Miniştrii de Externe din Polonia, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii, în vizită la Chişinău. „Vom grăbi pe cât e posibil ratificarea Acordului de Asociere“
0
Aflaţi într-o vizită oficială la Chişinău, oficialii europeni au încurajat Republica Moldova şi au declarat că vor face tot posibilul pentru a urgenta ratificarea Acordului de asociere care urma să fie semnat în noiembrie, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Cei trei oficiali au declarat că susţin aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, dar că mai avem multe de făcut. „Sunt mândru să fiu primul ministru de Externe care a vizitat Republica Moldova. Acesta este un semnal important al Regatului Unit al Marii Britanii vzavi de Parteneriatul Estic şi de integrare a Republicii Moldova în UE. Sunt aici pentru a ne arăta susţinerea apopierii Republicii Moldova de UE. Este interesul colectiv al UE şi al cetăţenilor Republicii Moldova odată ce vor fi întrunite toate condiţiile. Aveţi multe realizări, dar mai sunt multe de făcut şi este important ca societatea Republicii Moldova să depună eforturi comune pentru a face schimbările necesare. Respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei şi crearea unui mediu de afaceri transparent sunt cruciale. UE va continua să sprijine Moldova“, a declarat William Hague, ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii.
„Sunt sigur că la Vilnius vom saluta Moldova într-o relaţie apropiată şi stabilă cu UE“
Totodată, oficialul polonez a explicat care sunt cauzele care ar tergiversa semnarea Acordului de Asociere la întâlnirea din noiembrie. „Unul dintre avantajele vizitelor periodice este că poţi vedea schimbarea. Prima dată când am venit în Republica Moldova vă aflaţi în perioada revoltelor stradale şi fiind sincer, aţi putut deveni un stat eşuat. Astăzi vă îndreptaţi cu paşi siguri spre UE. Ce diferenţă în câţiva ani de guvernare stabilă... Trebuie să vă spun că de fiecare dată când vin în Moldova obseerv că faceţi progese. Acum negociem un Acord de Asociere de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE foarte ambiţios şi Moldova a realizat cel mai multe progrese dintre ţările-membre ale Parteneriatului Estic“. „UE are procedurile sale care sunt lente pentru că implică 27 şi în curând 28 de ţări şi Comisia Europeană. Sunt sigur că la Vilnius vom saluta Moldova într-o relaţie apropiată şi stabilă cu UE. Ne-am angajat să urgentăm procedurile legale. Sunt sigur că vom pune ştampila de aprobare pentru apropierea Moldovei de UE. Este adevărat că Moldova negociază cel mai rapid şi că Republica Moldova este ţara pe care o considerăm cea mai mare speranţă a Parteneriatului Estic. La fel de adevărat este că Ucraina a început procesul de negocieri mai devreme. Negocierile lor au fost finisate în decembrie 2011 şi de atunci au fost necesare câteva luni pentru a pregăti documentele pentru parafare şi încă nu au fost semnate. Desigur, sperăm că vor fi semnate. Acestea sunt documente juridice de mii de pagini ce trebuie traduse în diferite limbi“, a declarat Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei.
„Vă asigurăm că vom grăbi pe cât e posibil ratificarea Acordului“
Ministul de Externe al Suediei ne-a asigurat că suportul UE pentru Republica Moldova e mult mai puternic, iar Suedia, Polonia şi Regatul Unit al Marii Britanii vor grăbi pe cât e posibil ratificarea Acordului. „Vă felicit cu succesul înregistrat până acum şi sper că veţi menţine această orientarea strategică pentru a fortifica aceste realizări pentru că veţi avea nevoie de timp pentru a finaliza acest proces. După procedurile de negociere acest Acord va trebui să fie ratificat. Putem să vă asigurăm că vom grăbi pe cât e posibil ratificarea Acordului. Aceasta va lua ceva timp, dar este un semnal bun. Va fi un acord ratificat şi ancorat în toate parlamentele democratice din Europa“, a conchis ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt.
„Nu suntem într-o perioadă de criză politică“
În ce priveşte situaţia politică din ţară, premierul a menţionat că Republica Moldova Republica Moldova „nu este într-o perioadă de criză politică“. „Într-o guvernare de coaliţie sunt perioade mai liniştite şi mai dificile. Avem o situaţie pe care urmează s-o depăşim prin dialog şi cu rezolvarea anumitor probleme care nu vizează relaţia interpesonală, dar modul în care funcţionează instituţiile. Experienţa pe care o avem deja mă face să privesc cu optimism evoluţia evenimentelor şi cu încrederea că vom reuşi să depăşim acest moment pentru a oferi ţării nu doar perspectivă, dar şi parcurs“, a declarat Vlad Filat.