dezbătute şi incluse în proiectul de modificare a legislaţiei electorale, anterior Comisia de la Veneţia, dar şi mai mulţi oficiali europeni s-au arătat îngrijoraţi de  trecerea la sistemul electoral mixt.

Modificarea sistemului electoral din Moldova în forma propusă de PDM şi PSRM nu este oportună, au constat experţii Comisiei de la Veneţia pe 19 iunie 2017, când au publicat integral o opinie privind schimbarea sistemului electoral din Moldova. Printre riscurile majore ale proiectului se numără expunerea candidaţilor din circumscripţiile uninominale la interesele de afaceri locale şi reprezentarea redusă a femeilor în Parlament.

„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la conferinţa de presă comună cu premierul Pavel Filip din 21 iunie 2017.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, nu neagă că decizia de a trece de la sistemul electoral proporţional la cel mixt a fost luată pentru a favoriza democraţii în viitorul Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite