Păcura din rezerva de stat, distribuită pe ascuns pentru a salva o companie privată
0Fabrica de zahăr din Donduşeni primeşte deja combustibil din rezerva strategică a statului, deşi nu există încă o decizie corespunzătoare de Guvern şi nu a fost organizată o licitaţie
Săptămâna trecută, Guvernul a amânat adoptarea unei decizii privind eliberarea din rezerva de stat a 2.500 de tone de păcură fabricii de zahăr din Donduşeni, proprietatea companiei Magt-Vest. Proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi, la cererea secretarului general adjunct al Guvernului, Roman Cazan, „pentru consultări suplimentare şi documentare“.
Fabrica de zahăr, în dificultate
Administraţia companiei Magt-Vest susţine că nu are pacură pentru a prelucra cele circa 100.000 de tone de sfeclă colectate de la ţărani şi riscă să-şi sisteze activitatea. „Avem nevoie urgent de combustibil. L-am cumpăra de pe piaţă, dar nu sunt oferte. Să-l aducem de peste hotare ne costă scump şi durează mult“, a explicat Petru Guţuleac, directorul Magt-Vest. El ne-a sugerat să vorbim şi cu proprietarul companiei, Gheorghe Magdil, care, însă, nu ne-a răspuns la telefon.
Unii membri ai Guvernului consideră însă că statul ar trebui să intervină în acest caz.
„Nu este vorba doar de această companie. Trebuie să ne gândim şi la soarta ţăranilor, care au livrat sfeclă fabricii şi aşteaptă acum să primească bani sau zahăr în schimb“, ne-a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
Livrări de la CET-2
Chiar dacă încă nu există o decizie de Guvern, fabricii i-au fost livrate deja cel puţin 53 de tone de combustibil de la CET-2, conform unei facturi. Întreprinderea din Chişinău nu are propriile stocuri, în schimb, păstrează rezerva de stat de păcură.
Directorul CET-2, Anatol Lichii, dă însă asigurări că nicio picătură nu a ajuns la Donduşeni.
„Vă daţi seama că este rezerva strategică a statului. Orice operaţiune trebuie coordonată şi autorizată de Guvern“, a declarat managerul. Pe de altă parte, el a admis că au fost făcute livrări către compania Nordic-Grup din Boldureşti, Nisporeni, care figurează în factura de expediţie de la Chişinău spre Donduşeni, pe calea ferată.
Se „reîmprospătează stocurile“
Surse din cadrul Agenţiei Rezerve Materiale (ARM) ne-au confirmat că o anumită cantitate a fost scoasă din rezervă „cu titlu de reîmprospătare“, iar unul dintre beneficiari este Nordic-Grup. Procedura ar fi necesară pentru că, după patru-cinci ani de stocare, păcura îşi pierde din calitate. Respectiv, statul vinde produsele vechi şi cumpără altele în loc.
Pe site-ul agenţiei nu există, însă, nicio informaţie referitor la vreo licitaţie de vânzare sau cumpărare a păcurii. Mihai Sterpu, şeful Direcţiei rezerve materiale ale statului de la ARM, a evitat să ne dea un răspuns. „Este o informaţie confidenţială“, ne-a atenţionat oficialul.
Companii afiliate
Datele la care am avut acces denotă însă că firma Nordic-Grup nu prea este activă economic, dar poate fi considerată afiliată Magt-Vest. Perceptorul fiscal din comuna Boldureşti ştie doar din auzite de această companie.
„A luat în arendă vreo nouă hectare de teren, dar nu le-a mai lucrat. În rest, nu cunoaştem cu ce se ocupă“, afirmă şi inginerul cadastral de la primăria Boldureşti, Serghei Bulicanu. Potrivit lui, reprezentant companiei este Nicu Vidraşcu. Totodată, din registrele britanice rezultă că Nordic-Grup este tangenţă cu firma Arint Limited din Marea Britanie, unde a lucrat şi Gheorghe Magdil, proprietarul Magt-Vest, dar şi Nicu Vidraşcu.
Nu este pentru prima dată când compania Magt-Vest beneficiază de ajutor de la stat. În decembrie 2009, Guvernul a scos din rezervă 2.340 de tone de păcură cu titlu de împrumut „pentru relansarea procesului tehnologic de prelucrare a sfeclei de zahăr la Fabrica de zahăr din Donduşeni“.
În ianuarie 2009, circa 20.000 de tone păcură din rezerva de stat au fost transmise celor trei CET-uri pentru asigurarea funcţionării în condiţiile în care Gazprom sistase livrările de gaze. Conform ultimelor date, CET-2 mai are de întors peste 6.000 de tone din acea partidă, iar CET-Nord - peste 500 de tone de păcură.
„Sunt ajutate doar anumite companii“
Economistul Viorel Chivriga apreciază drept păguboasă practica de a ajuta anumite companii ajunse la ananghie cu produse din rezerva de stat fără a fi organizate licitaţii şi fără a asigura transparenţă.
„Toate procedurile ar fi urma să fie efectuate în conformitate cu Legea cu privire la ajutorul de stat. În plus, ar trebui să-şi spună cuvântul Consiliul Concurenţei, pentru că beneficiarul ar putea fi astfel avantajat. Mai există şi riscul că produsele nu vor fi rambursate la timp. Practica ultimilor ani arată, de exemplu în cazul grâului, că statul ajută doar anumite companii, care primesc cereale atunci când acestea costă scump şi le întorc în rezerva de stat după ce preţurile scad“, explică specialistul.
Administraţia Consiliului Concurenţei susţine că nu a fost informată despre intenţia Guvernului de a acorda acest ajutor, deşi legislaţia prevede că instituţia trebuie să fie sesizată până la adoptarea unei decizii.
32 de milioane de lei costă, la preţul pieţei, cele 2.500 de tone de păcură solicitate de Magt-Vest de la Guvern.
Avem nevoie urgentă de păcură ca să procesăm sfecla colectată de la ţărani. Altfel, fabrica riscă să-şi sisteze activitatea. Petru Guţuleac manager Magt-Vest
Acordarea ajutoarelor din rezerva de stat fără a fi organizate licitaţii şi fără transparenţă este o practică păguboasă. Viorel Chivriga economist