Localitatea Pătlăgeanca, în pericol de inundaţii. Ce diguri de apărare trebuie reparate urgent
0În urma viiturilor înregistrate pe Dunăre în perioada 2006 – 2012, toate efectele negative manifestate asupra digurilor de apărare au fost inventariate şi introduse în programe de refacere şi reabilitare.
Pentru majoritatea din acestea nu se identifică situaţii în care să se pună în pericol siguranţă obiectivelor protejate împotriva inundaţiilor.
„Rămâne sub pericolul inundării localitatea Pătlăgeanca, la care lucrările de investiţii promovate pentru protecţia ei se află în curs de realizare. Ca măsură preventivă se impune inspectarea digului local vechi, refacerea secţiunilor din acesta care au fost afectate de apele mari din anul 2010, astfel încât, atât tronsoanele de dig nou executate, cât si cele vechi să poată asigura condiţii minime de protecţie a localităţii impotriva eventualelor revarsări de ape mari“, spune şeful SGA Tulcea, Constantin Lefter.
Principalele probleme constatate în ceea ce priveşte reţeaua de diguri
Digul Gârliciu –Dăeni: necesită o reprofilare pe toată lungimea. Prezintă pe unele tronsoane pante foarte mari ale taluzelor, iar lăţimea coronamentului în unele zone este mai mică de trei meti.
Digul Ostrov – Peceneaga: secţiunea transversală este subdimensionată pe aproape toată lungimea sa, prezintă eroziuni ale taluzului exterior şi tasări mari ce au condus la coborârea linei coronamentului sub cea proş si a 400 de case dintr-un cartier din Ostrov.
În anul 2007 a fost promovată o investiţie pentru închiderea breşei şi reabilitarea întregului dig, care ar trebui continuată.
Digul Peceneaga – Turcoaia: zone extinse de infiltraţii, necesită completări de terasamente pe ambele taluze.
Digul Calistru: necesită reprofilare şi realizare a unei banchete pe taluzul interior.
Digul Smârdan – I.C.Brătianu: necesită supraînălţarea coronamentului.
Digul Tulcea – Nufăru: necesită refacerea taluzului exterior.
„Ca problemă deosebită rămâne clarificarea statutului digului şosea Măcin – Smârdan care reprezintă linie de apărare a incintei Măcin – Smârdan – I.C.Bratianu“, mai spune Constantin Lefter.