AUDIO Sute de angajaţi ai Primăriei Timişoara, amprentaţi ilegal. Liderul de sindicat dezvăluie presiunile făcute pentru acceptarea sistemului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Primăriei Timişoara sunt obligaţi să se amprenteze când încep şi termină programul de lucru FOTO Daniel Dancea
Angajaţii Primăriei Timişoara sunt obligaţi să se amprenteze când încep şi termină programul de lucru FOTO Daniel Dancea

Pontajul a sute de funcţionari din Primăria Timişoara se realizează pe bază de amprentă. Ilegalitatea sistemului a fost confirmată şi prin sentinţe definitive şi irevocabile. Cu toate acestea, Primăria Timişoara continuă să îşi amprenteze angajaţii, care nu au curajul să se opună procedurii.

Mai multe sesizări înaintate Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) reclamau faptul că anumiţi angajatori au montat aparate de amprentare a angajaţilor pentru pontaj. În urma controalelor efectuate de agenţie, angajatorii care au recurs la această metodă de pontaj au fost sancţionaţi, dar deciziile au fost contestate în instanţă.

Prin mai multe sentinţe definitive şi irevocabile, sistemul de amprentare pentru pontaj a fost declarat ilegal. „Instanţele au confirmat argumentele Autorităţii de Supraveghere privind faptul că prelucrarea datelor personale (amprentelor şi imaginilor) angajaţilor s-a realizat în condiţii de nelegalitate, întrucât nu a fost efectuată anterior implementării dispozitivelor respective o analiză temeinică asupra necesităţii şi proporţionalităţii unor astfel de măsuri, precum şi identificarea de soluţii alternative care să aibă un impact mai redus asupra vieţii private a salariaţilor”, se arată într-un comunicat emis de Autoritatea de Supraveghere în primăvara acestui an.

Potrivit aceleiaşi surse, judecătorii au reţinut că „nu a fost realizată informarea directă, într-o manieră completă şi clară a salariaţilor, strict sub aspectul acestor prelucrări, iar aceştia nu au fost consultaţi anterior în mod direct şi explicit, ceea ce a condus la concluzia că angajatorul a acţionat în afara legislaţiei în materie, naţională şi internaţională, aceasta din urmă având întâietate în raport de legislaţia naţională”.

Amprente primaria Timisoara

Declararea ilegală a amprentării angajaţilor a avut efect zero la Primăria Timişoara, unde amprentarea angajaţilor pe bază de amprentă continuă şi la mai bine de jumătate de an de la declarare ilegală a sistemului. Primarul Nicolae Robu susţine că nu l-a informat nimeni cu privire la faptul că sistemul ar fi ilegal. Pe de altă parte, întrebaţi dacă sunt de acord cu amprentarea, cei mai mulţi angajaţi au refuzat să vorbească sau au spus că nu au nimic împotriva sistemului.



Teama funcţionarilor de a se opune sistemului îşi poate avea rădăcinile în urmă cu aproximativ cinci ani, când a fost introdusă amprentarea. Liderul de sindicat din Primăria Timişoara a dezvăluit că 62 de angajaţi s-au opus sistemului şi au semnat un tabel în acest sens, dar când s-a pus problema unei acţiuni în instanţă au renunţat la presiunile primarului de la vremea respectivă şi a secretarului Ioan Cojocari. „S-au făcut presiuni foarte mari la vremea respectivă de către conducerea  primăriei în aşa fel încât i-a determinat pe cei 62 de colegi să cedeze şi i-au determinat să renunţe la acţiunea în instanţă”, a spus Tiberiu Negrei, potrivit căruia sindicatul nu putea face nimic fără acordul sindicaliştilor.

De altfel, presiunile făcute asupra angajaţilor au fost făcute şi publice, presa locală vremii consemnând declaraţiile secretarului Ioan Cojocari care susţinea că amprentarea este singurul sistem prin care prezenţa la lucru a funcţionarilor poate fi controlată, iar cine nu este de acord cu sistemul „nu e obligat să lucreze la Primăria Timişoara”. Potrivit legii, în funcţie de abaterile comise la amprentarea angajaţilor, primăria riscă amendă cuprinsă între 500 şi 50.0000 de lei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite