Ce s-a stabilit după bâlbele autorităţilor în cazul referendumului privind demiterea primarului de la Pungeşti. Localnicii pichetează Prefectura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi a stabilit vineri, 25 martie, care este instanţa competentă să judece solicitarea Prefecturii Vaslui privind validarea referendumului desfăşurat pe 20 martie în localitatea Pungeşti, după ce judecătorii vasluieni şi-au declinat unii altora dosarul.

Magistraţii ieşeni au stabilit că Judecătoria Vaslui este instanţa competentă să judece cererea înaintată de Prefectura Vaslui, a doua zi după desfăşurarea referendumului. Dosarul urmează a fi înaintat instanţei vasluiene la începutul săptămânii viitoare.

Prefectura Vaslui a solicitat magistratilor de la Judecătoriei Vaslui să valideze referendumul de la Pungeşti, după ce în legătură cu această temă au existat o serie de controverse, având în vedere că o lege aflată în vigoare cere o prezenţă de jumătate plus unu dintre alegătorii cu drept de vot, iar alta stipulează că pentru validare, referendumul are nevoie de 30% plus unu prezenţă la vot. Judecătoria Vaslui s-a abţinut de la judecarea cererii, declinând competenţa Tribunalului Vaslui. La rândul lor, magistraţii de la Tribunal au apreciat că, de fapt, Judecătoria este instanţa competentă să soluţioneze astfel de cereri. Dată fiind conflictul de competenţă ivit, Tribunalul Vaslui a solicitat Curţii de Apel să tranşeze situaţia.

Începând de luni, mai mulţi reprezentanţi ai Mişcării de rezistenţă de la Pungeşti, care au militat pentru oprirea explorării gazelor de şist de către Compania Chevron, au protestat zilnic în faţa Instituţiei Prefectului şi i-au cerut prefectului Daniel Olteanu să valideze referendumul potrivit legii care prevede o prezenţă la urne de 30 la sută plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente.

Cum au fugit autorităţile de răspundere

„Am înaintat Judecătoriei Vaslui o adresă prin care cerem ca magistraţii să valideze referendumul de demitere a primarului de la Pungeşti. Din punctul meu de vedere, validarea trebuia făcută de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie, lucru care nu s-a intamplat. Nu stiu exact ce se incearca aici, dar nu trebuia să se pună presiune pe Instituţia Prefectului. Daca judecatorul isi va declina competenta, se va mentine inutil o tensiune de care nu avem nevoie ”, a declarat prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu.

Preşedintele BEC, judecătorul Neculai Burlibaşa a lăsat în sarcina prefectului validarea rezultatelor, înaintând prefecturii procesele verbale cu rezultatele înregistrate.

Referendumul de duminică pentru demiterea primarului de Pungeşti, Mircia Vlasă, a înregistrat o prezenţă de 34,3%, iar 89% dintre alegători au votat pentru demiterea edilului.

Legea privind organizarea referendumului a fost modificată în 2013, completările intrând în vigoare un an mai târziu. Principalele modificări aduse legii vizau prezenţa necesară validării referendumului. Astfel, procentul necesar validării unui referendum a fost scăzut de la de 50% plus unu, la 30% plus unu. 

Ce spun parlamentarii care au modificat Legea referendumului

Deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre iniţiatorii Legii 341/2013, a precizat pentru ”Adevărul” că situaţia nu ar trebui să fie confuză pentru juriştii care se ocupă de organizarea unui referendum. 

„Condiţia privind demiterea unui primar este prevăzută în Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, care este o lege specială şi are prioritate în faţa unei legi generale, aşa cum este cea a Referendumului. Aşadar, pentru demiterea unui primar este nevoie de 50% +1 din numărul alegătorilor cu drept de vot. Şi preşedintele BEC şi prefectul ar trebui să ştie că în cazul unui referendum privind demiterea unui primar se aplică Legea 215/2001. Probabil va fi necesar să venim cu noi completări la Legea Referendumului în care să explicăm în ce condiţii se demite un primar, pentru a nu mai ajunge la astfel de situaţii”, a declarat  deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case

FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite