Miturile despre îngheţată, demontate de medici. De ce este rău să le dăm copiilor îngheţată topită şi la ce trebuie să fim obligatoriu atenţi pe ambalaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii mâncând îngheţată                                                                                           Foto: Arhivă
Copii mâncând îngheţată                                                                                           Foto: Arhivă

Desertul preferat al copiilor în perioada verii, îngheţata, este văzut de mulţi dintre părinţi ca un adevărat inamic şi este considerat drept principalul responsabil pentru „roşul în gât“, afecţiunea care îi chinuie pe cei mici.

În timp ce între părinţi şi copii se dă un adevărat război pe tema desertului răcoritor şi aromat, medicii spun că în privinţa îngheţatei, de-a lungul timpului, s-au croit multe mituri. În realitate, produsul nu este nici pe departe un duşman al sănătăţii, dacă este mâncat cu grijă. 

Primul secret pentru a evita durerile de gât este să nu consumaţi îngheţata topită, pentru că atunci există tendinda de a mânca repede. Este recomandat să o consumăm îngheţată, doar de aceea se şi numeşte astfel, însă câte puţin. 

„Îngheţata nu se lasă la topit, deoarece, cu toate că este topită, moale, totuşi rămâne rece. În momentul acela, gustul ne îndeamnă să luăm o cantitate mai mare, şi atunci mucoasa gâtului suferă un şoc termic foarte rapid. Apare inflamaţia, apare durerea în gât, usturimea, tusea uscată. Întotdeauna mucoasa se adaptează, cu o singura condiţie, să se petreaca această schimbare de temperatură într-un timp relativ lung, asta însemnând 5-7 minute şi nu în 40 de secunde”, avertizează medicii orl-işti.

Consumată moderat şi nu pe fugă, îngheţata nu îmbolnăveşte

O îngheţată de 50 sau 100 de grame pe zi, mâncată încet nu este considerată un pericol pentru copii, însă consumată în cantităţi mari poate provoca suferinţe gâtului. 

”Îngheţata este recomandată copiilor, dacă este mâncată cu grijă. Nu trebuie să fie foarte cald afară şi nici copilul să nu fie înfierbântat. În caz contrar, pot apărea faringoamigdalite, laringite sau alte complicaţii. Lăsate netratate aceste afecţiunii se poate ajunge la infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare. Consumată moderat şi nu pe fugă, îngheţata nu îmbolnăveşte.”, avertizează medicul vasluian Eliza Tighici

Cele mai frecvente cauze care duc la uscare gâtului şi iritarea faringelui, provocând durere, nu sunt îngheţata şi lichidele reci, ci infecţia, virală sau bacterială. De aceea o igienă corespunzătoare şi evitarea contactului cu oamenii ce au afecţiuni ale faringelui sunt esenţiale în prevenţie.

Atunci când pe copil acuză dureri de gât, medicii nu recomandă alimentele reci, cu atât mai mult îngheţata deja gâtul, însă există şi situaţii când aceasta poate alina durerea. Băuturile reci şi îngheţata se pot dovedi benefice în cazul durerilor survenite după o intervenţie la nivelul faringelui, cum ar fi scoaterea amigdalelor.
 

E-urile din îngheţată, principalul pericol

În privinţa vârstei de la care se poate mânca îngheţata, medicii spun că în primii doi ani de viaţă, desertul îngheţat nu este recomandat sub nicio formă, existând riscuri nu atât pentru afecţiuni la nivelul gâtului, cât pentru alergii.

”Nu trebuie să consume îngheţata copiii foarte mici, este recomandată după vârsta de doi, trei ani.  Sunt şi cazuri în care îngheţata nu trebuie consumată nici la această vârstă. Dacă, de exemplu, un copil este alergic la proteina laptelui de vacă sau la ou nu poate consuma îngheţată din comerţ. În asemenea cazuri se poate face îngheţată în casă, din fructe.”, afirmă pediatru vasluian.

Medicii atrag  cel mai mult atenţia asupra conţinutul ridicat de zahăr şi grăsimi din îngheţată, care în timp poate duce la apariţia cariilor. În plus, expunerea bruscă a dinţilor la rece poate afecta smalţul dinţilor.

Pe cât este de apetisantă şi, la primă vedere inofensivă, îngheţata poate fi o adevărată bombă pentru sănătate dacă atunci când o cumpărăm, ignorăm compoziţia. Cea mai sănătoasă, îngheţată este, fără îndoială, cea preparată acasă, din ingrediente naturale. Când acest lucru nu este posibil, medicii ne recomandă să urmărim cu atenţie eticheta, pentru că multe dintre sortimentele aflate pe piaţă pe conţin E-uri din belşug, coloranţi artificiali considerate adevărate otrăvuri pentru cei mici.  

Mai puteţi citi: 

De ce sunt copiii de astăzi mai graşi şi mai predispuşi la boli – cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii în alimentaţia copiilor

Greşelile pe care le fac părinţii copiilor cu diabet. Sfaturi obligatorii pentru a trata ca la carte un micuţ suferind de această boală - sfaturile medicilor

Trei mari temeri ale mămicilor privind alimentaţia copiilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite