Deputaţii care vor folosi megafoane la şedinţele Parlamentului vor fi sancţionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii au întrerupt nu o singură dată lucrările, făcând uz de megafoane
Comuniştii au întrerupt nu o singură dată lucrările, făcând uz de megafoane

Deputaţii care vor întrerupe lucrările Legislativului cu echipamente sonore vor fi sancţionaţi. Potrivit modificărilor la Regulamentul Parlamentului,operate astăzi în primă lectură, Serviciul Special al Parlamentului va escorta deputatul care încalcă regulamentul afară din sală. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul celor care vor bloca intrările sau tribuna.

Dacă deputatul nu va executa cerinţele reprezentantului Serviciului Special al Parlamentului de a părăsi sala de şedinţă, va pierde 25% din indemnizaţia de parlamentar pentru fiecare caz de încălcare. Dacă va opune rezistenţă sau va insulta angajaţii acestui serviciu, vor pierde 50% din indemnizaţie pentru fiecare caz. Aplicarea forţei fizice de către deputat va implica răspundere administrativă.

De asemenea, potrivit modificărilor, întrebările nu vor depăşi un minut. Până acum, limita era de două minute. Luările de cuvânt nu vor depăşi şapte minute pentru fracţiunile parlamentare şi cinci pentru deputaţi. Autorii mai propun ca deputaţii să fie obligaţi să se refere în luările de cuvânt exclusiv la chestiunea pentru discutarea căreia s-au înscris. În caz contrar, preşedintele şedinţei le va putea deconecta microfonul. Dacă luarea de cuvânt vizează imaginea unei fracţiuni parlamentare sau a unui deputat, aceştia au dreptul la replică imediat, dar nu mai mult de trei minute. Este interzisă replica la replică. Nu sunt admise dezbateri la alte subiecte decât cele pe marginea ordinii de zi.

Fiecare fracţiune va putea solicita pauze de până la 30 de minute pentru definitivarea deciziilor politice pe subiectele din ordinea de zi. În total, o fracţiune poate cere pe parcursului unei şedinţe cumulativ o oră. După depăşirea acestui termen, acordarea pauzelor poate fi decisă doar prin votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Acum, pauzele sunt anunţate de fiecare dată când sunt solicitate de o fracţiune, fără să fie nevoie de votul plenului.

În cazul în care o fracţiune  sesizează preşedintele şedinţei despre încălcarea procedurii de vot sau despre o eroare de numărare, acesta poate propune Parlamentului anularea votului sau repetarea acestuia.

Proiectele de acte legislative înregistrate, care nu ajung pe ordinea de zi a Parlamentului, devin nule după doi ani de la înregistrare. Proiectele care şi-au pierdut actualitatea şi cele rămase fără autori pot fi respinse de Parlament într-o listă comună, în temeiul rapoartelor comisiilor de profil. Avizul Guvernului va fi obligatoriu la proiectele de acte legislative şi la propunerile legislative care atrag majorarea sau reducerea veniturilor şi cheltuielilor bugetare sau a împrumuturilor.

Pe durata procedurii de vot, deputaţilor nu li se va da cuvânt, ei fiind obligaţi să respecte liniştea, ordinea şi să se afle la locurile lor prestabile.

Modificările la Regulamentul Parlamentului au fost votate în prima lectură cu majoritate de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite