Afacerile înfloritoare ale soţiilor demnitarilor. Câştigă din business mai bine decât jumătăţile lor cu salarii la stat şi sunt, cel puţin pe hârtie, proprietarele averilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatiana Lazăr gestionează o agenţie
de turism şi de organizare a evenimentelor şi  este acţionară la compania de consultanţă în
afaceri fondată cândva de Valeriu Lazăr împreună cu ex-premierul Ion Sturza FOTO Facebook
Tatiana Lazăr gestionează o agenţie de turism şi de organizare a evenimentelor şi  este acţionară la compania de consultanţă în afaceri fondată cândva de Valeriu Lazăr împreună cu ex-premierul Ion Sturza FOTO Facebook

Gestionează agenţii de turism, publicaţii periodice, birouri de traduceri şi firme imobiliare, conduc teatre sau lucrează la multinaţionale. Sunt doar câteva dintre activităţile soţiilor persoanelor publice de la noi, care susţin că s-au lansat în afaceri până ca jumătăţile lor să se instaleze în fotoliile de demnitari.

Maria Marinuţa, bunăoară, deţine o agenţie de turism în Capitală. „Am şi o alimentară la Holercani (Dubăsari), satul de baştină al soţului, dar o administrează altcineva. Îmi doream ceva nou şi interesant, de aceea am deschis în 2011 agenţia“, ne-a spus consoarta lui Vitalie Marinuţa. Potrivit declaraţiei de venit depusă de oficial, magazinul este estimat la 900.000 de lei, în timp ce salariul de director al agenţiei de turism ridicat anul trecut de Maria Marinuţa a fost de numai 19.500 de lei. Pe numele ei este trecută casa din Holercani şi o maşină de 120.000 de lei. „Din păcate, lumea mă vede ca pe soţia ministrului Apărării, şi mai puţin ca pe o femeie de afaceri“, afirmă ea.

O agenţie de turism şi de organizare a evenimentelor are şi Tatiana Lazăr, partenera de viaţă a ministrului Economiei. Este acţionară şi la compania de consultanţă în afaceri fondată cândva de Valeriu Lazăr împreună cu ex-premierul Ion Sturza. La amândouă a câştigat în 2012 circa 150.000 de lei din salariu şi dividende. „Am o meserie creativă şi nimeni nu m-a împiedicat să organizez cele mai frumoase evenimente, nici măcar pe timpul când preşedinte era Vladimir Voronin“, ne asigură femeia de afaceri că succesul ei nu are nicio legătură cu numele pe care-l poartă.

Cinci companii în diferite domenii

„Mi-am dorit dintotdeauna să fac ceva singură. Am fost jurnalist, deşi studiile mele sunt legate de ceea ce fac acum“, explică şi soţia guvernatorului Băncii Naţionale, Otilia Drăguţanu, care are un birou de traduceri încă din 2002. În ultimii doi ani, ea a înfiinţat alte patru companii (de consultanţă, panificaţie, comerţ cu amănuntul şi turism), iar în 2012 toate cinci i-au adus venituri de circa 527.000 de lei. 

Mi-ar plăcea ca într-un anumit context să fiu percepută ca femeie de afacere, iar în altul - ca soţia guvernatorului BNM. Otilia Drăguţanu

Soţia ministrului în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, este proprietara unei companii imobiliare cu un capital de aproape 3 milioane de lei. „Am început afacerea acum 13 ani, când am devenit mamă şi aveam timp liber. Sunt taur şi caut mereu să fac ceva nou. Am timp şi pentru cardiologie şi cercetări ştiinţifice“, povesteşte Aurelia Răducan, care a avut un salariu de medic de 44.000 de lei.

Veniturile demnitarilor, sub lupa Comisiei Naţionale de Integritate

Chiar dacă deţine pachete de 50% în două companii, jumătatea ministrului în exerciţiu al Justiţiei Oleg Efrim nu se declară o business lady. „Singura activitate în care sunt implicată este creşterea fiului meu“, recunoaşte Violeta Marian.

„Era foarte exigent cu mine“

Deşi este bugetară, Stela Focşa a avut anul trecut un salariu de 196.000 de lei. „Sunt în primul rând actriţă şi doar după aceea director artistic al Teatrului «Luceafărul», şi nu director, cum le place unora să spună. Este o activitate care-mi ia mai puţin timp decât actoria“, afirmă soţia lui Boris Foşca, cel care a condus instituţia până a ajunge în fruntea Culturii. „Ne cunoaştem din studenţie. De multe ori atunci când îmi repatiza un rol, era foarte exigent cu mine“, îşi aminteşte artista, pe numele căreia este trecut şi apartamentul familiei, estimat la 366.000 de lei.

I-am adunat lângă mine pe cei care mă ştiu şi mă percep aşa cum sunt cu adevărat: un specialist în domeniul în care activez. Stela Recean

Câştigă mai bine decât soţul său şi Stela Recean, care este angajată în una dintre cele mai mari companii internaţionale de audit. Anul trecut ea a adunat din leafă 672.000 de lei, în timp ce ministrul de Interne a avut doar 86.000. „Îmi permit să cred că sunt  percepută ca un profesionist. Licenţele pentru activitatea de audit pe care le-am obţinut şi faptul că sunt membru al Asociaţiei Experţilor Contabili Certificaţi din anul 2008, precum şi expertiza în domeniul în care activez de zece ani mă recomandă ca specialist“, se laudă nevasta lui Dorin Recean.

Maşini şi case, pe numele nevestelor

Loreta Chetraru, soţia directorului Centrului Naţional Anticorupţie, activează în calitate de economist-coordonator la compania Moldova-Gaz, unde are un salariu lunar de 5.580 de lei. Împreună cu soţia, Viorel Chetraru a câştigat anul trecut 190.300 de lei de la locul de muncă, dar a mai obţinut şi aproape 142.000 lei din depuneri în instituţiile financiare. Familia are o casă în Chişinău, care a fost înregistrată pe numele Loretei Chetraru.

GALERIE FOTO „Ziarul de Gardă“: „Şeful de la Anticorupţie şi-a luat vilă de milioane de la soacră“

Pe numele soţiei sunt trecute casa, maşina şi un teren şi preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Imobilul de 250 de metri pătraţi este estimat la 851.000 de lei, terenul valorează 362.000, iar Lexusul – 164.000 de lei. Anul trecut, Angelina Tănase a mai vândut un automobil cu 400.000 de lei. Din leafa de director al ziarului „Timpul de Dimineaţă“, consultant la întreprinderea de stat Moldtelecom, administratori al unei companii şi salarii pentru servicii prestate la doua firme, ea a câştigat circa 168.000 de lei. De asemenea, Angelina Tănase este şi psiholog practician.

Solicitată de „Adevărul“, Angelina Tănase a explicat: „În acea declaraţie nu este inclusă natura activităţii mele, ci venitul pe care l-am obţinut ca persoană fizică. Companiile care sunt indicate în declaraţia pe venit nu sunt administrate de mine, dar sunt clienţii şi partenerii mei care au avut contracte directe cu mine, şi nu prin intermediul societăţii. Deşi contractele cu ei sunt confidenţiale, pot să vă spun că vizează, în linii mari, consultanţă şi consiliere de natură psihologică, precum şi instruire pentru personalul acestor instituţii (trainiguri)“.

Angelina Tănase a ţinut să vină şi cu alte precizări. „Publicaţia Periodică «Timpul de Dimineaţă» nu este o companie sau un business. Ca şi natură juridică Publicaţia Periodică «Timpul de Dimineaţă» este înregistrată la Ministerul Justiţiei ca organizaţie necomercială (non-profit), având un statut juridic similar cu cel al ONG-urilor. Prin urmare, nu putem vorbi de «administrarea unei companii». Cu Publicaţia Periodică «Timpul de Dimineaţă» am avut un contract pentru o perioada de 11 luni, care a expirat, iar atribuţia de bază pe care am avut-o în cadrul acestor relaţii contractuale a fost cea de managementul resurselor umane. În ceea ce priveşte APPS Imobil SRL unde am calitate de administrator, este societatea care îmi permite încheierea unor relaţii contractuale cu acei clienţi care nu acceptă relaţiile contractuale cu persoane fizice (cum sunt eu). Natura activităţii este în mare aceeaşi: consultanta în domeniu comunicării, administrării resurselor umane etc. Activităţi comerciale tradiţionale, cum ar fi importul, exportul, comerţul etc. deocamdată nu am avut“, a menţionat Angelina Tănase.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie are o avere de milioane

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite