Legiştii susţin că fetiţa de 4 ani din Huşi a murit din cauza unei afecţiuni frecvente în rândul copiilor - laringita. Procurorii cer o nouă expertiză
0La două luni de la moartea fetiţei de 4 ani la Spitalul din Huşi, medicii legişti din cadrul Institutului de medicină Legală Iaşi au înaintat primele concluzii procurorilor care fac cercetări în acest caz.
Potrivit raportului medico legal preliminar, decesul Alexandrei a fost "o moarte patologică", survenită pe fondul afecţiunilor cu care a fost aceasta diagnosticată la internare - laringită acută, epiglotită, respectiv sindrom febril. Medicii legişti exclud varianta şocului anafilactic, vehiculată imediat după decesul copilului, după ce familia a acuzat că cadrele medicale i-au administrat antibioticul fără a fi testată antialergic, fetiţa intrând în stop cardio respirator la scurt timp după injecţia cu ampicilină.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, care fac cercetări in rem, în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă au solicitat noi expertize. Anchetatorii încearcă să afle dacă evoluţia fulminantă a unui diagnostic frecvent în cazul copiilor a fost posibilă ca urmare a lipsei de implicare a cadrelor medicale.
"În raportul medico legal preliminar ce ne-a fost înaintat se precizează că moartea a fost patologică, ca urmare a unor afecţiuni medicale. Noi aşteptăm noi expertize, am solicitat relaţii şi de la Colegiul Medicilor şi de la forul asistenţilor medicale, pentru că trebuie să aflăm dacă există o legătură de cauzalitate între conduita cadrelor medicale şi deces, daca moartea fetiţei a intervenit ca urmare a unor intervenţii medicale întârziate sau deficitare.", a precizat procurorul Antoanela Pălie, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi.
De la grădiniţă, la morgă
Alexandra Bedregeanu (4 ani) a decedat în noaptea de 4/5 octombrie la Spitalul municipal Dimitrie Castroianu Huşi, la scurt timp de la internare. Fetiţa, care până la aceasta vârstă nu mai suferise de nicio afecţiune, a acuzat dureri de gât, iar seara a început să facă febră. Ziua fetiţa mersese la grădiniţă şi nimic din comportamentul ei nu prevestea tragedia ce avea să urmeze. Transportată cu Ambulanţa la spital, fetiţa a intrat în stop cardio respirator după administrarea unei injecţii cu ampicilină. Familia a acuzat cadrele medicale de superficialitate, spunând că fetiţa nu a fost consultată la internare, medicul fiind deranjat că a fost trezit din somn. Şi Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii au declanşat o anchetă în acest caz.
Concluziile Ministerului Sănătăţii au fost că în acest caz s-au încălcat grav protocoalele privind preluarea şi internarea unui pacient în stare gravă. Ca urmare a neregulilor constatate, Ministerul Sănătăţii au aplicat amenzi cuprinse între 1000 şi 25.000 lei, cadrelor medicale care au preluat fetiţa, spitalului din Huşi. Sancţiunile aplicate de Ministerul Sănătăţii a stârnit nemulţumirea cadre medicale, medicul coordonator al compartimentului de primiri urgenţe şi directorul medical demisionând din funcţii, solicitând transferul la alte spitale din ţară.
Mai puteţi citi:
Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi