Răsturnare de situaţie în cazul investiţiei de la Cehu Silvaniei blocate de consilierii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răsturnare de situaţie în procesul dintre foştii consilieri locali şi primarul oraşului Cehu Silvaniei, pe de-o parte, din o societate care deţine acolo o fermă de porci, pe de altă parte. Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză aleşilor, după ce, în primă instanţă, câştigase societatea.

Curtea de Apel Cluj a admis recursurile declarate de consilierii locali din Cehu Silvaniei, din mandatul 2008 - 2012, şi cel al primarului Varga Andrei, împotriva unei sentinţe civile a Tribunalului Sălaj din 19 iunie 2014, care îi obliga, la plata în solidar a sumei de 1.480.188 de lei către  SC Agro Anel SRL, o societate care nu a putut să-şi extindă o fermă de porci care o avea la marginea oraşului şi care a pierdut, astfel, o finanţare europeană nerambursabilă.


Potrivit deciziei magistraţilor clujeni, nu numai că firma respectivă nu mai primeşte acele despăgubiri, reprezentând ”prejudiciul creat prin pierderea financiară cauzată de neîncasarea finanţării nerambursabile”, dar este obligată, acum, şi la plata unor cheltuieli de judecată în cuantum de peste 20.000 de lei.
Reamintim că societatea cu pricina, SC Agro Anel SRL, a decis, în 2009,  să-şi extindă ferma pe care o avea la marginea oraşului. A obţinut certificatul de urbanism necesar în acest sens şi cu dosarul complet,  a depus un proiect prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR). Proiectul a fost declarat eligibil şi după scurt timp s-a aprobat şi cererea de finanţare, aşa că puteau începe lucrările de extindere. Problema a fost că, între timp, Primăria s-a ”sucit” şi nu a mai vrut să îi elibereze firmei şi autorizaţia de construcţie, necesară pentru începerea lucrărilor, deşi în urmă cu numai câteva luni emisese certificat de urbanism pentru extindere.


”Având în vedere disconfortul pe care l-ar fi creat, adică mirosul, s-a decis să nu se elibereze autorizaţia de construcţie”, spune, acum, edilul oraşului Cehu Silvaniei,  Andrei Varga, primar şi la acea vreme.
Administratorii firmei s-au adresat Tribunalului Sălaj şi au cerut instanţei să oblige Primăria oraşului Cehu Silvaniei la emiterea autorizaţiei de construcţie. În februarie 2010, magistraţii s-au pronunţat şi au dispus eliberarea autorizaţiei. Degeaba, pentru că Primăria a refuzat şi a supus aprobării consilierilor locali un proiect de hotărâre în acest sens, votat de aceştia. De aici şi tragerea la răspundere a aleşilor locali, întrucât reprezentanţii firmei nu s-au oprit aici, mai ales că, între timp, din cauza nedemarării lucrărilor, a pierdut finanţarea.

Societatea s-a adresat din nou instanţei de judecată, de această dată pentru a cere despăgubiri pentru ”prejudiciul creat prin pierderea financiară cauzată de neîncasarea finanţării nerambursabile”. Instanţa s-a pronunţat în 2013, dispunând plata de către sumei de 1.480.188 lei. Hotărârea a fost atacată cu recurs atât de cei puşi la plată, cât şi de firma petentă, Curtea de Apel Cluj decizând casarea hotărârii şi rejudecarea cauzei. Dosarul a fost rejudecat tot la Tribunalul Sălaj, care a decis, în 19 iunie 2014, obligarea Instituţiei Primarului oraşului Cehu Silvaniei, Consiliului Local, a primarului şi a celor 12 consilieri locali la plata în solidar a sumei de 1.480.188 de lei cu titlul de despăgubiri. Prin decizia de vineri, 21 noiembrie, a Curţii de Apel Cluj, care este definitivă, acţiunea este respinsă, însă, în întregime.

Citeşte şi FOTO Ministrul Fondurilor Europene, la Zalău: ”În noiembrie lansăm primele programe de finanţare”

FOTO Staţiunea din Sălaj a Elenei Udrea, redeschisă pentru public. Cum arată Boghiş Băi după o investiţie de sute de mii de euro

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite