ANRE crede că majorarea tarifelor la energia electrică este nejustificată. Ministerul Economiei: În 3 ore putem importa electricitate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile la energia electrică ar putea scădea. FOTO Adevărul
Preţurile la energia electrică ar putea scădea. FOTO Adevărul

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova consideră solicitarea companiei Gas Natural Fenosa privind majorarea tarifelor pentru energia electrică drept una neargumentată şi lipsită de necesitate.

Fiind audiat în Parlamentul de la Chişinău, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat că priveşte sceptic solicitarea celor de la Gas Natural Fenosa de a majora tariful cu 60% pentru energia electrică. 

„Noi privim cu scepticism această solicitare. Nu este argumentată. Noi acum analizăm rapoartele şi după ce vom termina toate calculele urmează să determinăm cu cât este justificată majorarea tarifelor la energia electrică”, a precizat directorul ANRE.

Ciobanu a mai spus că Agenţia va organiza discuţii publice cu privire la acest subiect, dar nu se ştie când.

Sergiu Ciobanu a mai comunicat că există posibilitatea reală ca tariful la energia electrică să se micşoreze. „Distribuitorii de energie electrică se află acum într-un proces de reorganizare. După încheierea procesului, consumatorii vor putea să-şi aleagă furnizorul şi distribuitorul de energie electrică. Odată cu apariţia concurenţei în domeniu, nu este exclus ca tariful să se micşoreze”, a declarat Ciobanu.

Timp de trei ore putem importa curent electric din România

Tot în Parlament a venit şi viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Acesta a recunoscut situaţia dificilă în care se află Republica Moldova, din cauza situaţiei regionale, care afectează inclusiv sectorul energetic. 

„Unii agenţi economici au făcut declaraţii, care în opinia Ministerului Economiei sunt provocatoare şi pot fi calificate ca presiuni asupra unor instituţii implicate în ajustarea tarifelor la energia electrică. Ministerul gestionează situaţia din sistemul energetic şi este în contact permanent cu operatorii. Cetăţenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi în continuare cu energie electrică. Declaraţiile sunt făcute în baza analizei făcute de noi. Pericolul deconectării este unul minim”, a asigurat Triboi.

Potrivit lui, în cazul unor probleme, ţara noastră ar dispune de câteva alternative pentru remedierea situaţiei. 

„Republica Moldova a semnat cu NEC UkrEnergo din Ucraina un contract de echilibrare. Sistemul energetic din ţară este interconectat sincron cu cel al Ucrainei. Iar în caz de criză, colegii din Ucraina acoperă deficitul care poate apărea. În cazul sistării complete a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, Ministerul Economiei are un plan de acţiuni care ne permite ca timp de trei ore să formăm patru insule pasive prin intermediul cărora să importăm energie electrică din România şi ne oferă posiblitatea să acoperim 26% din tot necesarul consumului Republicii Moldova”, a mai spus viceministrul Valeriu Triboi.

Deputaţii l-au întrebat dacă, timp de 25 de ani, ţara noastră a prevăzut conectarea la furnizorii de electricitate din România.

„Pentru excluderea unei situaţii de criză, Ministerul Economiei a elaborat şi elaborează sisteme de interconectare cu piaţa energetică din UE, dar şi cu cea din CSI. Acest lucru ne va permite să fim o ţară de tranzit a energiei electrice din Vest spre Est şi invers (...) Da, putem să ne conectăm cu România şi o vom face. Am iniţiat semnarea acestui memorandum (Guvernele României şi Republicii Moldova au semnat pe 21 mai 2015, la Chişinău, Memorandumul privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi de energie electrică din cele două state) pentru a ne conecta la piaţa energetică, deoarece este un scop al Republicii Moldova. Suntem la iniţierea studiilor de fezabilitate. Avem linia construită Isaccea – Vulcăneşti şi vrem s-o continuăm până la Chişinău. Sunt sigur că o vom face-o în 2 ani”, a explicat Valeriu Triboi, viceministrul Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite