FOTO Cum ar arăta Timişoara dacă nu s-ar fi demolat zidurile cetăţii. Un arhitect vorbeşte despre o „teorie a conspiraţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul Valentin Luca vine cu noi perspective asupra Timişoarei în volumul II al cărţii “Cetatea Timişoarei”. Acesta tratează felul în care ar fi putut să arate azi cetatea Timişoarei dacă nu s-ar fi demolat zidurile, dar şi o “teorie a conspiratiei.

Valentin Luca lucrează la o cercetare care urmează să genereze numeroase controverse. 

Arhitectul timişorean a lansat în 2010 volumul I al cărţii “Cetatea Timişoarei”, iar acum pregăteşte volumul II, care tratează oraşul într-o altă perspectivă. 

“Universul este «măsurabil» şi perceptibil în termeni matematici! Un oraş este ideal, atunci când din punct de vedere urbanistic se pliază pe acelti invarianţi numerologici. Volumul al doilea va trata acest aspect, acest aşa-zis ocult, dar care, în ultima analiză, este omniprezent”, susţine Valentin Luca.

Al doilea volum tratează cetatea Timişoarei dintr-o perspectivă inedită. Elementele noi, în acelaşi timp şi premiere, tratează felul în care ar fi putut să arate azi cetatea Timişoarei dacă nu s-ar fi demolat zidurile, dar şi o “teorie a conspiratiei.

image
image


“Descompunerea geometrică a cetăţii Timişoara m-a ajutat să descifrez modul în care s-a trasat şi am descoperit astfel simbolistici ascunse. Ştim deja că Cetatea Timişoarei era un oraş fortificat bastionar având la bază conceptul de «oraş ideal». Cele trei centre de trasare geometrică corespund centurii Orionului, constelaţie care se suprapune în mod perfect peste planul cetăţii: steaua Sirius, cea mai veche din constelaţia Câinelui.  Se suprapune exact peste cea mai veche casă din oraş-castelul Huniade. De asemenea simboluri masonice, (unele oculte) se regăsesc în planimetria oraşului: echerul şi compasul, dreptunghiul de aur, triunghiul de aur, secţiunea transversală a Marii Piramie, numărul PI, şirul lui Fibbonacci şi multe altele”, a dezvăluit Valentin Luca.

image

Marea piramidă se întinde între Poarta Vienei şi Poarta Transilvaniei, avand vârful în centrul Pieţei Libertăţii.


Volumul II al cărţii "Cetatea Timişoarei" va apărea pe piaţă la începutul anului 2015.

image


Citeşte şi:

FOTO EXCLUSIV Ecluza bastionului Timişoarei, descoperită la City Business Centre, poate fi salvată

FOTO-INEDIT Timişoara văzută prin ochii păsărilor. Drona care oferă o nouă dimensiune oraşului

FOTO-EPISODUL 1. Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: „Cel din urmă bastion”

FOTO O nouă zonă pietonală în Timişoara, pe locul unor grădini de zarzavaturi. Zidul din cetatea Vauban va fi pus în valoare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite