Mărirea şi decăderea primului baron al Vasluiului: de la „Lordul Manole” la directorul de Cameră agricolă
0Considerat cel mai influent politician vasluian în anii '90 şi la începutul anilor 2000, Ion Manole este cel din dintâi baron al vasluienilor. Supranumit Lordul sau "Manole patru case" fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui s-a prăbuşit în 2004, după opt ani de conducere a celui mai sărac judeţ din ţară.
Perioada de glorie a pesedistului Ion Manole avea sa se încheie odată cu debarcarea sa din funcţie şi înlocuirea de la şefia PSD cu un alt pesedist cu veleităţi de baron, Dumitru Buzatu. Înfrângerea suferită de Manole în 2004, avea să îl aducă cu un pas în tabăra liberalilor. A realizat, însă, că într-un judeţ în care alegătorii votează în masă PSD mutarea ar fi una neinspirată, astfel că a rămas în structurile pesediste. Prăbuşit de la cârma judeţului, Lordul Manole s-a mulţumit cu funcţii mai mici de conducere, dar strategice. Astfel, în 2007 a fost numit directorul administrativ al celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Obişnuit cu afacerile de familie, Manole nu a uitat de cutumă şi din funcţia pe care o deţinea a încheiat contracte de achiziţii tocmai cu firma soţiei sale, unde era şi el acţionar. Astfel, în timp ce bolnavii vasluieni veneau la spital cu medicamente şi materiale sanitare de acasă, Manole se ocupa de ornarea spitalului cu arbuşti şi plante ornamentale.
Condamnat pentru conflict de interese
În toamna anului trecut, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Ion Manole, fiind găsit vinovat de conflict de interese şi fals în declaraţii.
Potrivit procurorilor, Ion Manole a avizat, în perioada 7 aprilie – 21 decembrie 2008, 14 contracte de achiziţii produse, printre care arbuşti, plante ornamentale, insecticide, substanţe chimice pentru dezinsecţie şi deratizare, în valoare totală de 69.092 lei, de la o societate comercială la care atât el, cât şi soţia sa, Elena Manole, erau asociaţi.
“Pentru toate aceste achiziţii, inculpatul a urmat procedura de achiziţie directă, valoarea produselor din cadrul fiecărei achiziţii nedepăşind echivalentul în lei a 15.000 euro, valoare de la care este obligatorie parcurgerea unei alte proceduri de achiziţie”, se preciza în rechizitoriul procurorilor.
Totodată, anchetatorii susţin că Ion Manole nu a trecut în declaraţia de interese completată în martie 2010 calitatea lui şi a soţiei sale de asociaţi la societatea cu care Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui avea relaţii comerciale.
Odată izbucnit scandalul la Spitalul Judeţean, lui Ion Manole colegii de partid i-au găsit o altă funcţie de conducere, cea director executiv al Camerei Agricole Judeţene, pe care o ocupă şi în prezent. Instituţia, la fel ca şi Spitalul Judeţean de Urgenţă se află în subordinea Consiliului Judeţean Vaslui.
Citeşte şi:
Eternul bugetar Gheorghe Nichita se lăfăie în luxul din Dealul Copoului
Oprişan stă în „fortăreaţa“ mamei
Dragoş Benea, sărac lipit în declaraţia de avere, trăieşte în luxul concubinei