Primarul comunei Dragomireşti şi şefa Serviciului Contabil din cadrul CJ Vaslui, acuzaţi de conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Naţională de Integritate

Aurel Turcu, primarul comunei Dragomireşti acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, după ce şi-a angajat fiul agent fiscal. Ecaterina Safir, şefa Serviciului Contabil din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui este acuzată că a semnat două contracte de finaţare pentru societatea la care fiul ei este administrator şi asociat.

ANI a anunţat astăzi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul primarului Aurel Turcu sesizând, în acelaşi timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui “în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Turcu Aurel a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 301 din Codul Penal al României“.
“În perioada 2008 - 2013, fiul persoanei evaluate a obţinut de la Primăria comunei Dragomireşti venituri salariale, în cuantum de 67.247 lei“, se mai spune într-un comunicat al ANI.
Potrivit agenţiei, Turcu ar fi încălcat art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
Printre altele, potrivit ANI, Turcu ar mai fi încălcat şi art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Aurel Turcu şi-a angajat fiul ca agent fiscal în anul 2006, până atunci acesta lucra tot ca agent fiscal, însă la Primăria Puieşti. Pe 8 ianuarie 2006 primarul din Dragomireşti a semnat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său în aparatul de specialitate al primarului şi alte opt acte adiţionale la contractul de muncă.
Aurel Turcu spune că totul a fost legal şi faptul că agentul fiscal este fiul său nu are nicio relevanţă.
“Fiul meu a venit ca agent fiscal prin transfer de la Puieşti, unde lucra pe acelaşi post. A participat la concurs şi a câştigat. Totul a fost legal. Este în aparatul de specialitate al viceprimarului, nu al meu “, a declarat Aurel Turcu.

Conflict de interese şi la CJ Vaslui

Ecaterina Safir, şef serviciu contabilitate în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui a fost acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de infracţiunea de conflict de interese. Ieri, ANI a anunţat printr-un comunicat de presă că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Ecaterina Safir întrucât «în perioada exercitării funcţiei publice, a semnat două contracte de lucrări în valoare totală de 854.650,24 lei (la care se adaugă TVA 178.114,50 lei), încheiate între CJ Vaslui şi SC Conbetas SRL Vaslui, societate în cadrul căreia fiul acesteia deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat, realizându-se, astfel, foloase patrimoniale pentru fiul său».
Agenţia o acuză pe angajata CJ de încălcarea dispoziţiilor articolului 79 din Legea nr. 161/2003 - «Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una din următoarele situaţii: interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştiinţă», precum şi a dispoziţiilor articolului 301 din Codul Penal al României - «Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică». ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru săvârşirea de către Ecaterina Safir a infracţiunii de conflict de interese.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite