EXCLUSIV VIDEO Vechiul imn al Banatului este actual imn al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imnul vechiului Imperiu German, adaptat de bănăţeni în urmă cu multe generaţii, a fost interpretat pentru „Adevărul” de Jacqueline şi Lucas Kohl, de la trupa Peregrinii.

O partitură originală, bătrână de 150 de ani, a scos la iveală Imnul Banatului de altă dată. În Europa Veche, imnurile nu erau neapărat imnuri ale popoarelor, ci mai degrabă ale Caselor Regale, ale Suveranilor. La curtea Angliei se cânta “God Save The Queen” pe aceeaşi melodie care era şi imnul vechiului Imperiu German. 
 

“La curtea germană imnul se numea <Heil dir im Siegerkranz> iar germanii din Banat, coloniştii veniţi din <Reich>, au adaptat textul acestui cântec pentru noul lor <Heimat>. Aşa s-a născut acest <Heil dir Banater Land>- un cântec vechi, o partitură autentică ce face parte din istoria unică a acestei zone”, ne explică Sergiu Galiş, realizatorul rubricii „Călător în timp”, de la Radio Timişoara.
 

După primul Război Mondial, Germania a adoptat imnul “Deutchland uber Alles”, care e şi în prezent imnul Germaniei, doar că înainte de 1918 acesta era imnul Austro-Ungariei: “Gott erhalte, Gott beschutze”. 

"Acest imn a fost cântat în toate cele 12 limbi oficiale ale Monarhiei Dunărene, inclusiv în română: “Dumnezeu să ocrotească/ Pe al nostru împărat", a mai spus Sergiu Galiş.

Imnul vechiului Imperiu German, adaptat de bănăţeni în urmă cu multe generaţii, a fost interpretat pentru „Adevărul” de Jacqueline şi Lucas Kohl. De altfel, şi cei doi muzicieni din trupa Peregrinii sunt germani din Banat. În prezent, acest cântec este imnul Marii Britanii!


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite