Peste o sută de femei vor beneficia gratuit de educaţie perinatală. “Cât de îngrozitor este în Mehedinţi, unde există oameni care fac copii ca să-i vândă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia SAMAS, singura reţea naţională de educatori perinatali din România, a lansat un program social în care timp de şase luni, peste 100 de femei din Drobeta Turnu Severin vor beneficia de educaţie perinatală gratuită – cursuri şi suport în ceea ce priveşte sarcina şi îngrijirea copilului în primii doi ani de viaţă.

Evenimentul a avut loc la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, fiind prezenţi un reprezentant al SAMAS, educatorul perinatal Samas în Drobeta Turnu Severin, Magda Iorgovan, medici şi asistenţi medicali din cadrul Maternităţii şi Spitalului Judeţean de Urgenţe. Cursurile perinatale se vor desfăşura în Maternitatea Judeţeană şi Spitalul judeţean de urgenţă din DrobetaTurnu Severin.

„Cele mai multe cazuri de mortalitate şi morbiditate maternă şi infantilă sunt întâlnite în rândul femeilor din comunităţile sărace. O bună parte dintre aceste probleme ar putea fi însă rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternităţii ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină şi pregătirea pentru naştere, precum şi nutriţia sănătoasă, a lor şi a bebeluşului şi ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate”, a declarat Magdalena Iorgovan, educator perinatal SAMAS.

Programul Social SAMAS, desfăşurat în 8 oraşe din ţară (Bucureşti, Bistriţa, Turnu Severin, Constanţa, Medgidia, Focşani, Piteşti, Târgu Mureş), în valoare totală de 40.000 de euro, se adresează femeilor care provin din medii defavorizate, obiectivele principale ale acestuia fiind creşterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puţin 6 luni şi facilitarea accesului la pregătirea pentru naştere, realizată de educatori perinatali certificaţi.

„Din ce în ce mai mult vedem că gradul de alăptare are o importanţă covârşitoare asupra stării de sănătate a copilului, asupra dezvoltării sistemului imunitar şi mult mai departe asupra riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardio-vasculare, respiratorii, diabetului. Toate aceste boli care vedem că devin mari ucigaşi ai lumii moderne. Ne place să credem că prin educaţia pentru sănătate acordată gravidelor şi mamelor vom reuşi să determinăm ca acestea să facă alegeri mai bune în ceea ce priveşte nutriţia şi îngrijirea lor, să dorească şi să aleagă să alăpteze încă din primele ore de la naştere”, spune Ana Măiţă, purtătorul de cuvânt al organizaţiei SAMAS.

Cine beneficiază de servicii sociale?

Beneficiarele Programului Social SAMAS sunt femei în situaţii dificile de viaţă: femei din familii cu venit minim/membru de 500 de lei, victime ale violenţei în familie, mame tinere, sub 18 ani, femei din case de protecţie, centre de îngrijire a copilului etc, femei aflate însituaţii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.).

Programul implementat de SAMAS la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin a fost îmbrăţişat de cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din municipiu şi din maternitate. Era nevoie de o astfel de educaţie, având în vedere că multe dintre femeile care nasc aici trăiesc la limita sărăciei. De cele mai multe ori primul contact cu medicul ginecolog în perioada de sarcină îl au abia când ajuns în sala de travaliu.

„Nu trebuie să uităm că trăim într-un judeţ cu mari probleme sociale, cu mari disparităţi între modul în care trăiesc oamenii, iar dincolo de retorica cu care suntem obişnuiţi în ultimii 25 de ani constatăm cu tristeţe că judeţul Mehedinţi este plin de analfabeţi, de oameni săraci, de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei şi ca atare astfel de oameni generează o serie de probleme între care sunt copiii prematuri, copii care se nasc subponderali, distrofici, copii cu o mulţime de probleme de sănătate”, spune medicul cardiolog Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin.

Cazul tripleţilor abandonaţi în Maternitatea din Turnu Severin a făcut înconjurul ţării, mai ales că ulterior s-a dovedit că nu era primul abandon şi mulţi dintre copiii lor ajunseseră în diverse familii spre creştere în România. 

„În urmă cu o lună de zile a fost povestea acea cu tripleţii şi am văzut cu toţii care este realitatea pentru că dincolo de povestea aceea storcătoare de lacrimi am văzut cu toţii cât de îngrozitor este în Mehedinţi, unde există oameni care fac copii ca să-i vândă. Omul este singurul animal care îşi părăseşte copilul, în general animalele nu îşi părăsesc copiii. Este foarte clar că mamele care nasc trebuie să ştie foarte bine ce înseamnă o naştere, trebuie să dezvolte un concept de părinţit conştient, adică în momentul în care faci un copil trebuie să-l faci în deplină cunoştinţă. Nu trebuie să-l faci din întâmplare pentru că un copil nu poate fi rezultatul unei aventuri de-o noapte sau nu poate fi rezultatul unui chef şi a unei beţii, după care facem un copil peste nouă luni”, a mai spus cardiologul Cristian Jianu.

România are cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană (8,5 la mie, în 2013) şi cea mai scăzută rată de alăptare exclusivă (12 la sută). Situaţia este şi mai sumbră în comunităţile defavorizate – familii sărace, femei victime ale violenţei domestice.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite