Ţeapă cu telefoane scumpe, pe okazii.ro. Peste 200 de persoane înşelate. Poliţiştii caută şi alte "victime"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii "vindeau" telefoane scumpe FOTO Arhivă
Escrocii "vindeau" telefoane scumpe FOTO Arhivă

Poliţiştii Servicului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, coordonaţi de procurorii D.I.I.C.O.T – B.T. Sălaj, au destructurat o reţea formată din şapte persoane din Bucureşti şi din localitatea ilfoveană Ştefăneştii de Jos, care au înşelat prin intermediul site-ului de cumpărături online okazii.ro aproximativ 200 de persoane din întreaga ţară.

Potrivit informaţiilor primite de la procurorul Dan Buduşan, şeful DIICOT Sălaj, cazul a fost instrumentat de poliţiştii şi procurorii sălăjeni întrucât primele sesizări în acest caz au venit din partea unor persoane păgubite din Sălaj. Oamenii legii au intrat pe firul escrocheriilor începând din luna noiembrie 2012, iar marţi, 22 ianuarie, cercetările au fost completate cu şase percheziţii efectuate de poliţiştii sălăjeni în Bucureşti şi în Ştefăneştii de Jos. Din cele şapte persoane identificate, până în acest moment, ca făcând parte din reţea, şase au fost aduse la Zalău la audieri. Patru au fost prezentaţi miercuri, 23 ianuarie, în faţa instanţei – Judecătoria Zalău cu propunere de arestare preventivă, judecătorii dispunând trimiterea lor în spatele gratiilor pentru 29 de zile în cazul a trei dintre ei, respectiv pentru 19 zile pentru al patrulea, care este un minor de 16 ani. În cazul celorlalţi doi, un soţ şi soţia sa din Bucureşti, s-a dispus interdicţia de a nu părăsi localitatea.

Cum funcţiona escrocheria

Potrivit poliţiştilor SCCO, cei şapte ilfoveni implicaţi în escrocherie sunt P. Dan Florin, R. Laurenţiu Mihai, D. Mădălin Ionel, Z. Ionuţ, T. Radu Marian, N. Mariana şi N. Gheorghe. P. Dan Florin, R. Laurenţiu Mihai şi T. Radu Marian au creat mai multe conturi pe site-ul www.okazii.ro prin care expuneau spre vânzare mai multe telefoane mobile, respectiv Iphone 5, Iphone 4S, Samsung Galaxy S3, HTC ONE X, pe care nu le deţineau în realitate şi pe care le vindeau cu sume cuprinse între 1000 şi 2000 lei. Folosindu-se de date false, ei creeau conturi fictive pe site. Pe aceste conturi, inculpaţii postau anunţuri de vânzare a telefoanelor mobile menţionate anterior  cu precizarea că acestea trebuiau plătite în avans.

Ulterior, inculpaţii erau contactaţi de către potenţialii clienţi, iar în urma acestor contacte, prin intermediul canalului de comunicare yahoo messenger, stabileau detalii cu privire la modalitatea de plată. De asemenea, cu această ocazie, inculpaţii îşi ofereau numerele de telefon reale urmând ca detaliile finale să fie stabilite prin intermediul telefonului mobil.
La solicitarea inculpaţilor, clientul trebuia să plătească în avans o anumită sumă de bani, de regulă jumătate din valoarea telefonului, respectiv sume cuprinse între 200 şi 500 lei, care ulterior erau expediate lui D. Mădălin Ionel, T. Radu Marian precum şi lui N.  Mariana şi N. Gheorghe la diferite oficii poştale din municipiul Bucureşti, sau la diferite agenţii a unor bănci – BRD, BCR, Banca Transilvania, Banc Post, Raiffeisen Bank, Garanti Bank din acelaşi oraş prin intermediul sistemului Western Union. Ei se deplasau la oficiile poştale sau la agenţiile băncilor mai sus amintite de unde ridicau sumele de bani trimise de către părţile vătămate, iar ulterior aceste sume de bani erau împărţite cu inculpatii  P. Dan Florin şi R. Laurenţiu Mihai.

După primirea acestor sume de bani cu titlu de avans, îi contactau telefonic pe clienţi şi le comunicau ca s-a produs o eroare în sistemul de expediere a coletului, în care se afla presupusul telefon mobil, coletul fiind expediat cu ramburs, clientul urmând să achite din nou o sumă de bani cu titlu de avans cuprinsă între 200-1000 de lei, sau în caz contrar, coletul nu mai era predat.

Oamenii legii spun că, fără a livra, efectiv, niciun telefon, cei şapte escroci au reuşit să stoarcă de bani aproximativ 200 de persoane, dintre care trei sunt din Sălaj. Suma colectată de aceştia este estimată de oamenii legii la aproximativ 50.000 de lei, bani pe care cei şapte i-au cheltuit, se pare, pe toţi la jocuri de norco şi în cazinouri.

Din cercetările effectuate rezultă faptul că, inculpatii au creeat un număr de aproximativ 700 de conturi fictive pe site-ul www.okazii.ro fiind inselate prin aceste manopere dolosive un un număr de aproximativ 200 de părti vătămate, prejudicial cauzat fiind în sumă de aproximativ 500 milioane lei vechi.

Poliţiştii fac apel la toţi cei care au fost victime ale acestor persoane şi care nu au depus încă plângere să se adreseze Serviciului de Combatere a Criminalitătii Organizate Sălaj. Telefon 0260/661285, interior 20302.

Reprezentanţii site-ului okazii.ro ne-au prezentat un punct de vedere vizavi de acest caz şi au dat şi câteva sfaturi utilizatorilor:

"Okazii.ro a fost parte activă în identificarea şi anihilarea acestei reţele infracţionale, colaborând încă de la început cu Poliţia şi Procuratura Sălaj. În cadrul anchetei au fost oferite toate informaţiile necesare legate de conturile implicate în această reţea, datele de logare, legăturile dintre conturi, adresele de IP de pe care s-a înregistrat activitatea încă de la începutul anchetei. Astfel, Okazii.ro dovedeşte transparenţă totală faţă de organele abilitate atunci când sunt cazuri de prejudiciere şi colaborează strâns cu Poliţia Română şi Parchetul pentru soluţionarea acestora.

Referitor la situaţia prezentată în articol, informăm că Okazii.ro interzice prin regulamentul de funcţionare (articolul 4.6.16 din Termeni şi Condiţii) transmiterea de avansuri pentru achiziţionarea de produse sau orice formă de condiţionare a vânzării.

În plus, pentru protecţia cumpărătorilor, am dezvoltat serviciul Garanţia de Livrare. Acest serviciu oferă posibilitatea ca, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea produsului comandat, cumpărătorul să solicite returnarea banilor, în cazul in care produsul nu corespunde descrierii de pe site. Totodată, nu este şi nu va fi necesară transmiterea unui avans, întrucât toate tranzacţiile se fac prin intermediul curierilor agreaţi în program. Recomandăm utilizatorilor să aleagă produse cu Garanţia de Livrare, iar în cazul în care produsele dorite nu fac parte din acest program, să solicite vânzătorilor activarea serviciului care este gratuită.
Pentru că sunt cazuri de utilizatori prejudiciaţi, reiterăm câteva recomandări de bază pentru siguranţa deplină a cumpărăturilor pe Okazii.ro:

·         Să aleagă produse ce au Garanţia de Livrare
·         Să verifice calificativele vânzătorului şi să nu trimită bani în avans
·         Să fie atenţi la ofertă şi să discute toate aspectele cu vânzătorul în cazul în care există nelămuriri legate de produs, plată, livrare în cadrul site-ului
·         Să apeleze departamentul Asistenţă Clienţi, disponibil la numărul 0374-OKAZII (0374-652944), de luni până sâmbătă în intervalul orar 9-21, pentru orice nelămurire legată de achiziţia unui produs şi să reacţioneze ori de cate ori există cea mai mică suspiciune legată de un anumit produs sau vânzător.

Orice tentativa de fraudă poate fi semnalizată şi departamentului Securitate Okazii.ro la adresa de e-mail securitate@okazii.ro sau telefonic la 0374-652.944 şi, împreună cu Poliţia Română şi Parchetul, vom lua toate măsurile necesare", se arată în comunicatul transmis de okazii.ro.


 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite