Vameşul care a demascat sistemul piramidal al şpăgilor de la Vama Albiţa scapă de puşcărie, dar nu mai are voie să profeseze în sistemul vamal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă în cazul vameşului de la Biroul Vamal Albiţa, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul cunoscut sub numele „Lotul Albiţa II“. Magdalena Coşniţă, din Bârlad, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

Pedeapsa este aceeaşi dispusă de prima instanţă, Tribunalul Vaslui, dar care a fost atacată atât de inculpată, cât şi de procurorii DNA. Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis apelul procurorilor, modificând în parte sentinţa. Astfel, dacă pedeapsa principală a rămas neschimbată, instanţa de apel i-a aplicat Magdalenei Conşiţă pedeapsa complementară referitoare la interdicţia de a mai profesa în sistemul vamal. La Vaslui, judecătorii au dispus doar interdicţia ca vameşa să mai lucreze pe un post similar celui, prin prin care au fost săvârşite faptele de corupţie, cel de inspector vamal. Astfel, Magdalena Coşniţă ar fi putut să desfăşoare activităţi în sistemul vamal, în alte sectoare decât cel de la punctul de control, unde şi-a desfăşurat activitatea în perioada monitorizată de procurorii anticorupţie.

Acuzată de luare de mită, complicitate la trafic de influenţă şi asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni, Magdalena Coşniţă a fost singura din lotul de 22 de vameşi care a solicitat să fie judecată în baza acordului de recunoaştere. Ea a recuoscut toate acuzaţiile, desciind anchetatorilor modul în care se aduna şpaga pe ture şi cum erau împarţită gradual mita primită de la persoanele care tranzitau frontiera.  Faţă de ceilalţi 21 de vameşi inculpaţi, judecătorii au dispus disjungerea cauzei.

Aceştia, la rândul lor, recunosc că au luat mită, însă neagă ”asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni”. Majoritatea vameşilor trimişi în judecată, i-au reporşat Magdalenei Coşniţă că, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă, ”a recunoscut şi ce nu a făcut”. De altfel, după ce a oferit detalii clare despre circuitul şpăgii în Vama Albiţa, Magdalena Coşniţă nu a mai avut curajul să se întâlnească cu colegii, demisionând din funcţia de inspector vamal de la Albiţa.

În perioada monitorizată de DNA, Magdalena Coşniţă a fost interceptată de trei ori cerând şpagă de la ofiţerul sub acoperire.  În faţa procurorilor, Magdalena Coşniţă a declarat că, din anul 2009, de când lucrează la Albiţa, a constatat că anumiţi lucrători vamali, agreaţi de şefii de tură, îşi desfăşurau activitatea în zone în care puteau obţine bani de la persoanele care sunt în tranzit. În funcţie de natura mărfurilor transportate şi de cantitate, de la fiecare conducător auto se primesc şpagă sume cuprinse între cinci şi 100 de euro.

Cum se împarţea şpaga la Albiţa

“Practic, în Vama Albiţa, s-a împământenit un obicei ca, pentru a se permite tranzitarea mai facilă a punctului vamal, şoferii să introducă în paşaport (ca regulă generală) aceste sume de bani precizate mai sus, cu menţiunea că există şi situaţii când transportatorii refuză să remită sume de bani, însă de multe ori vameşii devin mai meticuloşi la efectuarea controalelor sau chiar îi trimit spre scannerul pentru bagaje, operaţiune care durează câteva ore. Aceste sume de bani sunt primite de vameşii respectivi care îşi desfăşoară activitatea pe segmentul călători, iar la finalul programului sumele de bani sunt împărţite în funcţie de aportul fiecăruia. O cotă de aproximativ 30% din aceste sume obţinute sunt remise şefului de tură, care, la rândul său, are obligaţia de a remite şefului de birou vamal, atât în fiecare zi de luni, cât şi în fiecare zi de joi (zilele în care numărul transportatorilor de colete care tranzitează vama Albiţa este foarte mare – n.r.) sume de aproximativ 300-500 de euro, cu titlu de protocol. Din discuţiile cu colegii, a aflat că o parte din această sumă destinată protocolului ajungea la şeful DRAOV Iaşi şi chiar la conducerea ANAF, pentru a fi asigurată o anumită protecţie, o stabilitate pe post”, a declarat Coşniţă procurorilor.

Mai puteţi citi: 

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite