Evenimentele importante din viaţa Universităţii Politehnica vor începe cu intonarea imnului. Ilie Stepan şi Marian Odangiu au compus un cântec simbol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Politehnica din Timişoara a devenit prima instutuţie de învăţământ superior din România care are un imn oficial compus special pe ea.

Muzicianul Ilie Stepan şi scriitorul Marian Odangiu, cei doi care au lucrat la celebrul imnul al Revoluţiei din 1989, denumit „Timişoara”, au fost rugaţi de conducerea Universităţii Politehnica să „nască” o melodie emblematică pentru una din brandurile importante ale Banatului. 
 

„Ce legătuă are Politehnica cu muzica? Cu acest gen de muzică? Răspunsul e simplu. Nu a existat o formaţie din Timişoara să nu aibă în componenţă un politehnist. Începând de la Phoenix, Clasic XX, Progresiv TM, Pro Musica, Celelalte Cuvinte – unde toţi membri au venit la Timişoara, la Politehnică, până la Pragul de Sus sau Blazzaj. Toate trupele din Timişoara au avut deschidere maximă pentru locurile de repetiţie, în diferite spaţii ale Politehnicii”, a declarat Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica.
 

Politehnica se află în plină fază de rebrending. După realizarea unui nou logo, a urmat imnul instituţiei care a luat fiinţă în 1920.  Acest proiect s-a făcut prin intermediul Fundaţiei Politehnica, a cărei preşedinte este profesorul Ivan Bogdanov.


„În opinia mea Politehnica este cel mai important brand din Banat. Sunt multe personalităţii marcante din domeniul industriei, ştiinţei şi tehnicii din toată lumea care s-au format aici. Eu fac parte din aceaşi generaţie cu Ilie Stepan. Am fost colegi de şcoală şi împreună chiuleam de la ore să mergem la cinema să vedem The Shadows. Am crescut cu Phoenix şi Beatles”, a spus Ivan Bogdanov.

"Ne putem lăuda că tot Timişoara este prima care are un imn special pentru o universitate"
 

Imnul Politehnicii are elemente simbol pentru cea mai importantă şcoală de ingineri din zona de Vest. Ivan Bogdanov a subliniat că simplul fapt că au un imn oficial este un semn al spiritulului occidental.
 

„Europa a fost aici în Timişoara. Alţii au izgonit-o. Noi de la Politehnică vrem să o păstrăm. La începutul secolului al XX-lea, Timişoara a fost cel mai bogat centru economic, iar moştenirea oraşului se vede cu ochiul liber, peste 14.000 de clădiri monument-istoric”, a mai punctat Bogdanov.


 

Când a primit propunerea de a scrie textul, Marian Odangiu ştia că are o imensă responsabilitate, pentru că acest imn va trebui dus mai departe şi de generaţiile care vor urma. 

 „Am făcut o uriaşă documentare. Am căutat textele din imnurile marilor universităţi din lume. În România mai au imnuri Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, o piesă clasică şi Universitatea Politehnică din Iaşi, care este un cântec studenţesc. Ne putem lăuda că tot Timişoara este prima care are un imn special pentru o universitate. Am folosit elemente fundamentale începând de la naşterea universităţii, continuând cu elemnete semnificative ale ei, şi terminând cu ce simt politehniştii şi cum se autodefinesc”, a declarat Marian Odangiu.

Au colaborat muzicieni de marcă din Timişoara
 

Piesa a fost scrisă de Ilie Stepan, vocea principală îi aparţine lui Mario Florescu, la chitară este Horia Crişovan, la backing vocal sunt Dana Borteanu şi Vera Ciocan, însă la imn şi-au adus contribuţia numeroşi alţi muzicieni şi instrumentişti din Timişoara.
 

„Am acceptat să scriu piesă pentru că asta ştiu să fac. În ultimii 17 ani am compus foarte multă muzică de fuziune. Ştiam că va trebui să realizez o fuziune. O parte ce ţine de tradiţie, cea academică, cu partea ce ţine de tinereţea studenţilor, cu muzica modernă”, a explicat Ilie Stepan.


De acum înainte, la decernări de titluri Doctor Honoris Causa, la întâlniri cu invitaţi din străinătate şi alte evenimente importante din viaţa Politehnicii se va intona şi imnul scris de Ilie Stepan şi Marian Odangiu. Există două variante ale imnului: una lungă, de 3,27 minute, şi una mai scurtă, de 2,20 minute, ambele fiind imprimate şi în variantă instrumentală.

Citeşte şi:

VIDEO Ilie Stepan, compozitorul imnului Revoluţiei a devenit Cetăţean de Onoare al Timişoarei


Ilie Stepan compozitorul imnului Revoluţiei      

     

VIDEO Cel mai amplu proiect muzical românesc: „Lumina” lui Ilie Stepan
 

VIDEO Pro Musica, 40 de ani de suflu vestic în România: “Noi am fost multiculturali înainte să fie asta la modă în Europa”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite