Coşmarul de a fi pacient în România. Bolnav în stare critică, blocat într-un spital pentru că rampa este inutilizabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvare in extremis la Bârlad unde un banal transfer al unui pacient critic dintr-o clădire a spitalului în alta s-a dovedit a fi una extrem de dificilă.


Un banal transfer de la Sanatoriul TBC Bârlad către ATI-Reanimare (fiind acelaşi spital dar clădiri diferite) a dat mari bătăi de cap din cauza rampei de acces care este inutilizabilă. O femeie de 75 de ani şi 140 de kg, care a contactat o infeţie nosocomială, a fost mutată din secţia externă Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad aflată la un km distanţă de clădirea principală, după mai bine de o oră de eforturi. Cum pacienta era în stare foarte gravă, necesitând intubare, a fost chemat un echipaj de ambulanţă cu medic pentru efectuarea transferului. Medicul de pe ambulanţă a sunat la ISU să ceară ajutorul pompierilor, ca într-un final, şase pompieri să scoată bătrâna pe targa mobilă. Şase pompieri au purtat pe umeri pacienta până la Ambulanţă.

Doctor: "Pacientul poate mulţumi sistemului medical din România?"

Dr. Dan Ungureanu de la SAJ Vaslui, medicul care a făcut parte din echipajul solicitat pentru transfer, a postat pe pagina de socializare un mesaj, fiind indignat că există asemenea probleme tocmai într-un spital: “Pacient cronic cu obezitate morbidă se interneaza într-un Spital Municipal din România pentru un puseu hipertensiv complicat cu edem pulmonar. Aici se pricopseşte cu un microb de spital multirezistent la antibiotice (pt.cunoscatori Klebsiella MDR). Ajunge intubată şi ventilata mecanic pe ATI, tratată cu TAZOCIN , cu evolutie lent favorabilă. Este detubată şi trimisă pe o sectie exterioara spitalului unde se agravează. Se solicita ambulantei echipaj cu medic pentru transfer înapoi la ATI. La secţia exterioara surpriză ..... patul pe roti al pacientei defect, rampa de acces complet inutilizabilă (lungime max.1 m, înclinatie foarte abrupta 40 grade). Noi cei de la Ambulanţă multumim pompierilor pentru că au intervenit în spital, ne-au ajutat să o mobilizăm şi să o transportăm din salon la targa ambulanţei. Dar oare pacientul poate mulţumi sistemului medical din România ????”.


A fost pentru prima dată când pompierii au fost chemaţi să scoată un bolnav din spital, de obicei se recurge la sprijinul lor şi la targa mobilă când sunt luaţi pacienţi de acasă (din blocuri, spaţii înguste etc) nicidecum din spital.

image

Angela Chirilă, managerul spitalului, spune că problema rampei de la Pavilionul II (Sanatoriul TBC) e arhicunoscută. Chiar  zilele trecute ar fi discutat cu o comisie de la Inspecţia de Stat pe această temă, dar şi cu reprezentanţii unor asociaţii care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

“Există un proiect de reabilitare a clădirii şi încercăm să accesăm fonduri europene odată cu deschiderea Axei. Nu putem face modificarea rampei în acest interval. Am avut control de la Inspecţia de Stat şi am discutat chiar despre această rampă. Reabilitarea clării costă 27 de milioane de lei”, a spus, pentru “Adevărul”, ec. Angela Chirilă.

Reacţiile medicilor

În urma postării făcute pe internet de dr. Ungureanu nu au întârziat să apară reacţiile colegilor de breaslă.

"Nu stiu pana cand acest popor va ramane pasiv la bătaia de joc din sănătate...fara medici si fara spitale puse la punct", a scris o doctoriţă de la SAJ Vaslui.

Alt medic a completat: "Ar trebui zi de zi date aceste cazuri poate cândva, cineva se va sesiza si se va gândi si la binele semenilor nu numai la al lor.....daca ar fi cineva din familia lor?????"

În replică, alt medic a scris: "Stim situatia si de la sectia infectioase Vaslui!mereu ne confruntam cu situatii similare.doar noi stim,cei din sistem!"

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite