De ce sunt copiii de astăzi mai graşi şi mai predispuşi la boli – cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii în alimentaţia copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primii ani de viaţă, alimentaţia are un rol decisiv pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, spun pediatrii. O alimentaţie dezechilibrată în această perioadă contribuie decisiv la apariţia tulburărilor de nutriţie: anemia, rahitismul, obezitatatea, cariile dentare etc.

Atât medicii pediatri, cât şi specialiştii în nutriţie atrag atenţia că în ultimii ani, stilul de viaţă modern se asociază cu o serie de deprinderi care se răsfrâng asupra stării de sănătate. 

Alimentaţia din primii ani de viaţă are rol fundamental în prevenirea obezităţii, a cărei incidenţă în rândul copiilor a crescut alarmant în ultimii ani. Deprinderea unui comportament alimentar sănătos ar trebui să reprezinte un obiectiv important pentru fiecare familie. Părinţii, spun medicii, trebuie să fie un model de alimentaţie sănătoasă, de învăţare a manierelor din timpul meselor.

„Exemplul părinţilor are o valoare mult mai mare decât teoria formală, ameninţările sau interdicţiile. De aceea se recomandă stăruitor ca părinţii să ia masa împreună cu copiii ori de câte ori este posibil, copiii învăţând astfel ce şi cum să mănânce“, atrag atenţia medicii pediatri într-o lucrare elaborată o echipă redutabilă de pediatri şi medici din mai multe specializări, coordonaţi de prof. dr. Mircea Nănulescu - „Recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă la copilul de 1-5 ani“. 

Medicii atrag atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii din cauza greşelilor din alimentaţie, a obiceiurilor nesănătoase din timpul mesei. „Adevărul“ vă prezintă astăzi cele mai frecvente greşeli indentificate de medici la alimentaţia copiilor.

Stresul din timpul meselor

Mulţi părinţi au tendiţa de a forţa copiii să mănânce tot din farfurie sau un aliment care nu le place. „Silirea copilului să mănânce cât vrem noi reprezintă un stres generator de anxietate şi apoi de dificultăţi de alimentare“, spun pediatrii.

În timpul mesei, părinţii trebuie să asigure o atmosferă agreabilă, de bună dispoziţie, fiind încurajate conversaţiile atractive care să fie pe înţelesul copiilor.

Mâncatul în faţa televizorului

Este unul dintre obiceiurile nesănătoase la care recurg foarte mulţi părinţi, care încearcă astfel fie să păcălească atenţia copilului, pentru a-l determina să mănânce o mâncare care nu îi este pe plac, fie să se asigure că nu va avea parte de mofturi la masă.

„Masa nu se serveşte în faţa ecranului, fie că este vorba de televizor sau computer, spre a se evita deturnarea atenţiei şi împiedicarea perceperii semnalelor corporale ale saţietăţii, ceea ce favorizează consumul excesiv“, atrag atenţia pediatrii în lucrarea coordonată de prof. dr. Mircea Nănulescu.

Cantitatea prea mare de mâncare

Părinţii încearcă să impună copiilor de la vârste tot mai mici un anumit număr de mese şi o cantitate de mâncare prea mare, raportat vârstei lor. Medicii atrag atenţia că este complet greşit să impunem copiilor ritmul alimentar al unui adult şi să supraestimăm cantitatea de mâncare. Porţia ideală de mâncare pentru un copil de vârstă preşcolară este aproximativ un sfert din porţia unui adul, spun pediatri.  

Alimentarea forţată

Obligarea copilului să mănânce un anumit fel de mâncare este o tactică greşită. Chiar dacă vorbim de alimente sănătoase, obligatorii în dieta celor mici, forţarea va avea efecte negative asupra copilului. Acesta nu doar că va percepe masa ca un chin, dar va refuza să mai mănânce. Pediatri ne recomandă să nu renunţăm la respectivul aliment, ci să încercăm mai târziu, la o altă masă, cu o altă atitudine, sub o altă formă, fără a trasforma într-o tragedie refuzurile copiilor. 

Dulciurile folosite drept recompensă

Folosirea dulciurilor drept recompensă pentru o mâncare sănătoase este o tactică greşită cu efecte grave asupra subconştientului copilului. Medicii spun că printr-o astfel de abordare a unei mese sănătoase, nu doar că este încurajat consumul de dulciuri, ci copilul ca percepe dulciurile drept mâncarea bună, iar pe cele sănătoase, mâncarea rea.

„Copiii nu judecă alimentele în termeni de sănătate, ei savurându-le după aspect, miros gust, iar la vârstele ceva mai mari, mai relevante decât noţiunile de alimente sănătoase sunt cele de performanţă, fizice, psihice. aspect, formă fizică etc. Din acest motiv, alimentele nu trebuie folosite în scop coercitiv şi nici ca recompensă sau  consolare“, atenţionează medicii în lucrarea mai sus menţionată.

Mâncatul dintre mese

Prea multe gustări între mese nu fac decât să scadă apetitul copiilor. Iar dacă pentru gustări, copii aleg dulciuri efecte sunt şi mai nocive. Acestea oferă în exces grăsimi calorii şi multe E-uri, ştiut fiind faptul că majoritatea dulciurilor de pe piaţă sunt pline de aditivi şi arome artificiale. Unul din principalele motive al „ronţăitului“ dintre mese este programul haotic al meselor.  

Mâncarea tip fast-food

Considerate adevărate bombe alimentare pentru copii, mâncărurile tip fast food, reprezintă una dintre principalele cauze ale obezităţii în rândul copiilor. Motiv pentru care pediatri ne recomandă să le evităm pe cât posibil din meniul zilei. Totuşi, pentru a nu le transforma în tentaţii care să fie mâncate pe furiş, medicii spun că din când în când copiilor le pot fi oferite alimentele interzise. Astfel, nu va avea aceeaşi curiozitate să le încerce singur, în lipsa ta. Copiii trebuie educaţi, astfel încât şi în lipsa părinţilor să facă alegeri sănătoase şi să fie cumpătaţi.  

În ziua de azi copiii nu mai manâncă supe, ciorbe, legume, fructe. Conţinutul caloric mare al alimentelor de tip fast-food şi al semipreparatelor contribuie la apariţia mai frecventa a obezităţii infantile. De asemenea, mai trebuie spus că la copii prevalenţa obezităţii este legata şi de timpul petrecut în faţa televizorului, de consumul de snacks-uri şi de influenţa reclamelor la produsele bogate în grasimi, a atras atenţia prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Naţionale de Pediatrie.

Meniul monoton

O altă problemă întâlnită frecvent în alimentaţia copiilor este lipsa unui meniu diversificat. Cei mai mulţi dintre părinţi nu au un meniu stabilit pentru zilele săptămânii şi, de cele mai multe ori, pregătesc mesele pe fugă.

Setea potolită cu suc

Apa este singura băutură care poate calma setea, spun specialiştii. Sucurile, fie că sunt carbogazoase sau nu, aplifică senzaţia de sete. Chiar dacă piaţa este invadată de „sucuri 100% naturale“, acestea au adaosuri mari de zahăr, nociv pentru sănătate. În plus, acestea reduc pofta de mâncare. De aceea cele mai sănătoase sucuri sunt cele pregătite acasă, din fructe proaspete.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite