Totul despre boala celiacă sau intoleranţa la gluten. Cum ajung toxice proteinele din grâu, orz sau secară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea fără gluten, soluţia pentru cei care suferă de boala celiacă FOTO Celiaci.ro
Pâinea fără gluten, soluţia pentru cei care suferă de boala celiacă FOTO Celiaci.ro

Boala celiacă este una dintre cele mai întâlnite boli digestive din zilele noastre. Afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă.

Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afecţiune a aparatului digestiv, mai exact a intestinului subţire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme şi organie: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul şi sistemul reproductiv. 

Boala celiacă este singura boală autoimună în care anticorpii nu se formează în zonele limfoide, ci în intentistin. Aşa se face că are un grad mare de leziuni intestinale. 

Este o boală cronică, pe care pacientul trebuie să o ducă pe toata durata vieţii. Este declansaştă de ingestia de gluten, la persoane cu predispoziţie genetică (aproximativ 95 la sută din persoanele cu boală celiacă au gena HLA –DQ 2).

Glutenul este, în sens medical, denumirea proteinelor din următoarele cereale: grâu, orz şi secară.

Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat această intoleranţă alimentară.

În cazul persoanelor care suferă de boala celiacă, glutenul este perceput ca o substanţă străină, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar începe să producă anticorpi împotriva acestei proteine vegetale. 

În urma consumulului de gluten, apare un răspuns inflamator care afectează mucoasa intestinală. Consecinţa este apriţia diareei cronice cu sindrom carenţial sever ce va avea o influenţă negativă asupra întregului organism.

Alte manifestări sunt inapetenţa, senzaţia de astenie, vărsături, dureri abdominale, agitaţie noctură, disconfort permanent.  

Intestinul îşi revine dacă se respectă şi se menţine un regim strict fără gluten. 

Uneori, boala celiacă este declansaştă sau devine activă pentru prima oară după o intervenţie chirurgicală, sarcină, naştere, infecţii vitrale sau stres emoţional sever. 

Până nu demult, celiachia a fost catalogată ca boală a copilărie. S-a demonstrat, însă, că această boală poate debuta la orice vârstă, preponderent la femei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite