Tratamente naturiste pentru un ficat sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ficatul este cel mai mare şi important organ al corpului nostru având rol fundamental în detoxifierea substanţelor intrate în organism. Acesta se află în fiecare zi sub presiunea tuturor substanţelor chimice introduse în organism care afectează funcţiile hepatice, ne atenţionează specialiştii. Ca să ai o sănătate de fier, apelează cu încredere la ceaiuri şi alte tratamente naturiste pentru ficat.

Ficatul este un organ foarte important în economia organismului în sensul că el face parte din cele mai preţioase organe. El detoxifică medicamentale, el se ocupă de toate mizeriile pe care le înghiţim prin alimentaţie, practic el îndeplineşte mii de funcţii de detoxifiere.

„Când noi nu suntem atenţi, când ne expunem la toxice foarte multe, când consumăm alcool, când suntem stresaţi, obosiţi, când mâncăm mult, fumăm mult, consumăm băuturi carbogazoase, uleiuri prăjite, alimente bogate în E-uri, în conservanţi, aditivi, coloranţi, îndulcitori, toate acestea încarcă ficatul excesiv. În momentul în care el este obosit excesiv este tulburat în funcţia lui şi, evident, ne apar o serie de simptome care ne arată că avem o problemă cu ficatul. Aceste simptome sunt slăbiciunea, oboseala, inapetenţa, scăderea corporală, greaţa, vărsăturile şi, nu în ultimul rînd, icterul, culoarea galbenă a tegumentelor”, spune medicul Cristian Jianu de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin.

Dintre principiile naturale care ne ajută să detoxifiem ficatul şi să-l protejăm, medicul Cristian Jianu recomandă următoarele:

Armurariul, care este o plantă utilă în ciroză, în hepatita alcoolică, în hepatita virală, în toxicitatea provenită de la chimicale, în ciuperci. Armurariul este o substanţă care ajută la aceste afecţiuni şi 900 de miligrame de două ori pe zi în timpul meselor este foarte util pentru sănătate.

Oţetul de mere este foarte util ca detoxifiant hepatic, consumat înainte de masă ajută la ameliorarea metabolizmului grăsimilor. O lingură de oţet într-un pahar de apă de două ori pe zi la mesele principale ajută la scăderea absorbţiei grăsimilor.

Ceaiul de rădăcină de păpădie ajută la ameliorarea funcţiei hepatice. De două ori pe zi ceai din praf de rădăcină de păpădie ajută la detoxifiere.

Agrişa indiană, după cum îi spune şi numele agrişele sunt bogate în vitamica C, care ajută foarte mult ficatul şi ajută funcţia hepatică să funcţioneze optim. Se recomandă patru-cinci agrişe crude pe zi în salate.

Lemnul dulce este excelent în ficatul gras. Cei care consum alcool mult şi grăsimi foarte multe prezintă o încetinire a funcţiei hepatice şi la ecograf apare o infiltraţie greţoasă a ficatului, iar ficatul gras este foarte periculos pentru că poate fi precursorul unei hepatite cronice şi a unei ciroze în viitor, dacă nu detoxifiem ficatul, nu-l ajutăm să-l cureţe. Pulberea de lemn dulce se consumă de două ori pe zi.

Curcuma este un antiseptic, un antioxidant, un antiviral. Poate fi folosit ca şi condiment, pus pe salate. O jumătate de linguriţă de curcuma se bea cu lapte sau o jumătate de linguriţă de curcuma plus o linguriţă de miere se poate consuma la mesele principale.

„Să nu consumăm mâncăruri grele, cum este carnea de pildă, cum sunt şniţele, cartofii prăjiţi, paneurile. Toate aceste produse de amidon prăjite îngreunează digestia, elimină în intestin produşi toxici care lezează mucoasa intestinală, dar încarcă şi ficatul şi-l îmbolnăvesc, spune medicul Cristian Jianu.

Şi pectina din mere şi legumele verzi având fibre ajută la regularizarea tranzitului intestinal.

Ceaiul de rostopască în infuzie, două căni pe zi, este foarte bun pentru protejarea funcţiei hepatice.

Vestea bună este că ficatul este singurul organ care are capacitatea de a se regenera şi care poate funcţiona chiar şi atunci când este afectat în proportie de 75%. Totuşi, ar fi bine să nu profitam de rezistenţa lui!

„Ficatul este un organ atât de preţios pentru organismul nostru, el săracul are o mare capacitate de regenerare, el poate funcţiona chiar dacă 75 la sută din el este bolnav. El asigură funcţia de detoxifiere a organismului. De fapt el este  laboratorul organismului, este locul unde toate substanţele care intră din mediul extern şi pe care noi le mâncăm fără să ne dăm seama dacă sunt toxice sau nu, el le analizează, încearcă să lupte împotriva lor, dar atunci când noi mâncăm cantităţi mari de toxice, el nu mai poate face faţă. Funcţia de detoxifiere se dă peste cap şi el se încarcă cu toxice şi de aceea leacurile acestea naturale pe termen scurt sunt utile”, explică medicul severinean.

„Într-un cuvânt mijloacele naturale sunt foarte utile pentru detoxifiere, dar eu cred că cel mai util este să căutăm să evităm să consumăm acele lucruri care îngreunează funcţia ficatului şi aici mă gândesc la stres, la stări prelungite de muncă fără perioade de odihnă, chiar şi sport excesiv. Mă gândesc şi la băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice, toxice, produsele semipreparate din industria alimentară, toate acele conserve încarcă ficatul dacă le consumăm în cantităţi mari. Mâncatul excesiv, lăcomia şi asta încarcă ficatul”, mai spune medicul Cristian Jianu.

Citeşte şi:

Legumele şi fructele care previn cancerul. Top zece alimente care nu trebuie să lipsească din meniu

Untul, margarina şi uleiul - moartea din farfurie: de ce sunt nocive şi cum ne îmbolnăvesc aceste alimente

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite