Un poliţist din Sălaj a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală cu miei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul riscă să îşi piardă slujba FOTO Arhivă
Poliţistul riscă să îşi piardă slujba FOTO Arhivă

După trei ani de judecată, un subcomisar de poliţie din judeţul Sălaj a fost condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar privind fapte de evaziune fiscală în formă continuată. Inculpatul făcea comerţ cu miei şi nu înregistra sumele în contabilitate.

Daniel Perneş, subcomisar în cadrul departamentului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Sălaj, a fost trimis în judecată, în 2013, pentru săvârşirea a patru fapte de evaziune fiscală în formă continuată, procurorii estimând prejudiciul la circa 200.000 de lei.

Potrivit anchetatorilor, omul legii ar fi administrat o societate comercială înregistrată pe numele unor rude, deşi statutul său de poliţist nu îi permitea să facă acte de comerţ. „Rudele nu ştiau foarte multe despre activitatea firmei, pentru că, de fapt, el se ocupa de tot, deşi, ca şi poliţist, nu avea voie să facă asta. Inculpatul cumpăra miei, vindea miei la arabi şi nu a înregistrat veniturile obţinute din aceste activităţi comerciale, în condiţiile în care semna facturi şi chitanţe”, menţiona, la scurt timp după trimiterea lui Perneş în judecată, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Pe parcursul procesului, Perneş a achitat aproape 133.000 de lei din prejudiciul cauzat, astfel că pentru două dintre faptele de evaziune a scăpat doar cu o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. Pentru celelalte două, prin care a prejudiciat bugetul statului cu peste 76.000 de lei, magistraţii Tribunalului Sălaj l-au condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani şi patru luni.

Astfel, instanţa a apreciat că inculpatul a evidenţiat, în contabilitatea societăţii Anamel SRL, unele operaţiuni fictive privind restituirea, fără documente justificative, a unor sume pentru care nu au existat înregistrări ori documente justificative vizând încasarea acestora. De asemenea, el a evidenţiat în contabilitatea firmei amintite operaţiuni fictive privind cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.

Pe durata termenului de supraveghere, Daniel Perneş trebuie să respecte mai multe măsuri, printre care să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcere, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

Poliţistul a făcut apel la decizia instanţei.

Şeful IPJ Sălaj, comisarul şef de poliţie Ovidiu Dosa, ne-a declarat că Perneş a fost pus la dispoziţie şi mutat într-un alt departament. „După ce soluţia magistraţilor va fi definitivă şi in funcţie de ce va hotărî instanţa, conducerea Inspectoratului va lua măsurile legale ce se impun”, a precizat Dosa, adăugând că o condamnare definitivă, fie ea şi cu suspendare, echivalează cu excluderea poliţistului din sistem.

Vă mai recomandăm:

Afacerişti trimişi după gratii pentru evaziune prin facturi fictive

Un dosar de evaziune fiscală, minge de ping-pong între judecători şi procurori

Scene desprinse din filmele poliţiste la Hereclean. Doi poliţişti, la un pas de moarte, după ce au fost târâţi de maşina unei contrabandiste

Cum se întinde caracatiţa corupţiei. Un judecător, doi poliţişti, un fost inspector şcolar general, mână-n mână cu influenţi oameni de afaceri

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite