VIDEO Cel mai bun tânăr percuţionist din România. „A trebuit să studiez foarte mult înainte. Am avut şi probleme cu tendoanele de la mâini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Philip Goron, membru în trupa timişoreană Peregrinii, elev la Colegiul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, a câştigat Olimpiada Naţională de Percuţie 2018.

Trupa timişoreană de world-music Peregrinii se dovedeşte o şcoală bună pentru muzicienii ei. După ce Lucas Kohl a obţinut, în 2017, locul întâi pe ţară la Olimpiada Naţională de Pian, în acest an a venit rândul unui alt membru din trupă să devină cel mai bun. Este vorba de tobarul Philip Goron, elev în clasa a X-a la Colegiul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, care a câştigat Olimpiada Naţională de Percuţie, care s-a desfăşurat la Craiova. 

A fost un concurs foarte puternic, la care au participat cei mai buni tineri percuţionişti din ţară.

„A fost dificil. A trebuit să studiez foarte mult înainte. Am avut şi unele probleme cu tendoanele de la mâini. Am avut şi emoţii, sincer nu mă aşteptam la acest rezultat. Programul de Olimpiadă cuprindea două piese. Una melodică. Trebuia să cântăm la marimbă sau la vibrafon. Eu am ales marimba. Şi apoi o piesă de multipercuţie, la care se adauagă foarte multe instrumente de percuţie şi trebuie să cânţi. Mai era şi o probă de studiu impus de tobă mică, instrumentul orchestral de bază”, a declarat Philip Goron.  
 

În clasa a VIII-a a mai fost la o Olimpiadă, dar atunci s-a ales doar cu o menţine. „A fost momentul în care am zis că vreau să devin foarte bun. Până atunci încă nu eram sigur dacă vreau să fac percuţie sau să fiu toboşar. Între timp, mi-am dat seama că le pot face pe ambele. E o mare diferenţă între percuţie şi baterie. Se studiază chestii diferite”, a mai spus Goron.

Imagine indisponibilă


 

Philip Goron a început să cânte la tobe în clasa a V-a. 

„Mi-au plăcut tobele de mic. Nu vine de la părinţi sau din familie, ci am avut nişte prieteni care aveau o trupă. Am avut şansa să fiu mult prin preajma lor. Aşa că vroiam să bat şi eu la tobe. Când am ajuns la<Vidu>, am aflat că nu pot să bat doar la tobe şi trebuie să fac percuţie”, a mai spus Goron.

Despre rolul unui toboşar într-o formaţie, omul care ţine ritmul, Philip Goron spune: „Trebuie să simţi vibraţia din spate. Basul şi cu toba e baza, fără astea nu se poate. Oricine poate să studieze, dar unele chestii trebuiesc simţite. Altfel nu poţi să faci nimic. Trebuie mai mult decât studiu. Trebuie să ai ceva în sânge”, a afirmat Philip Goron.

Imagine indisponibilă

Prima trupă în care a cântat Philip Goron a fost una de jazz, Twisted Blue, cu care a concertat şi la Festivalul de Jazz de la Gărâna. Atunci avea doar 13 ani.

„Am cântat cam doi ani cu Twisted Blue, aveam în repertoriu jazz, blues, funk, standarde. Încă din clasa a V-a am ajuns şi în Ansamblul de Percuţie Splash de la <Vidu>, cu care am avut multe spectacole. În 2017 am cântat şi la Festivalul <Enescu>. În ansamblu sunt şi acum”, a mai spus tânărul muzician.

Imagine indisponibilă

În 2017 a început şi colaborarea cu trupa Peregrinii. “Un prieten de-al meu, Ştefan Caşcaval, care este basist în Peregrinii, mi-a spus că au nevoie de toboşar pentru un concert. Aşa am ajuns la repetiţii şi, până la urmă, am rămas definitiv. E un proiect foarte fain, cântăm mult, cunosc lume nouă, am învăţat multe cu Peregrinii. Acum mai pregătesc un proiect, cu compoziţii proprii. Mi-ar plăcea să fie un percuţionist foarte bun dar şi toboşar. Colaborez şi cu Opera Naţională”, a încheiat Philip Goron.


Muzicianul spune că se pregăteşte în medie cam trei ore pe zi, însă în preajma Olimpiadei a avut şi şase ore de studiu pe zi. Acesta ţine să-i mulţumească pentru ajutor şi profesoarei Alina Cuibariu Jumuga, de la Colegiul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara.
 

Citiţi şi:

Olimpicul la pian care a câştigat Next Star. Lucas Kohl studiază şase ore pe zi pentru a deveni un mare muzician VIDEO
 

Puştanii din Timişoara care au uimit juriul European Capital of Culture, cu câteva zile înainte de marele anunţ

Un cântec uitat din vremurile de demult ale Timişoarei a fost salvat şi reconstituit VIDEO

Comoară lăutărească de-acum o sută de ani descoperită la Timişoara: „Am restaurat un cântec vechi de pahar“

Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii

VIDEO Primul videoclip al copiilor de la Peregrinii, filmat pe şantierul arheologic din Piaţa Sf.Gheorghe

EXCLUSIV VIDEO Vechiul imn al Banatului este actual imn al Marii Britanii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite