Stratfor: Rusia îşi întinde coada în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul Rusiei, teritoriul disputat al Osetiei de Sud uzurpează graniţele Georgiei. Această extindere, cel mai probabil, nu va degenera într-un conflict major. Pe 10 iulie, forţele ruse din Osetia de Sud, au trasat punctele de frontieră în apropierea satelor georgiene Tsitelubani şi Orchosani. Zona nou ocupată încorporează 1.605 de metri (aproape o milă) din lungimea conductei Baku-Supsa, se arată într-o analiză Stratfor.

Deşi acest spectacol simbolic de putere este important în sine, el este parte a unei tendinţe tot mai mare. Conform Stratfor, Osetia de Sud şi-a împins lent graniţele spre sud pe teritoriul georgian în ultimii ani. „Această tendinţă este determinată de mai mulţi factori, printre care poziţia neclară militară a Rusiei în Osetia de Sud, care este ameninţată de creşterea activităţii militare a Occidentului în regiunea Mării Negre. Cu toate acestea, în ciuda progresului lent pe teritoriul georgian, cel mai probabil, Rusia nu se va angaja să organizeze o campanie militară majoră în curând”, relatează Stratfor.

Conflictul continuă

Războiul dintre Georgia şi Rusia care a sprijinit Osetia de Sud, încheiat în 1992, după colapsul Uniunii Sovietice, nu a delimitat în mod clar nicio linie între teritoriul controlat de Tbilisi şi teritoriul controlat de separatişti. „După război, Tbilisi a guvernat o mare parte din teritoriile care au aparţinut Osetiei de Sud, inclusiv spaţiul strategic reprezentat de regiunea Akhalgori. Deşi de-a lungul încăierărilor, conflictul liniei de frontieră nu a fost luat în serios până în 2008, când a izbucnit războiul dintre Georgia şi Rusia. În luna august 2008, forţele din Osetia de Sud şi forţele ruseşti au ocupat regiunea Akhalgori şi au împins graniţa pentru a ocupa terenurile controlate de Tibilisi. De atunci, Osetia de Sud, cu ajutorul Rusiei şi-a construit în mod activ o infrastructură defensivă pentru a se apăra de orice posibil atac georgian”, precizează Stratfor.

În urma războiului din 2008, ruşii au început să dea târcoale teritoriului georgian, mai degrabă decât să avanseze cu forţa. În 2010, au apărut rapoarte care susţineau că forţele ruseşti au împins graniţa spre sud cu aproximativ 2 km în regiunea Akhalgori. „Autorităţile au negat rapid rapoartele, dar Tbilisi a trebuit să admită că frontiera a avansat într-adevăr mai departe în teritoriul georgian odată cu războiul din 2008, în special în apropiere de satul Perevi. În martie 2013, forţele din Osetia de Sud şi forţele ruseşti au împrejmuit cinci sate, aproximativ 100 de hectare. Mai târziu, în mai şi septembrie în acelaşi an, ruşii au ocupat satele georgiene Ditsi şi Dvani. Numai cu satul Dvani, frontiera s-a mutat aproximativ cu 600 de metri ”, subliniază Stratfor.

image

Motivaţia strategică a Rusiei

Moscova a beneficiat de o superioritate de ordin militar asupra Georgiei în războiul din 2008. Cu toate acestea, forţele ruseşti s-au confruntat cu o provocare strategică importantă. Cum să apere Osetia de Sud, care spre deosebire de cealălalt teritoriu separatist Abhazia, nu are o frontieră lungă comună cu Rusia? În schimb, Osetia de Sud este aproape complet înconjurată de teritoriul georgian. Potrivit Stratfor, şi Tskhinvali, capitala Osetiei de Sud, un oraş cu o importanţă strategică majoră pe ruta de nord este foarte aproape de graniţa cu Georgia şi acest lucru inhibă forţele ruseşti şi slăbesc o potenţială apărare eficientă a teritoriului. Mai mult decât atât, nu există râuri majore sau lanţuri muntoase de-a lungul liniei de contact dintre regiunile georgiene şi separatiste.

Moscova este îngrijorată

Mutarea spre sud le-ar oferi ruşilor timp dacă conflictul ar izbucni din nou. „Momentul 10 iulie este de asemenea interesant, având în vedere evoluţia situaţiei politice şi creşterea influenţei militare occidentale în Caucazul de Sud, pe fondul impasului creat între Rusia şi Occident. Eforturile de integrare europeană a Georgiei reprezintă o problemă majoră pentru Rusia. În plus, Moscova este deosebit de îngrijorată de colaborarea militară crescută în zonă, precum şi de reuniunile de apărare constante şi antrenamentele militare care au loc între Georgia, Azerbaidjan şi Turcia, destinate să protejeze marile proiecte de infrastructură care rulează prin toate cele trei ţări”, notează Stratfor. În prezent, Rusia se află, probabil, într-o poziţie inconfortabilă din cauza faptului că armata georgiană cooperează intens cu SUA şi cu forţele NATO în ultimele luni. Tbilisi a făcut paşi importanţi spre integrarea în Uniunea Europeană şi NATO, aminteşte Stratfor.

Georgia intensifică concurenţă dintre Est şi Vest

Deşi mişcările transfrontaliere tactice par un răspuns politic neobişnuit, acestea sunt importante atunci când vine vorba de a asigura capacităţile defensive ale Rusiei în Osetia de Sud. „Un centru de formare NATO se va deschide în Georgia în cursul acestui an, ceea ce va spori capacităţile militare ale Georgiei şi va spori prezenţa militară occidentală pe teritoriul georgian. În acest context, Rusia îşi va extinde, de asemenea, capacităţile sale din zonă. Şi această îmbunătăţire se aliniază cu politicile sale mai ample regionale. La începutul acestui an, Kremlinul a anunţat că îşi consolidează bazele în Osetia de Sud, Abhazia şi Armenia. De asemenea, aceasta a oferit recent Armeniei 200.000.000 de dolari, bani destinaţi pentru achiziţii militare”, menţionează Stratfor.

Rusia influenţează mai bine guvernele regionale în Caucazul de Sud

Potrivit analizei, Georgia poate fi împărţită aproximativ în două părţi, respectiv est şi vest, legate numai prin autostradă. „Secţiunea conductei care intră în teritoriul confiscat recent poate fi importantă pentru Rusia, dar autostrada, care serveşte ca o cale majoră de transporturi terestre din Azerbaidjan la porturile Mării Negre şi în zona de est a Turciei nu este mai puţin importantă. Deoarece cele două conducte Baku-Supsa şi Baku-Tbilisi-Ceyhan, trec aproximativ de-a lungul aceastei autostrăzi majore, ruşii vor transmite un mesaj clar în Occident că Rusia are un mare de control asupra energiei şi asupra schimburilor comerciale europene. Deşi până în prezent energia care trece prin conducta Baku-Supsa nu a fost blocată şi guvernele occidentale sunt relativ calme, avansarea spre sud a Rusiei a devenit un instrument suplimentar pentru a influenţa guvernele regionale în regiunea Caucazului de Sud”, subliniază Stratfor.

Autorii agenţiei americane Stratfor consideră că recentele acţiuni ale Rusiei în Osetia de Sud sunt motivate de aspiraţiile de securitate în zonă precum şi de preocupările strategice care sunt parte a strategiei globale militare a Rusiei în Caucazul de Sud. „Deşi o operaţiune militară rusească în Georgia este foarte puţin probabilă în acest moment, este clar că ambele părţi, Georgia şi Osetia de Sud, încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile în condiţiile date. Georgia încearcă să se conecteze la aliaţii săi din NATO şi din Occident, încercând să-şi îmbunătăţească capacitătea militară. Osetia de Sud, pe de altă parte, cu ajutorul Rusiei, încearcă să reducă capacitatea Georgiei de a se apăra mai bine”, concluzionează Stratfor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite