Declaraţii de iubire, promisiuni şi aşteptări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime la Chişinău. FOTO Dumitru Goncear / Adevărul
Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime la Chişinău. FOTO Dumitru Goncear / Adevărul

Să dea Domnul să se împlinească şi cele făgăduite acum, dle preşedinte Băsescu! Important e să reuşiţi într-un un an şi jumătate cât veţi mai fi la cârma României. Asta ca să aveţi ce spune la spovedania de sfârşit de mandat pe care ne-aţi promis-o - mai în glumă, mai în serios - când v-am întrebat ce vă reproşaţi că n-aţi reuşit să faceţi pentru basarabeni în cei opt ani la putere.

Probabil, noi, basarabenii, suntem patetici, provinciali, naivi... Nu toţi, e adevărat, doar cei cărora încă ni se umezesc ochii când vedem nişte bătrâni cu tâmplele ninse scandând „Unire!“ sau citim pe tricourile unor tineri înflăcăraţi „Basarabia, pământ românesc“. Ne cucereşti cu-o vorbă dulce, dacă simţim că vine din suflet. 

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat o zi cu basarabenii lui – o zi plină de declaraţii de susţinere, emoţii, promisiuni, o zi consistentă, chiar dacă n-a semnat niciun document în vizita oficială la Chişinău. A făcut ceva mult mai important: ne-a însufleţit, ne-a încurajat, ne-a îndemnat să deschidem larg ochii, pentru că nu-i avem oblici, şi să vedem clar unde ne e locul: alături de România, în Uniunea Europeană, şi nu în Uniunea Euroasiatică a lui Putin, jinduită de comunistul Voronin. S-a umplut, la rându-i, de energie pozitivă, făcând băi de mulţime şi lăsându-se pupat şi îmbrăţişat de oameni... 

Ştiu, e în obiceiul lui Traian Băsescu să facă băi de mulţime, chiar şi acolo unde riscă să fie huiduit. Ştiu, liderul de la Cotroceni este genul de preşedinte-jucător şi e cunoscut pentru declaraţiile tari şi promisiunile, deseori, populiste. 

Cu toate acestea, trebuie să recunosc: m-au emoţionat şi acum - poate mai puţin totuşi ca alte dăţi - vorbele pe care ni le-a adresat nouă, basarabenilor. Ne-a făcut o declaraţie de dragoste fără ocolişuri: ne-a spus simplu: ne iubeşte. Nu mi-a părut fals. Cred că a fost sincer şi atunci când a vorbit despre „parteneriatul de sânge“ ce leagă România şi Republica Moldova sau despre sprijinul necondiţionat pe calea integrării europene a ţării noastre. 

Mai ales că, deşi a pomenit din nou despre aceleaşi proiecte economice cu barbă despre care auzim de ani de zile: gazoductul Iaşi-Ungheni, poduri peste Prut, linii electrice de interconexiune, acum chiar putem conta pe materializarea lor. Or, deja a fost fixată şi data când va fi lansată construcţia gazoductului şi au fost invitaţi şi înalţi oaspeţi de la Bruxelles la eveniment. Tare n-aş vrea să cred că vom rămâne doar cu ceremonia de lansare.

Traian Băsescu ne-a asigurat şi de faptul că România ne va da toate cele 100 de milioane de euro promise în 2010, dar a ţinut să ne atenţioneze că acel ajutor nerambursabil „nu va fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău“, ci va fi oferit pentru lucruri concrete, pentru care trebuie să scriem proiecte, aşa cum se face în UE. A spus că va majora şi numărul de burse pentru tinerii Republica Moldova până la 6.000, că în cel mult o lună va debloca eliberarea permiselor de mic trafic la frontieră şi că ne va reda TVR-ul pe micile ecrane în varianta originală, fără seriale latino-americane şi emisiuni ruseşti pe care le bagă afaceristul-politician Vlad Plahotniuc în grila postului public de la Bucureşti retransmis pe canalul său.

Dle preşedinte, aş fi vrut să aud şi promisiunea că nu vom mai fi supuşi umilinţelor birocratice la ghişeele consulatelor româneşti. Or, deşi spuneţi că suntem fraţi, „beneficiem“ de condiţii mult mai drastice de obţinere a vizei decât la alte misiuni diplomatice ale statelor UE. Poate ar fi fost cazul să ziceţi ceva şi despre cum se  dau şi cum se cheltuiesc banii din fondurile pentru românii de pretutindeni în Republica Moldova.

Şi vă mai rog să continuaţi să-i enervaţi pe tot soiul de „patrioţi ai Moldovei“, voronini, dodoni etc. Devin atât de jalnici şi de disperaţi când se burzuluiesc împotriva dumneavoastră şi a României! 

Dle preşedinte, ştiu că puteţi face mai mult pentru noi, nu doar să ne declaraţi dragoste şi sprijin fără rezerve (care contează foarte mult, nu pun la îndoială). Aţi dovedit-o chiar anul trecut: aţi promis că ne oferiţi un milion de cărţi şi milionul de cărţi a umplut bibliotecile de la noi. Şi biserica maramureşeană promisă înfrumuseţează astăzi oraşul Soroca. Şi numărul de burse acordate de România s-a dublat faţă de acum câţiva ani, aşa cum aţi promis.

Să dea Domnul să se împlinească şi cele făgăduite acum, dle preşedinte! Important e să reuşiţi într-un an şi jumătate cât veţi mai fi la cârma României. Asta ca să aveţi ce spune la spovedania de sfârşit de mandat pe care ne-aţi promis-o - mai în glumă, mai în serios - când v-am întrebat ce vă reproşaţi că n-aţi reuşit să faceţi pentru basarabeni în cei opt ani la putere.

„Cereţi Unirea şi o vom face!“, le-aţi spus ieri celor câteva sute de intelectuali cu care v-aţi întâlnit înainte să plecaţi în Ţară. Şi dacă o cerem, dle preşedinte, chiar vă veţi ţine de cuvânt?

P.S. De ce vă cerem atâtea? Pentru că, logic, dacă avem dreptul la redobândirea cetăţeniei române (de care buneii noştri au fost lipsiţi fără voia lor) înseamnă că avem şi alte drepturi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite