Scriitorul Daniel Vighi: “Trebuie să facem o Proclamaţie de la Timişoara împotriva hoţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Vighi, unul din membrii Societăţii Timişoara, la un protest anticomunist
Daniel Vighi, unul din membrii Societăţii Timişoara, la un protest anticomunist

Proiectul “În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz România”, prezentat la Timişoara, a lansat două dezbateri interesante la Biblioteca Universităţii de Vest

S-au intersectat opiniile istoricilor, scriitorilor, profesorilor universitari cu cele ale publicului din sala Bibliotecii “Eugen Todoran”. S-a vorbit pe marginea comunismului din România, dar şi despre lipsa de reacţie a majorităţii populaţiei faţă de acest regim.
 

“Doream să scăpăm de comunism nu pentru că stăteam la coadă, că trebuia să cumpărăm unt pe buletin, pentru că nu puteam circula cu maşina duminică. Nu era umilitoare cât era neputinţa de a refuza aceste lucruri. Era un tip de naţional-comunism de tip fascist. Ce nu trebuie să uităm este umilinţa. Eram utopici, naivi. Să recunoaştem că Revoluţia din Timişiara nu au participat foarte multă lume. A fost foarte puţină lume, câteva sute de persoane. Mare parte au stat şi s-au uitat speriaţi pe geamuri. Nu am avut curaj”, a declarat Daniel Vighi, unul din cei care au conceput Proclamaţia de la Timişoara, în 1990. 

“Acestă lipsă de curaj ne-o reproşează şi Herta Muller. De ce ne-a fost frică, nu ştiu! Acum s-a dat drumul la o retorică anticomunistă de către cei care erau atunci în primul rând. Vedem ce se întâmplă la Antena 3, postul patronat de un fost turnător, care acum are opinii anticomuniste. Dar în opinia lor Adrian Năstase este deţinut politic. Trebuie să ne eliberăm de manipulare. Au cerut desfinţarea DNA! Ce e asta? Vor ca furtul să fie la liber? Trebuie să dăm o Proclamaţie de la Timişoara împotriva hoţiei. Un Punct 8 al Proclamaţiei de la Timişoara care să spună: Nu mai furaţi! Să epurăm societatea de hoţi! Pledez pentru o abordare dincolo de doctrine istorice şi recuperări istorice. Altfel nu vom putea recupera. Trăim într-o societate cu o moştenire problematică”, a mai spus Daniel Vighi.

image

Daniel Vighi la dezbaterea de la Biblioteca "Eugen Todoran" 


„Drama României a început cu Pactul Ribbentrop-Molotov. A influenţat şi <târgul> de la Ialta. Pe de altă parte ne aflam în faţa unei Europe slăbite. Până la urmă a fost pragmatism şi cinism din partea americanilor. Dacă nu ar fi intervenit comunismul poate că România s-ar fi autoreglat la nivelul statului din perioada interbelică, care era o ţară democratică – până la dictatura regală. Nu a fost să fie. Dar există multe voci din străinătate care spun că nu s-a făcut nimic pentru a împiedica acel regim. Nu cred că îţi trebuie două mâini să numeri opozanţii regimului, pe care să îi pui alături de Paul Goma. În interiorul partidului comunist nu există o dizidenţă. Securiştii, foştii torţinari şi comuniştii au rămas pe poziţii”, a afirmat scriitorul Viorel Marineasa. 
 

“Tendinţa de a respinge ce a fost urât în trecutul nostrum”

Dacă în prima seară s-a urmărit filmul documentar “În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz România”, în cea de a doua s-a lansat un album foto-documentar despre luptătorii anticomunişti din munţi şi două reviste de benzi desenate despre "Experimentul Piteşti".

“Astăzi reacţia este de respingere pentru părţile rele, urâte din trecutul nostru. Există tendinţa de a trece peste partea urâtă a trecutului. Oamenii spun, ce rost are să ne aplecăm asupra trecutului. Aduce ceva bun? Ne deschide o cale mai bună? Ne face să învăţăm ceva? Benzile desenate vin cumva în ajutorul lor. În anii 60-70-80 aveau o mare popularitate pe plan internaţional, la noi mai puţin. Noi aveam la început Arici Pogonici, Cutezătoru. Benzile desenate făceau parte dintr-o subcultură, care a dispărut şi din Occident. Locul lor a fost luat de alte produse, la fel de facile. Aceste cărţi pot ajunge mai uşor în rândul tinerilor”, a declarat istoricul Vasile Docea, directorul Bibliotecii “Eugen Todoran”. 
 

Vasile Docea şi Viorel Marineasa

Vasile Docea şi Viorel Marineasa au vorbit la lansarea cărţilor despre comunism

Albumul foto-documentar cuprinde doar şase grupui de rezistenţă anticomunistă, pentru că organizatorii proiectului au primit foarte târziu informaţia şi pozele de la CNSAS. Din album lipsesc astfel poveştile legate de grupurile din Munţii Banatului, ultimii care au au fost dezarmaţi. Partea bună este că se va edita şi volumul doi.

Unii din cei prezenţi în sala bibliotecii de la Univesitatea de Vest considerau că luptătorii anticomunişti din munţi erau legionari. Scriitorul Viorel Marineasa crede că nu este oportun să se discute dacă 20, 30 sau 50 la sută din ei au fost legionari. Cert este că dintre grupurile prezentate în albumul lansat la Timişoara doar unul avea doctrină legionară.

“Cele şase grupuri de rezistenţă au fost organizate după moduri diferite şi aveau scopuri diferite. Trei grupuri erau organizate de militari scoşi din armata română, unul era de familie, nemulţumiţi pentru că au fost deposedaţi brutal de pământ, un grup nemulţumit de interzicerea bisericii greco-catolice, iar grupul din Făgăraş era alcătuit din organizaţia de tineret al legionarilor. Au fost oameni şi oameni”, a mai declarat Viorel Marineasa. 

„În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, dezvoltat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Asociaţia ROST şi alte numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene, este cel mai mare proiect prin care arată bolşevizarea ţării, a instaurării violente a regimului comunist în România, ţara cea mai refractară la această ideologie totalitară.

Citiţi şi:

VIDEO Proiectul “În spatele cortinei de fier” naşte pasiuni la Timişoara. Scriitorul Daniel Vighi a vrut să părăsească sala la apologia legionară

Daniel Vighi, profesor universitar: “Nu există pretenţia ca toţi să fie de Harvard, dar onestitatea este mai presus de orice”

Daniel Vighi, la 23 de ani de la atacul brutal al minerilor: „Mineriada a rămas latentă în structurile securiste şi de partid. Poate să răbufnească oricând“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite