Ovidiu Dosa, şeful IPJ Sălaj: „Dosarele cu autor necunoscut sunt şi o problemă profesională pentru noi, poliţiştii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-şef Ovidiu Dosa, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, a acordat un interviu pentru „Adevărul“, în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“. Dacă iniţial a refuzat să ne ofere un interviu, în cele din urmă a acceptat, însă a răspuns cu reţinere la întrebările jurnaliştilor.

„Weekend Adevărul“: Câte infracţiuni sunt în medie sesizate anual la nivelul IPJ, în ultimii 5 ani?

Ovidiu Dosa: În primele zece luni din 2016 am avut 3.764 de infracţiuni sesizate, cu 543 mai puţine decât în perioada corespunzătoare din 2015.


În câte dintre ele se începe urmărirea penală?

În peste 90 la sută.


În câte dintre aceastea urmărirea penală se începe in personam?

În 2015, spre exemplu, din totalul celor 5.133 de fapte sesizate, urmărirea penală in personam a început în 2.120 de cazuri.


Din totalul de polişti angajaţi la IPJ, câţi sunt poliţişti operativi, pe structuri, procentual?

La nivelul IPJ Sălaj există 551 de funcţii ocupate, din care 112 sunt ofiţeri de poliţie operativi şi 385 agenţi de poliţie operativi. Diferenţa este reprezentată de personal contractual şi poliţişti neoperativi. La acest moment, ne confruntăm cu un deficit de cadre, întrucât în cursul anului ne-au plecat, prin pensionare, 62 de lucrători. Media de încadrare la structuri este de aproape 90 la sută.


Din totalul dosarelor aflate în evidenţă cu AN, câte au fost trecute în evidenţă pasivă?

În evidenţa dosarelor în pasiv avem 1.873 de dosare.

Există personal desemnat care să lucreze doar în aceste dosare cu autori necunoscuţi?

Doar pe aceste dosare nu sunt lucrători specializaţi, însă toţi lucrătorii de la structurile operative lucrează şi în aceste dosare.


Care este situaţia plăţilor în ceea ce priveşte expertizele medico-legale şi judiciare?

Nu avem probleme. Contravaloarea acestor expertize se achită cu regularitate, pe măsură ce primim facturile de la spital, de la Medicină Legală.


Care este statistica infracţiunilor flagrante descoperite la nivelul IPJ în ultimii cinci ani?

Din 2011 şi până în 31 octombrie 2016, au fost sesizate 5.292 de infracţiuni flagrante.


Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele cinci probleme cu care se confruntă Poliţia şi care sunt principalele cinci probleme identificate la nivelul Ministerului de Interne, în general? Personal, aţi facut demersuri, şi ce fel de demersuri, în vederea rezolvării acestor probleme?

Problemele din Minister nu le pot eu discuta, ele fiind abordate la nivel central. În ceea ce le priveşte pe cele de la nivel judeţean, acestea sunt legate cu preponderenţă de fenomenul infracţional, pe care încercăm să îl gestionăm şi credem că şi reuşim, şi problemele de personal, cu care ne confruntăm anul acesta şi care cu siguranţă îşi vor găsi rezolvarea întrucât am derulat concursuri de încadrare din sursă externă. Ar mai fi probleme legate de situaţia operativă - ne interesează foarte mult siguranţa elevilor în şcoli, climatul de ordine şi siguranţă publică, mediul de afaceri. Sunt aspecte pe care le abordăm în conformitate cu priorităţile stabilite. La ora actuală, în judeţ nu există un fenomen care să fi ieşit în evidenţă.


Care a fost tema principală din proiectul de management cu care aţi câştigat concursul pentru şefia IPJ şi ce aţi reuşit să puneţi în practică, până în prezent, din acest proiect de management?

Examenul pe care l-am dat a avut întrebări atât pe partea profesională, cât şi pe linie de management. Având experienţă în funcţie de conducere şi fiind în Inspectorat de mai mult timp, cunosc foarte în detaliu problemele instituţiei, ele fiind sunt generate de situaţia operativă, de schimbările intervenite în structurile de personal. Avem oameni noi, tineri, care trebuie ajutaţi să formeze echipe cu lucrătorii mai vechi. De fapt, acesta este şi un principiul de-al meu: lucrul în echipă, fără de care nu putem obţine performanţă. Am pus accentul şi pe realizarea priorităţilor Poliţiei Române, la nivel local, pe creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, mediul economic să se desfăşoare în deplină legalitate, reducerea numărului de accidente rutiere, condiţii bune de lucru pentru colegi şi asigurarea de dotări corespunzătoare.


Cum comentaţi existenţa a aproape 600.000 de dosare cu autor necunoscut la nivelul ţării?

Nu aş putea să comentez, pentru că este o cifră la nivelul ţării. Noi ne referim la nivelul Inspectoratului, unde cred că numărul de dosare cu AN-uri nu este foarte mare. Pe lângă problema existenţei lor în evidenţe, dosarele cu autor necunoscut sunt şi o problemă profesională pentru noi, poliţiştii, pentru că în unele cazuri nu reuşim să identificăm autorii. Acest lucru depinde şi de urmele pe care reuşim să le găsim la cercetarea la faţa locului. Întrucât procedura de probare este una mai greoaie, nu facem propuneri de trimitere în judecată decât atunci când suntem siguri că avem probe.


Câte dosare cu autor necunoscut figurează în prezent în evidenţele IPJ? Cum vi se pare numărul?

La începutul anului am avut un stoc de 3.779 şi au rămas, după zece luni, 3.657, diferenţa fiind cazuri rezolvate. În opinia mea, numărul este rezonabil; aceste dosare sunt venite din urmă şi cumulate pe perioada mai multor ani.


Care este cel mai vechi dosar cu AN?

Este vorba despre un caz de omor, din decembrie 1999. Dosarul se află la Parchet, dar lucrăm împreună cu procurorii. Periodic lucrăm în dosar, dar, din păcate, până acum nu am găsit vinovatul. Desigur, dată fiind trecerea timpului, cercetările sunt mai dificile, dar si satisfacţia profesională va fi cu atât mai mare dacă vom reuşi să rezolvăm cazul.


Care este dosarul cu autor necunoscut cu cel mai mare prejudiciu estimat aflat în evidenţele IPJ?

Un dosar privind furtul a peste 2 kilograme de aur din incinta unei bijuterii din municipiul Zalău, produs în octombrie 2010. Prejudiciul este de 237.500 de lei, iar dosarul se află în lucru la Poliţia Zalău.


Care este cel mai vechi autoturism din parcul auto al IPJ?

O Dacie de la Postul de Poliţie Şimişna, fabricată în 1977, ce are 261.000 de kilometri la bord.


Dumneavoastră ce autoturism de serviciu aveţi la dispoziţie?

Un Audi A4 din 2002.


Cât câştigă un agent nou angajat în cadrul IPJ?

În jur de 1.300 de lei.


Cum vi se pare nivelul de salarizare din Poliţia Română?

Raportat la activitatea depusă de un agent nou, este o remuneraţie de început, pe care aş judeca-o după numărul mare al persoanelor care doresc să se încadreze în această instituţie, ştiind care sunt condiţiile de lucru şi nivelul de salarizare. Pe măsură ce agentul sau ofiţerul evoluează în carieră, se mai schimbă datele problemei, ajungându-se la un salariu decent, ce creşte pe măsura vechimii, a specializării, a structurii unde îşi lucrătorul desfăşoară activitatea.


Care sunt cele mai frecvente tipuri de infracţiuni în Sălaj?

Furturile, lovirile, ameninţările.


Despre ce tipuri de infracţionalitate vorbim?

Mica infracţionalitate.


Nominalizati concret cinci iniţiative puse de dumneavoastră în aplicare pentru a vă motiva angajaţii, când au fost acestea şi în ce au constat exact.

Respectul şi obligaţia pentru muncă. Fiind în slujba cetăţeanului, consider că este principala modalitate prin care ne putem atinge celelalte ţinte.


Cum arată o secţie de poliţie din mediul rural din judeţul Sălaj? Cum se poate lucra într-o astfel de secţie în condiţiile în care, spre exemplu, ai de audiat şi victime, şi infractori în acelaşii timp, în acelaşi spaţiu? Dumneavoastra aţi putea să vă desfăşuraţi eficient activitatea într-o secţie de poliţie din mediul rural, cu maşină de scris, cu birouri şi scaune rupte, cu hârtie, pixuri şi hârtie aduse de acasă?

Toate secţiile au birouri suficiente, astfel că se poate organiza atât audierea martorilor, cât şi a suspecţilor. Condiţiile de lucru ne-au stat, ne stau şi ne vor sta în atenţie în continuare. Şi anul acesta am modernizat secţiile de poliţie, am făcut reparaţii la acoperişuri, am schimbat intrările în secţie. Îi sprijinim şi îi dotăm cu tot ce au nevoie, de la aparatură şi hârtie, la autoturisme. S-au făcut achiziţii de hârtie, de materiale, de tot ceea ce este necesar, prin urmare cu certitudine vă pot spune că în judeţul nostru nu există o astfel de problemă.


Cum vi se pare bugetul IPJ? Este suficient sau e nevoie de suplimentare, cu cât şi pentru ce?

Bugetul este în concordanţă cu solicitările pe care le-am făcut. Când am cerut suplimentări pentru unele probleme punctuale, spre exemplu pentru piese de schimb pentru autoturisme, ni s-au asigurat banii necesari. Nu avem problema bugetului: reuşim să îl gestionăm şi să ne acoperim principalele probleme.


Câte posturi vacante sunt în IPJ?

Avem 68 de posturi vacante, dintre care 27 pentru ofiţeri de poliţie (23 operativi şi patru neoperativi) şi 41 de agenţi de poliţie - 40 operativi şi unul neoperativ.


Numiţi cinci probleme depistate de dumneavoastră personal la nivelul IPJ şi demersurile făcute de dumneavoastra pentru soluţionarea acestora. Au fost acestea rezolvate sau nu?

Aşa cum precizam, problemele sunt punctuale şi vin în funcţie de nevoile de la un anume moment ale instituţiei. Dacă, de exemplu, observăm că într-o anume zonă, avem o problemă de personal, intervenim, iar prin delegare/detaşare pot dispune mutarea unui om dintr-o anumită zonă fără probleme, spre una unde problemele sunt mai apasătoare şi mai importante la un moment dat. Ar mai fi problemele legate de financiar, unde tot timpul suntem în concordanţă cu necesităţile oamenilor, pentru a le asigura tot ce le trebuie, sau cele legate de situaţia operativă, care ne stau zilnic în atenţie.


Ce demersuri aţi făcut la nivelul MAI pentru soluţionarea unor probleme punctuale identificate la nivelul IPJ?

Demersuri am făcut la nivel de IGPR pentru problema deficitului de personal, după care s-au organizat concursuri. Ar mai fi demersurile pe partea financiară, solicitările fiindu-ne onorate. Celelalte ţin de organizarea noastră internă.


Cum comentaţi faptul că foarte mulţi dintre miniştri de Interne de după Revoluţie sunt fie personaje controversate, fie au avut sau au probleme cu legea? A afectat acest lucru în vreun fel activitatea Poliţiei?

Nu aş vrea să comentez.


Aţi preluat şefia IPJ Sălaj într-un moment delicat, când predecesorul dvs. s-a pensionat la scurt timp după ce numele nepotului său apărea în „Dosarul păcănelelor“. În ce masură credeţi că acest aspect a afectat credibilitatea instituţiei pe care o conduceţi?
Nu aş comenta. Nu pot să comentez motivele plecării. Din feedback-ul pe care îl primim de la cetăţeni şi de la ceilalţi parteneri, nu a rezultat că ar fi vreo problemă. Unitatea îşi desfăşoară activitatea în condiţii la fel de bune ca şi înainte. Ce apare la un moment dat este zvon, până la probaţiune nu putem să zicem nimic; şi până la urmă este problema celor care răspândesc aceste zvonuri, dar eu nu cred că instituţia a fost afectată.


Se vehiculează că în cadrul IPJ Sălaj există poliţişti care se ocupă de comerţul cu autoturisme second-hand. Cum comentaţi acest lucru?
Au fost de-a lungul vremii colegi care s-au implicat în activităţi de acest gen, dar au fost cazuri izolate, deci nu putem discuta despre un fenomen. S-au luat măsuri, la vremea respectivă, cu fermitate, în sensul că, în funcţie de fapta săvârşită, fiecare a răspuns într-un fel - penal sau financiar. Nu tolerez şi nu voi tolera implicarea colegilor în genul acesta de activităţi ori în altele care nu sunt în conformitate cu statutul poliţistului şi cu reglementările în vigoare. În acest moment, niciun poliţist din IPJ Sălaj nu are astfel de preocupări.

Cine este Ovidiu Dosa

Comisarul-şef Ovidiu Dosa (48 de ani) a fost numit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, prin împuternicire, la inceputul anului, după ce predecesorul său s-a pensionat. În aprilie 2016, funcţia a fost scoasă la concurs, iar Dosa a fost declarat câştigător. Absolvent de Drept în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti, Ovidiu Dosa a petrecut 18 ani din cei 23 de ani de carieră în diverse funcţii de conducere. A fost, pe rând, şef al Biroului de investigaţii criminale, şef al Poliţiei Orăşeneşti Cehu Silvaniei, şef la Biroul Arme, explozivi şi substanţe toxice, şef la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, iar din 2005, până la începutul anului 2016, adjunct al şefului Inspectoratului.

Vă mai recomandăm:

Scandalurile care au zguduit IPJ-ul. Poliţia sălăjeană a fost decapitată în 2003, pentru că şefii foloseau arestaţii la muncă în interes propriu

Un poliţist din Sălaj a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală cu miei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite