Ion Ceban: Procurorul general, Dumitru Robu, a fost propus în funcţie de Andrei Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nastase si Ion Ceban colaj

Candidatul socialist la funcţia de primar de Chişinău, Ion Ceban, sparge tăcerea şi lansează în premieră, de când există alianţa PSRM-ACUM, un atac la adresa lui Andrei Năstase. Ion Ceban a dezvăluit că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost propus în funcţie de către liderul PPDA, care este contracandidatul socialiştilor în turul doi al alegerilor locale din Chişinău.

„Pentru prima dată acum spun că procurorul interimar care este acum în funcţie este candidatura propusă de Andrei Năstase şi partidul pe care îl reprezintă”, a declarat Ion Ceban în cadrul dezbaterilor electorale de la ProTV Chişinău.

În plus, Ion Ceban a afirmat că Dumitru Robu mai este şi „finul cumătrei” lui Andrei Năstase, Vera Chironda, care ar fi vizată într-un dosar penal, potrivit lui Ion Ceban.

În replică, Andrei Năstase a negat acuzaţiile: „Este un fals. Nu l-am propus eu personal. Au fost lansate nişte candidaturi acolo. Preferinţa mea a fost pentru Radeţchi, cel care a avut curajul să intenteze dosar pe numele lui Plahotniuc. Până la urmă, eu am plecat de la acea şedinţă şi ei au decis, cei care au fost prezenţi acolo. Ăsta e adevărul”.

După care Ion Ceban din nou a intervenit: „Eu sunt şeful de negociatori din partea PSRM. Eu particip la toate discuţiile. Repet: domnul Năstase este cel care a propus candidatura domnului Robu”.

Amintim că liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat anterior că Andrei Năstase şi-a dorit mult controlul asupra Procuraturii Generale, motiv pentru care a fost numit în funcţia de procuror general interimar, Dumitru Robu, la solicitarea lui Andrei Năstase.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, s-a arătat dezamăgit de numirea în funcţia de procuror general interimar a lui Dumitru Robu şi a declarat că aceasta reprezintă „o păcăleală pentru publicul onest”.

Şi deputatul Octavian Ţîcu a dat de înţeles că numirea în funcţie a lui Dumitru Robu nu a fost tocmai una corectă: „Am votat ieri cu ochii închişi un procuror general interimar, pe care nu l-am văzut nici în Parlament măcar”.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.

Reamintim că interimatul funcţiei de general interimar al Republicii Moldova a fost deţinut de Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite