Dodon interzice „cortina de fier” între Chişinău şi Moscova şi vrea mai multe poduri în schimb. Parlamentul se opune vizitei deputaţilor în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat joi, 16 martie, că se ia în calcul ca delegaţia de deputaţi ai Republicii Moldova, care trebuia să participe la Sankt Petersburg, la un eveniment în cadrul CSI, să nu mai plece, pe motiv că nu este asigurată securitatea demnitarilor. De partea cealaltă, Igor Dodon susţine că indiferent de ce spune Chişinăul, delegaţia va merge în Rusia.

„La nivel de Parlament era prevăzută o deplasare la Sankt Petersburg, la sfârşitul lunii martie, ce ţine de Adunarea Parlamentară a CSI. Delegaţia a fost formată deja de mai mult timp. Încă există discuţii şi se examinează inclusiv posibilitatea neparticipării Republicii Moldova la acest eveniment până nu vom clarifica lucrurile, deoarece sunt zece deputaţi care trebuiau să plece. Pe lângă faptul că nu putem asigura securitatea lor, e şi o chestiun pe care Federaţia Rusă trebuie să o ia în considerare şi ca gest al nostru că lucrurile trebuie totuşi clarificate”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune. 

Candu a făcut aceste afirmaţii în contextul notei de protest adresate conducerii de la Kremlin, unde Chişinăul a cerut explicaţii Moscovei vizavi de abuzurile şi hărţurile la care sunt supuşi oficialii moldoveni, atunci când traversează frontiera rusă. În acest sens, coducerea Parlamentului şi Guvernului au îndemnat demnitarii moldoveni să se abţină de la vizite în Rusia şi chiar să tranziteze ţara, cu excepţia cazurilor excepţionale, până la soluţionarea problemei.

La rândul său, Igor Dodon, care deja se află într-o vizită oficială la Moscova şi care va avea o întrevedere inclusiv cu Vladimir Putin, afirmă că delegaţia parlamentară va participa la evenimentul organizat de CSI la Sankt Peteresburg, indiferent de poziţia Chişinăului.

„Conduecerea Parlamentului a anunţat că majoritatea parlamentară ar putea să renunţe la participarea Asambleei interparlamentare a statelor CSI, care va avea loc la Sankt Petersburg pe 26 - 28 martie. Vă declar că Moldova va participa în componenţa unei delegaţii depline, indiferent de afirmaţiile conducerii Parlamentului şi Guvernului. Trebuie să construim poduri, dar nu o nouă cortină de fier”, a subliniat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

De menţionat că preşedintele ţării nu are pe agenda discuţiilor cu oficialii ruşi problema ce preocupă conducerea Parlamentului şi Guvernului, legată de conţinutul notei de protest.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite