Cum este tratat un inventator în România şi cum se fac disponibilizările la Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Nemţoiu alături de alţi doi colegi
Simona Nemţoiu alături de alţi doi colegi

O ingineră de la UHE Tg Jiu, Sucursala Hidrocentrale Porţile de Fier, angajată în Hidroelectrica de 23 de ani,  susţine că a rămas pe drumuri, postul său fiind desfiinţat, după ce a refuzat să semneze un proces verbal fictiv, mai exact să acopere un prejudiciu de peste 2 milioane de lei, valoarea unei staţi de alimentare cu apă la Peştişani.

Tăvălugul În 23 de ani de activitate, inginera Simona Nemţoiu a reuşit să aducă pentru Hidroelectrica nu mai puţin de 21 de medalii de aur, 5 medalii de argint şi 17 premii speciale atât în ţară cât şi în străinătate. Într-un stat civilizat, un om cu o asemenea inteligenţă şi creativitate s-ar bucura de toate privilegiile, de toate condiţiile pentru ca din mâinile lui să iasă noi invenţii. Nu şi în România. Inginera se regăseşte pe  o listă cu multe alte posturi desfiinţate, alături de alţi 4 ingineri, 1 subinginer şi un şef de birou de la UHE Târgu Jiu, în total pe toată Sucursala Porţile de Fier fiind desfiinţate în luna iunie a.c. 75 de posturi.

Membră într-o comisie de inventariere

Problemele pentru Simona Nemţoiu, inginer principal specialist la biroul tehnic de la UHE Tg Jiu, Sucursala Hidrocentrale Porţile de Fier, au început odată cu numirea sa, prin decizia nr. 74 din 30.09.2013 în comisia de inventariere a mijloacelor fixe şi terenurilor de pe raza complexului Cerna-Motru-Tismana (Gorj). Acest inventar trebuia să se desfăşoare în perioada 1-31 octombrie 2013, însă inginera Nemţoiu a intrat la data de 21 octombrie în concediu medical din cauza unor probleme cardiace. La revenirea din concendiu, mai exact la data de 1 noiembrie 2013, preşedintele comisiei, Adrian Miulescu (şef birou tehnic) avea să-i ceară, după cum susţine aceasta, să semneze listele de inventar.

“În data de 1.11.2013 în jurul orei 9.00 a venit la mine domnul Miulescu cerându-mi să semnez listele de inventar. Eu i-am răspuns că nu pot semna deoarece am fost în concediu medical. Nu am vrut să îi spun, de faţă cu toţi colegii, că eu nu am văzut nimic din acele liste ca să nu-l fac de râs. Dânsul a venit nervos spre mine spunându-mi să semnez că şi aşa nu fac nimic, că o să-mi facă el referat că nu mă ocup decât de  invenţii şi gesticula foarte nervos spre vitrina cu premii şi medalii care se afla în biroul meu”, povesteşte Simona Nemţoiu. După acest episod, inginera a avut nevoie de îngrijiri medicale, un echipaj SMURD constatând că avea tensiunea 240 şi pulsul 120.

Dorind să se facă lumină în privinţa acestui inventar suspect, inginera a făcut un raport către inginerul şef Cătălin Tilea, care a dispus refacerea inventarierii de către aceeaşi comisiei. Neregulile aveau să iasă la lumină una câte una. Una dintre ele este staţia de alimentare cu apă potabilă, ce cuprinde 17 mijloace fixe, având o valoare de inventar de 2.217.429 lei.

“Când trebuia să facem inventarul la această staţie de alimentare cu apă, d-nul Miulescu Adrian nu a vrut deoarece a spus că este predată la Primăria Peştişani. (…) Aceasta predare nu a avut loc deoarece aceste 17 mijloace fixe sunt tot în patrimoniul S.C. Hidroelectrica S.A. Am intrat în staţia de alimentare cu apă potabilă după ce le-am spus că eu nu semnez inventarul dacă nu o inventariem. Când am ajuns acolo, am văzut buruieni de peste un metru, poarta de la intrarea în curte era închisă, uşa de la intrarea în staţie era închisă, iar nimeni nu avea cheie ca să intrăm în staţie. Au chemat şi un reprezentant al Primăriei Peştişani, care a spus că ei nu folosesc această statie deoarece au alta construită pe fonduri europene”, spune inginera Simona Nemţoiu.

Evaluată cu 3,55

Inventatorul de la Hidroelectrica afla în luna martie a.c. că în fişa de evaluare a activităţii a primit un punctaj foarte mic, de 3,55, care avea să cântărească foarte mult la disponibilizările din luna iunie 2014, când evaluarea personalului s-a luat în calcul ca prim criteriu. Nu a stat cu mâinile în sân şi s-a adresat administratorului judiciar Remus Borza cu solicitarea ca o comisie să verifice din nou inventarul şi în mod special “Staţia de Alimentare cu apă potabilă a comunei Peştişani” şi refacerea evaluării sale. Au fost trimise patru comisii de anchetă, iar în urma acestor verificări au fost date şi sancţiuni. Inginera Simona Nemţoiu spune că nu a primit nicio sancţiune din partea comisiei de cercetare disciplinară, dar a rămas cu acelaşi punctaj, iar în luna iunie 2014 postul său de inginer principal specialist a fost desfiinţat.

După desfiinţarea acestor posturi, Hidroelectrica a scos la concurs 47 de posturi vacante, printre acestea fiind şi un post de inginer principal la biroul tehnic la Drobeta Turnu Severin, însă Simona Nemţoiu nu poate aplica pentru acest post din cauza situaţiei familiale foarte delicate (unic întreţinător pentru un fiu de 14 ani şi o mamă cu grave probleme de sănătate la Târgu Jiu).

“Am încercat să discut cu domnul administrator Remus Adrian Borza despre această situaţie, dar dânsul a ţipat la mine şi mi-a spus că din data de 20.06.2014 voi fi <<o şomeră de lux>>. Consider că desfiinţarea postului meu se datorează faptului că am refuzat să semnez un inventar fictiv apărând legalitatea şi patrimoniul  Hidroelectrica. Doresc să mi se facă dreptate, vreau să ştiu cine şi de ce m-a înlăturat dorind să-mi distrugă familia şi cariera, eu fiind de 23 de ani inginer în Hidroelectrica”, spune inginera Nemţoiu.

Părerea sindicatului

conflictele pe care sindicatul său le-a avut cu administratorul judiciar  Remus Borza pentru apărarea drepturilor angajaţilor din Hidroelectrica, spune că inginera Simonei Nemţoiu are curajul de a spune ce i s-a întâmplat.

“D-na Simona are curaj şi asta este bine. Vrea însă Borza să afle ce e cu dispariţiile de la Tg Jiu ? Nu cred. Şi înţeleg că e vorba şi de două turbine a căror valoare s-ar ridica la circa 1 milion de euro. Personal i-am transmis lui Borza date despre nereguli. Nu a făcut absolut nimic. Culmea este că acum mai puţin de un an, Remus Borza se lăuda pe site-ul Hidroelectrica cu medaliile de aur obţinute de Simona la Bruxelles şi Geneva. Dar ce să-i ceri unui individ care a jignit în modul cel mai grosolan posibil mamele salariate ale societăţii”, a declarat liderul de sindicat Cristinel Popescu.

Ce premii şi care sunt brevetele de invenţie ale Simonei Nemţoiu?

Brevete de inventie

1.Instalatie hidraulica de actionare automata a vanelor fluture, nr. 118323/2004
2.Instalatie pneumohidraulica de actionare a servomotoarelor aparatului director si paletelor rotorului turbine Kaplan si Francis, cu automat programabil - nr. 120423/2007
3.Instalatie de ungere automata -  nr. 123360/2011
4.Dispozitiv pentru reducerea vortexului si cresterea gradului de oxigenare a apei turbinate; nr. 125779
Instalatie pneumohidraulica de actionare a servomotoarelor aparatului director si paletelor rotorului turbine Kaplan si Francis, cu automat programabil, nr. 120423/2007
1. Medalie de Argint - Salonul International al Inventiilor de la Geneva – aprilie 2008
2. Medalie de Argint – Concursul International Eureka – Salonul INNOVA – Bruxelles,2008
3. Premiul special din partea Poloniei, Medalie IWIS de Argint, Concursul International Eureka – Salonul INNOVA – Bruxelles

Instalatie de ungere automata, nr. 123360/2011

1. Medalie de Aur, Salonul Innova, Concursul International Eureka Bruxelles,2009
2. Medalie de Aur - Salonul International al Inventiilor de la Geneva – aprilie 2010
3. Medalie de Aur – Salonul International al Inventiilor si Investiiilor – Moscova 2010
4. Premiu special din partea Koreei - Salonul International al Inventiilor si Investiiilor – Moscova 2010
5. Medalie de Aur – Salonul International al Inventiilor – IWIS-Varsovia, Polonia
6. Medalie de Aur – Salonul International al Inventiilor – Inventika Bucuresti – 2010
7. Premiu Special OSIM – Inventika Bucuresti – 2010
8. Plaketa de Argint – Salonul International al Inventiilor – ARCA- Zagreb – 2010

  Dispozitiv pentru reducerea vortexului si cresterea gradului de oxigenare a apei turbinate –   brevet nr. 125779

1. Medalie de Aur - Concursul International Eureka – Salonul INNOVA – Bruxelles - 2010
2. Premiu special din partea Iranului - Concursul International Eureka – Salonul INNOVA – Bruxelles,2010
3. Medalie de Aur – Salonul International de Inventica – Proinvent Cluj – 2011
4. Medalie de Aur - Salonul International al Inventiilor de la Geneva – aprilie 2011
5. Premiu special din partea Chinei - Salonul International al Inventiilor de la Geneva – aprilie 2011
6. Medalie de Aur – Expozitia europeana a creativitatii si inovarii – EUROINVENT – Iasi  - mai 2011
7. Premiu special din partea Ucrainei- Expozitia europeana a creativitatii si inovarii – EUROINVENT – Iasi 2011
8. Medalie de Aur – Expozitia internationala a cercetarii, inovarii si transferului tehnologic – Inventica – Iasi- iunie 2011  
9. Medalie de Aur – Salonul International al Inventiilor – New Time – Ucraina 2011
10. Medalie IWIS de Argint din partea Poloniei – Salonul International al Inventiilor- New Time – Ucraina – septembrie  2011
11. Medalie de Aur – Salonul International al Inventiilor – Inventika Bucuresti – 2011
12. Premiu special din partea Salonului International al Inventiilor de la Geneva-
Salonul International al Inventiilor – Inventika Bucuresti – octombrie 2011
13. Medalie de Argint – Tirgul international al ideilor, inventiilor si produselor noi – Iena 2011
14. Premiu special din partea ANCS - Tirgul international al ideilor, inventiilor si produselor noi – Iena -  2011
15.  Premiu special din partea Turciei – Tirgul  international al ideilor, inventiilor si
produselor noi – Iena 2011
 16. Medalie de aur – Salonul International al inventiilor Kuwait

CERERI  DE  BREVET  DE  INVENTIE:

     1.Instalatie portabila de curatire si reabilitare a capacitatii de transport a conductelor de ungere vane plane – A/00143/17.02.2011

1. Medalie de Argint – Concursul International Eureka -  Salonul INNOVA -  Bruxelles-noiembrie 2011
2. Medalie de Aur – Salonul International de Inventica – Proinvent - Cluj–martie 2012
3. Medalie de Aur – Salonul International al Inventiilor – Geneva – aprilie2012
4. Premiu special – Arca Prix - Salonul International al Inventiilor de la Geneva – aprilie 2012
5. Premiu special al Taiwanului - Salonul International al Inventiilor de la Geneva – aprilie 2012
6. Medalie de Aur – Expozitia Europeana a creativitatii si Inovarii -  EUROINVENT – Iasi - mai 2012
7. Medalia ,,Meritul Inventiv,, - Expozitia internationala a cercetarii, inovarii si transferului tehnologic -  Inventica – Iasi 2012

     2. Instalatie de deviere automata a plutitorilor- cerere de brevet nr. A/00626/28.08.2012


1. Medalie de Aur – Salonul INNOVA, Concursul International Eureka – Bruxelles-2012
2. Plaketa de Aur – din partea Croatiei la Salonul INNOVA, Concursul International Eureka – Bruxelles-2012
3. Medalie de Aur – din partea delegatiei din Tai Pei - la Salonul INNOVA, Concursul International Eureka – Bruxelles-2012
4. Medalie de Aur - Salonul International de Inventica – Proinvent - Cluj–martie 2013
5. Medalie de Aur – din partea Expozitiei Europene a Creativitatii si Inovarii – la Salonul International de Inventica – Proinvent - Cluj–martie 2013
6. Medalie de Argint - Salonul International al Inventiilor – Geneva – aprilie 2013
7. Premiu special din partea delegatiei HONG-KONG-lui la  Salonul International al Inventiilor – Geneva – aprilie 2013
8. Medalie de Aur – Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii -  EUROINVENT – Iasi - mai 2013
9. Medalie de Aur – din partea delegatiei Ucrainei la  Expozitia internationala a cercetarii, inovarii si transferului tehnologic -  Inventica – Iasi 2013

Citeşte şi:

Medalie de aur pentru inginerii gorjeni de la Hidroelectrica

Liderul de sindicat de la Porţile de Fier I îl va denunţa la DNA pe Remus Borza pentru conflict de interese

Pericol la barajul Porţile de Fier I din cauza neefectuării lucrărilor de mentenanţă

VIDEO FOTO Peste 100 de angajaţi de la Hidroserv Porţile de Fier au protestat în faţa sediului Hidroelectrica Turnu Severin

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite