Pontul unuia dintre cei mai cunoscuţi bloggeri culinari. La ce se referă cu adevărat expresia „făină cât cuprinde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Făina albă fără acte a fost confiscată

Una dintre expresiile întâlnite în reţetele pentru prăjituri este „făină cât cuprinde” sau „făină cât cere compoziţia”. Cristian Borod, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri culinari din România, a explicat de ce nu trebuie să vă speriaţi la întâlnirea acestei expresii.

Arădeanul Cristian Borod, alias bucatarmaniac.ro a explicat că de cele mai multe ori expresia „făină cât cuprinde” este folosită în cazurile în care nu se pot măsura cantităţile sau acestea nu sunt cruciale în reuşita ei. 

„De ce nu se pot măsura întodeauna cantităţile? Pentru că ori nu este nevoie, ori în compoziţie se poate găsi un ingredient sau mai multe, cu proprietăţi variabile. Adică ouale pot fi mai mari sau mai mici, grăsimea folosită poate să conţină mai multă sau mai puţină apă sau însăşi calitatea şi proprietăţile făinii pot fi diferite de la o marcă la alta”, a explicat Cristian Borod pe bucatarmaniac.ro.
 

Potrivit bucătarului, a folosi făină cât cuprinde „însemnă că după ce vom amesteca celelate ingrediente vom adăuga făină câte puţin, în ploaie, şi vom omogeniza până când obţinem o pastă în prima fază”. „Apoi, continuăm să adăugăm câte puţin (de exemplu câte o lingură) tot în ploaie şi începem să frământăm până când obţinem un aluat care se dezlipeşte de pe pereţii vasului. Pe măsură ce adăugaţi făina, alautul va începe să prindă formă. Este bine ca în acest moment să vă spălaţi pe mâini (cu care aţi frământat) şi să vă uscaţi bine. În acest fel veţi simţi mai bine compoziţia aluatului. Începeţi să adăugaţi tot mai puţină făină, presărând-o cu mâna deasupra aluatului şi frământând în continuare. La final, acesta nu trebuie să se mai lipească de vas sau de masa de lucru, dar să fie suficient de moale încât să-l puteţi modela. Acum ar trebui să vă opriţi”, este sfatul practic al lui Cristian.
 

În cazul în care se exagerează cu făina, aluatul va deveni tot mai greu de frământat şi va începe să se fărămiţeze, fără a mai putea fi omogenizat. „Unele aluaturi (în funcţie de felul ingredientelor) vor cere mai multă făină decât altele. De exemplu, aluaturile foarte unse (cu cantitate mare de grăsimi : unt, untură, ulei, smântână, margarină) vor cere mai multă făină decât cele doar umede (doar cu ou, apă sau lapte)”, a mai explicat „Bucătar Maniac”. Un sfat practic: trebuie să încercaţi o reţetă uşoară cu ingrediente ieftine că să vă convingeţi.
 

Ce nu înseamnă „făină cât cuprinde”
 

Cristian Borod a explicat că „făină cât cuprinde” nu înseamnă să adăugaţi făină în vas până când acoperiţi restul ingredientelor sau până când se umple vasul. „Am văzut aceste explicaţii pe internet şi mi se par deplasate, dar totuşi m-am gândit că e bine să le menţionez”, a mai arătat Cristian.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite