Otrava care se găseşte în „prafurile“ din bucătărie. Medic: „Suntem scăldaţi în sare, mâncăm enorm de multă, chiar fără să ne dăm seama“
0Zahărul, făina şi sarea nu sunt periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate în limitele normale. De multe ori nu suntem însă conştienţi de cantitatea de zahăr ori de sare pe care o consumăm pe parcursul unei zile, fiindcă acestea se pot „ascunde“ în alimente precum mezelurile, pâinea, conservele, margarina, făinoasele, fast-food-uri.
Sarea este absolut necesară vieţii, datorită sodiului care are un rol important în menţinerea echilibrului fluidelor organismului în transmiterea impulsurilor nervoase şi a contracţiei musculare. Sodiul din sare este implicat în activitatea musculară şi este absolut necesar vieţii celulare, dar în momentul în care depăşeşte anumite valori devine periculos pentru sănătate.
„Noi ar trebui să consumăm sodiu cam în limita a 1500 – 2300 mg. Practic, în momentul când depăşim o cantitate de 2-3 grame de sodiu intrăm în sfera favorizării anumitor boli. Rinichiul are o capacitate limitată de a elimina sodiul din organism şi, în momentul în care este o cantitate mai mare de sodiu decât o poate elimina, această cantitate se depune în vase. Şi sodiul întotdeauna are calitatea ca acolo unde este să atragă apă după el. Automat pereţii vaselor se îngroaşă şi e clar că diametrul vasului se subţiază”, explică medicul cardiolog Cristian Jianu de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin.
Apariţia hipertensiunii
Vasele devin foarte sensibile la acţiunea aminelor presoare, a catecolaminelor care se eliberează în stres, a adrenalinei şi toate acestea fac ca vasele să se contracte. Aportul de sodiu crescut şi depunerea lui în vase este implicat direct în apariţia hipertensiunii.
„După cum ştim, 90 la sută din hipertensiuni nu au nicio cauză, aceste hipertensiuni adiopatice sunt tensiuni care au ca şi caracteristică principală imposibilitatea rinichiului de a elimina sodiul în exces. Practic, prin toate acestea ne dăm seama cât este el de periculos în cantităţi mare pentru sănătate”, mai spune medicul Cristian Jianu. La pacienţii cu risc cardiovascular, cantitatea maximă de sodiu ar trebui să fie 1,5 grame pentru 24 de ore, iar cei sănătoşi ar trebui să consume o jumătate de linguriţă de sare, adică 3 grame de sare. Medicii spun că trebuie evitate alimentele procesate sau pre-ambalate, deoarece acestea conţin sodiu ascuns într-o cantitate care depăşeşte rapid limita recomandată.
“Scăldaţi în sare”
„Noi, din cauza industriei alimentare, suntem scăldaţi în sare, mâncăm enorm de multă sare chiar fără să ne dăm seama întrucât această industrie foloseşte sarea pentru conservarea alimentelor. În general sarea se ia o treime din pâine, o treime din alimente (carne, mezeluri, legume, zarzavaturi, sare de bucătărie, vegeta) şi restul se ia din sucuri, fără ca noi să ştim că ele conţin sare. Întotdeauna când te uiţi pe etichetă, pe lângă alte nenorociri, adică E-uri şi alţi conservanţi, trebuie să uiţi şi la conţinutul de sodiu”, precizează cardiologul severinean.
Mare atenţie se recomandă în acest sens persoanelor care au boli de inimă, care sunt hipertensive, unde trebuie să existe un control mai strict al consumului de sodiu pentru că medicamentele de tensiune îşi pierd eficienţa atunci când este sodiu mult în organism.
Şi zahărul în exces este nociv
„Nu avem voie să consumăm decât 6-8 linguriţe de zahăr pe zi, adică maximum 100 de grame. Zahărul are o problemă: consumul crescut afectează hipotalamusul, crescând pulsul şi tensiunea arterială, apoi se produce mai multă insulină, care creşte ritmul cardiac. Nu trebuie să consumă zahăr mult pentru că suprasolităm pancreasul şi acesta la un moment dat îşi consumă rezervele de insulină şi aşa apare diabetul”, explică medicul Cristian Jianu.

Excesul de zahăr antrenează obezitatea, creşte glicemia şi produce leziuni cerebrale pentru că este grăbită ateroscleroza. Nu trebuie să neglijăm faptul că zahărul rafinat conţine glucoză şi fructoză, care este mult mai dulce, nu creşte glicemia, dar prezintă un pericol pentru că intră în metabolism, se transformă în depozite de grăsime, care afectează vasele şi generează ateroscleroză.
Zahărul reprezintă un pericol maxim pentru sănătate în primul rând pentru că generează diabet, în al doilea rând pentru că ajută la apariţia cancerului şi în al treilea rând generează obezitate.
Ce boli provoacă consumul de făină?
Făina albă, rafinată, este deosebit de periculoasă pentru sănătate pentru că generează o mulţime de boli, contribuie la creşterea lipidelor în sânge, grăbeşte apariţia aterosclerozei. Pâinea care este făcută din făină şi produsele de patiserie în primul rând cresc colesterolul foarte mult, cresc glicemia, sunt un soi de calorii goale, care îngraşă, care se depun. De pildă gliadina din pâine provoacă dependenţă, iar grâul are un indice glicemic foarte ridicat. Apoi, există nişte substanţe în pâine care se numesc lectine şi care produc daune sistemului digestiv, iar aglutinina din pâine generează boli autoimune, ca lupus, tiroidită, cardiotoxicitate, neurotixicitate.
Citeşte şi:
Păpădia, planta miraculoasă cu efecte vindecătoare pentru ficat, dar pericol pentru stomac