Situaţia complicată a copiilor care vor să plece din ţară, dar nu au acordul ambilor părinţi. Care e soluţia în astfel de cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Pentru ca un copil să poată ieşi din ţară cu unul dintre părinţi sau cu o altă persoană e nevoie de un acord scris semnat de ambii părinţi. În cazurile în care unul dintre părinţi nu este de acord, trebuie obţinut acordul prin instanţă, ceea ce complică foarte mult lucrurile.

O excursie cu colegii în afara ţării poate fi ratată de un copil ai cărui părinţi nu se înţeleg cu privire la acordul de ieşire din ţară. De asemenea, dacă unul dintre părinţi vrea să îl ia pe copil cu el în străinătate, dar celălalt părinte nu este de acord, copilul nu poate părăsi ţara. Poliţia de Frontieră explică, pe site-ul propriu, ce este de făcut în astfel de cazuri.

„În situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii”, explică poliţiştii de frontieră.

În cazul în care problema acordului este rezolvată, copilul poate ieşi din ţară în baza unei declaraţii a părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal.  

„Declaraţia va avea o valabilitate maximă de 3 ani de la data întocmirii şi trebuie să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinatate de către minor, datele de identitate ale însoţitorului respectiv, indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România”, mai arată Poliţia de Frontieră. Modelul declaraţiei este postat în format pdf, pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite