FOTO Spectacol fascinant de zmeie pe cerul Banatului. Cum arată creaţiile vedetelor internaţionale care vor fi înălţate la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna iunie începe cu un spectacol inedit la Timişoara FOTO Facebook/Festivalul Internaţional de Zmeie Timişoara/Timişoara Kites Festival.
Luna iunie începe cu un spectacol inedit la Timişoara FOTO Facebook/Festivalul Internaţional de Zmeie Timişoara/Timişoara Kites Festival.

Artişti din SUA, Germania, Marea Britanie, Austria, Elveţia şi China vor înălţa zmei pe cerul Timişoarei, în zilele de 1-2 iunie.

Timişoara se pregăteşte de cel mai mare festival al zmeielor din România. Renumiţi creatori din SUA, Germania, Marea Britanie, Austria, Elveţia şi China vor înălţa zmei uriaşe şi spectaculoase pe cerul Timişoarei. 

Spectacolul pregătit de invitaţii din străinătate va putea fi admirat în zilele de 1-2 iunie, pe Aerodromul Utilitar „Cioca” (pe Calea Torontalului, Km 3).

Organizatorii festivalului, Asociaţia Culturală Skyline şi Fundaţia Herczeg, primesc sprijin în realizarea evenimentului de la germanul Wolfgang Schimmelpfennig, considerat unul dintre cei mai renumiţi zmeologi din lume, autorul mai multor cărţi dedicate construcţiei şi înălţării zmeilor. 

Pe lângă zmeii lui Wolfgang Schimmelpfennig, timişorenii vor putea admira creaţiile celebre ale unor constructori precum Scott Skinner (SUA), Steve Brockett şi Malcolm Goodman (Marea Britanie), Karin Gurezka şi Fritz Kiewit (Germania) sau Iqbal Husain (Elvetia). 

A doua ediţie a Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara va începe 28 mai, iar primele trei zile sunt dedicate atelierelor de confecţionare zmeie în şcolile din oraş, coordonate de Godfrey Gamble şi Iqbal Husain.
 

Întâlnire cu scriitor rus Mihail Şişkin
  

Pentru că festivalul are un concept inedit, care îmbină designul şi înălţarea zmeielor cu literatura, la Timişoara este invitat faimosul scriitor rus Mihail Şişkin. Acesta va purta un dialog cu jurnalistul Cristian Pătrăşconiu, în data de 31 mai, de la ora 17.00, în Aula Magna a Universităţii de Vest.

În aceeaşi zi, în holul Universităţii de Vest din Timişoara, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziţiei “Timişoara Art Kites”. Peste 50 de artişti plastici din România, Ungaria şi Japonia îşi vor expune zmeiele de artă special realizate pentru acest eveniment.

La evenimentul de pe aerodromul “Cioca”, participanţii pot alege între atelierele de scriere şi lectură creativă coordonate de scriitorii Lia Faur şi Şerban Axinte, precum şi cele de pictură, confecţionare şi înălţare de zmeie coordonate de Jeanette şi Malcolm Goodman.

Cine sunt vedete festivalului de la Timişoara. Malcom Goodman este un adevărat "zmeu" în domeniu
 

Am putut afla informaţii inedite despre vedetele care vor veni la Timişoara pe pagina oficială de Facebook: Festivalul Internaţional de Zmeie Timişoara/Timişoara Kites Festival.

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Numit „The Kiteman”, Malcolm Goodman s-a impus ca un „zmeu” în această artă. Şi-a urmat pasiunea şi timp de mai bine de 30 ani a participat la festivaluri în ţări precum Japonia, China, Germania, Italia, Grecia. Festivalul de Zmeie din Hawaii este locul unde el şi partenera sa, Jeanette, s-au căsătorit. 
 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Astfel, Malcolm Goodman împleteşte armonios pasiunea cu viaţa personală, el fiind nu doar un artist, ci un educator în privinţa aceasta, căci, reuşeşte să facă mulţi oameni să (re)simtă bucuria construirii şi înălţării zmeului. 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Schimmelpfennig a înfiinţat cea mai mare întâlnire a pasionaţilor de zmeie la nivel mondia

Încă din copilărie Wolfgang Schimmelpfennig şi-a manifestat interesul faţă de zmeie, fiindcă aşa cum spune „putea simţi vibraţia liniei şi puterea vântului”. Acum, îşi împărtăşeşte pasiunea cu oameni din întreaga lume fiind unul din cei mai dedicaţi artişti cu privire la confecţionarea şi înălţarea zmeielor. Este inovator, creativ şi cu o uriaşă forţă de muncă, calităţi ce l-au ajutat să dezvolte noi modele de zmeie, printre care, Paraflexul şi Paraliftul.

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara


 

De asemenea, Wolfgang Schimmelpfennig este autorul a cinci cărţi dedicate construcţiei şi înălţării zmeielor.

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara


 

Nu în ultimul rând, Schimmelpfennig a înfiinţat cea mai mare întâlnire a pasionaţilor de zmeie la nivel mondial în 1985 la Fanø, Danemarca ce are loc până în prezent.

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Scott Skinner este unul din cei mai îndrăzneţi şi dedicaţi artişti

Subtilitatea tehnicii şi pasiunea pentru iconografia japoneză şi americană îl plasează pe americanul Scott Skinner în topul celor mai vizionari artişti. 
 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Pentru el, creativitatea nu înseamnă doar ruperea de tradiţii, ci şi înţelegerea mai profundă a acestora, reinterpretarea şi aplicarea lor în viaţa noastră de zi cu zi. 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Astfel, zmeiele lui Scott Skinner sunt însufleţite şi minunat de privit, fiecare fiind parte dintr-o poveste care întregeşte orizontul.

Steve Brockett, un reper în domeniu

Renumitele zmeie create de britanicului Steve Brockett sunt rezultatul creşterii şi formării lui profesionale în Cardiff. Prin imaginile neobişnuite şi spiritul creativ ce au dat viaţă zmeielor, Brockett a devenit foarte repede un reper în domeniul lui. Multe din lucrările lui fac parte din colecţii private ce se află în toată lumea. 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Fascinat de partea întunecată a naturii umane, Brockett reuşeşte să înlăture concepţia noastră copilărească asupra zmeului şi să îl transforme într-un dispozitiv de evadare. Zmeiele sale sunt făcute la scară umană, adesea alb-negru şi transmit cele mai profunde dorinţe.

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Zmeiele Iqbal Husain sunt recunoscute la toate festivalurile

Orice pasiune cultivată se transformă într-una şi mai mare, pasiune ce unora ajunge să le aducă recunoaştere internaţională. A fost şi cazul lui Iqbal Husain, ce şi-a început cariera artistică ca şi colecţionar de blocuri şi cărţi de lemn japoneze cu zmeie. Acum, zmeiele sale sunt recunoscute la toate festivalurile fiindcă sunt curajoase, ludice şi pline de umor şi se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor. 
 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara

Husain reuşeşte astfel să se detaşeze de ceilalţi artişti fiindcă te transpune într-o lume de poveste.

Karin Gurezka şi Fritz Kiewit din Germania sunt cunoscuţi pentru zmeiele lor alb-negru. 
 

Festivalul Internaţional de Zmeie din Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite