Alegeri locale 2016. Povestea singurului cetăţean neamţ la alegerile din România: „Candidez din respect pentru strămoşii mei şvabi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ewald Neu la Săcălaz FOTO Ştefan Both
Ewald Neu la Săcălaz FOTO Ştefan Both

În comuna timişeană Săcălaz, există un candidat mai aparte la alegerile locale 2016. Este vorba de cetăţeanul german Ewald Neu, care vrea să prindă un loc de consilier local.

Nu demult, la întâlnirea şvabilor bănăţeni de la Ulm (Germania), premierul Dacian Cioloş, a cerut etnicilor germani să se implice în viaţa socială şi politică din România. Ewald Neu (59 de ani) luase deja decizia să candideze la consiliul local Săcălaz (judeţul Timiş). În dimineaţa aceasta, Ewald Neu şi-a îmbrăcat frumosul costum popular de şvab bănăţean şi s-a dus să voteze la una din secţiile din Săcălaz. 

“Candidez din respect pentru strămoşii mei şvabi, care au făcut aceste meleaguri locuibile. Din 1945 încoace, nu a mai putut candida la Săcălaz niciun etnic german. Eu am profitat de pe urma unei legi a Comisiei Europene, care îmi dă acest drept chiar dacă sunt cetăţean german, nu am cetăţenie română, cu condiţia să am rezidenţă. Vreau să mulţumesc Guvernului României şi preşedinteşui Klaus Iohannis, pentru că există acestă posibilitate. Din punctul meu de vedere aceasta este Europa trăită. Motto-ul meu este al Banatului de altădată: dreptate, sinceritate, toleranţă şi corectitudine”, a spus Ewald Neu.

Acesta candidează pe listele Forumului Democrat al Germanilor din România. “Consider că toţi şvabii aflaţi în Germania ar trebui să facă parte din FDGR”, adaugă Neu.

Ewald Neu la Săcălaz FOTO Ştefan Both

Născut la Săcălaz

Ewald Neu susţine că în această campanie electroală a intrat în multe case din Săcălaz şi satele aparţinătoare. În urma acestor experienţe şi-a dat seama că bătrânii şi copiii au nevoie de ajutor. “Proiectele mele sunt în primul rând pentru copii şi pentru bătrâni. Cei din generaţia mijlocie, care pot muncii, pot găsi de lucru în comună, în acestă regiune, pot pleca în străinătate, dar cei în vârstă şi copiii nu au perspective. Trebuie ajutaţi”, a spus Neu. 

Ewald Neu s-a născut la Săcălaz şi a părăsit România în 1982 însă inima i-a rămas la locul unde s-a născut şi a copilărit.  "Am plecat din această comună acum 35 de ani, dar am revenit în urmă cu 15 ani. Cu Legea 10 am revendiat casa în care au stat socrii mei, pe care am refăcut-o. În 35 de ani de când am plecat s-au schimbat foarte multe, şi în bine, şi în rău. Trebuie reluată viaţa bazată pe valorile bănăţene, care au adus această regiune pe o culme”, a mai declarat Neu.
 

Au mai rămas trei şvabi în Săcălaz

Săcălaz a fost cândva o localitate sută la sută germană, a fost întemeiată acum 250 de ani de colonişti şvabi, însă astăzi nu mai trăiesc aici decât trei etnici germani. Ewal Neu este singurul şvab plecat în Germania care şi-a răscumpărat casa.


“Ştiu că nu mai sunt prea mulţi şvabi aici, dar eu aştept de la concetăţenii mei să mă voteze, indiferent de etnie. Eu sutn acasă la mine în Săcălaz. Am fost în toate satele, am colindat topate străzile, am vorbit cu sute de oameni, ştiu părerile lor. Majoritatea din ei sunt de acord cu valorile bănăţene, sinceritate, corectitudine, dreptate şi tolernaţă, trebuie să triumfe. Nu am auzit să fi spus cineva că este rău ce fac. Sunt singurul şvab care şi-a răscumpărat casa în Săclaz, dar totodată am deschis o uşă foarte mare. Eu cred că am deschis o uşă pentru mulţi investiori care ar putea să investească în această regiune. Acum am fost primul german care candidează, dar de acum o pot face şi alţii”, a mai spus Neu.

Ewald Neu la Săcălaz FOTO Ştefan Both



Dacă va câştiga în alegerile locale 2016, Ewald Neu este sigur că se va descurca cu participarea la viaţa socială a comunei. “Un neamţ întotdeaua se descurcă”, afirmă acesta.


Au plătit bani grei Securităţii 

Înainte de părăsi România comunistă, Ewald Neu a lucrat la Teatrul German din Timişoara, unde a fost instrumentist, în timp ce soţia lui, Cristine Neu, a fost educatoare în oraşul Deta. Au depus actele pentru emigrare încă din anii ’60, dar au ajuns însă să-şi ia gândul de la o plecare pe cale oficială, aşa că, atunci când situaţia economică în România s-a înrăutăţit, iar drepturile minorităţilor erau din ce în ce mai puţin recunoscute, Ewald Neu şi Cristine au decis să fugă din ţară.

Evadarea prin Iugoslavia a eşuat, însă apoi au încercat varianta semioficială, de a plăti bani Securităţii, care storcea bani de la etnici pentru a-i pune în cap de listă. Cei doi săcălăzeni au fost însă păcăliţi. 

Ewald Neu la Săcălaz FOTO Ştefan Both

„Ne-am întâlnit cu securistul, i-am dat 75.000 de lei. Erau toţi banii pe care i-am strâns la nuntă. Ne-a spus să stăm liniştiţi pentru că în câteva zile ne va aduce actele. Numai că securistul a dispărut cu banii noştri. Practic, ne-a furat banii. Nu l-am mai văzut niciodată. Nu aveai cui să te plângi. Prin legea dată în 1981, toţi cei ce au depus actele de plecare definitivă şi au lucrat în educaţie şi cultură şi-au pierdut serviciul. Printre ei am fost şi noi. Din acel moment am fost şomeri, având un copil mic de câteva luni. A fost o problemă foarte mare. S-au ivit diferite situaţii de a putea pleca, am adus sume foarte mari de bani, de mărci, pentru a putea pleca. Până la urmă, am plătit 8.000 de mărci de persoană. După cum bine ştiţi, ne-am plătit plecarea. Toată lumea din Săcălaz a făcut la fel. La urma urmei, în 1982 am plecat“, a mai povestit Ewald Neu. 
 

A lucrat la Mercedes
 

Ajunşi în Germania, membri familiei Neu s-au stabilit la Reutlingen, în apropirea oraşului Stuttgart. A lucrat timp de 25 de ani la fabrica Mercedes. 

Ewald Neu la Săcălaz FOTO Ştefan Both


 

Fiica cea mică, Kerstin Neu, care s-a născut la Săcălaz, a decis să studieze la Facultatea de Medicină din Timişoara. Ca atare, acum locuieşte tot la Săcălaz. “Copilul ei care s-a născut aici este generaţia a zecea din familia Neu, care s-a născut în acest sat”, a mai spus Ewald Neu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite