Zece sfaturi pentru a te vindeca mai repede de gripă sau de viroză - „trucuri” simple oferite de un doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Automedicaţia este, potrivit medicilor, cea mai mare greşeală în viroze
Automedicaţia este, potrivit medicilor, cea mai mare greşeală în viroze

Virozele respiratorii de sezon sau gripa îţi pot face viaţa un calvar. Există, însă, câteva ”trucuri” care te ajută să ţii lucrurile sub control şi care susţin organismul în lupta împotriva bolii.

Tendinţa generală este ca atunci când apar primele simptome ale unei viroze, să dăm buzna în farmacii şi să ne asigurăm un stoc de medicamente care să se aducă, dacă se poate instant, sănătatea înapoi. Nimic mai greşit, spun medicii, mai ales dacă printre medicamentele cumpărate de la farmacie şi administrate, apoi, după ureche, se numără şi antibioticele, despre care s-a dovedit că nu au niciun efect asupra virusurilor, inclusiv a celui gripal.


Ce este de făcut

Potrivit Cristinei Bora, medic primar generalist, dacă simptomele nu sunt severe, se poate încerca, în primele două zile, un tratament simptomatic la domiciliu, fără o prealabilă vizită la medic. Vorbim exclusiv despre medicamente ţin sub control simptomele răcelii, precum febra (dacă este cazul), durerile de cap, nasul înfundat sau tusea. Pentru a ajuta organismul să lupte împotriva bolii, medicul recomandă câteva măsuri eficiente şi uşor de respectat.


10 sfaturi pentru a scăpa de gripă sau viroză:1. Acordaţi-i corpului un minim repaus de la activitatea fizică susţinută. Totuşi, 30 de minute de exerciţii fizice uşoare pot fi utile, punând sângele în mişcare şi ameliorând senzaţia de ameţeală sau slăbiciune.

2. Hidrataţi-vă corespunzător, de preferinţă cu ceai călduţ sau supă de pui. Organismul pierde lichide prin strănut, secreţii nazale, transpiraţia abundentă, aşa că are nevoie de un aport suplimentar de lichide.

3. Mâncaţi alimente uşor de digerat, bogate în vitamine - de genul fructelor, legumelor - dar şi carne, pentru a că asigura aportul necesar de proteine. Sunt recomandate alimente gătite cât mai simplu (sunt de evitat cele industrializate), cu atât mai mult cu cât pofta de mâncare scade în această perioadă.

4. Strănutaţi în batistă sau în şerveţel, nicidecum în palmă, şi schimbaţi-le cât mai des, pentru că sunt pline de microbi. Dacă nu aveţi o batistă sau un şerveţel la îndemână, duceţi cotul la gură când strânutaţi.

5. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini, pentru a evita reintroducerea în organism a microbilor eliminaţi deja prin strânut sau tuse.

6. Aerisiţi locul sau camera în care vă petrecţi timpul, pentru a permite aerului încărcat cu microbi să iasă şi pentru a vă asigura oxigenul necesar.

7. Asiguraţi-vă că există cât mai multă lumină naturală în camera în care staţi, pentru a ajuta corpul să producă vitamina D, un stimulator al sistemului imunitar.

8. Faceţi băi călduţe (nu fierbinţi!), pentru a elimina de pe piele toxinele ajunse acolo prin transpiraţie.

9.Evitaţi contacul cu alte persoane bolnave, pentru că există riscul încrucişării virusurilor.

10. Evitaţi locurile supraaglomerate. Pe lângă faptul că puteţi să-i îmbolnăviţi pe alţii, puteţi contacta o nouă boală, sistemul imunitar fiind deja slăbit.


”Dacă după două zile de tratament simptomatic, cu respectarea acestor reguli, nu se simte nici o ameliorare, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte la medicul de familie sau la cel infecţionist, pentru a vedea dacă este vorba, totuşi, despre un simplu guturai, sau este viroză sau gripă”, explică medicul generalist.

Vă mai recomandăm: 

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite