Gena care predispune la cancerul pulmonar există. În ce tip de familii există risc ridicat pentru a dezvolta boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul poate fi letal FOTO http://www.vremeanoua.ro
Fumatul poate fi letal FOTO http://www.vremeanoua.ro

Fumatul ucide şase oameni în fiecare minut pe plan mondial, iar un fumător din patru moare de o maladie legată de tutun. Specialiştii afirmă că există o predispoziţie genetică pentru a dezvolta boli pulmonare, iar fumatul contribuie, în majoritatea cazurilor.

Se estimează că fumatul constituie, în lume, cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% dintre decesele datorate bronşitei şi emfizemului şi a aproximativ 25% dintre decesele prin boli cardio-vasculare. După aprecierile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tabagismul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume.

Gena care predispune la cancerul pulmonar

Statistic, cancerul reprezintă, atât în lume, cât şi în ţara noastră, a doua cauză de deces după bolile cardio-vasculare.

Riscul de cancer la fumătorii activi dovediţi biochimic a fost de 7,8 ori mai mare faţă de nefumători şi este la fel de mare la bărbaţi ca şi la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasmele la barbaţi şi 12% la femei). Pot să vă spun că pentru a te apuca de fumat nu e nevoie neapărat de o genă a fumatului, dar este sigur şi demonstrat că predispoziţia la îmbolnăvirile cu cancer pulmonar este foarte mare în familiile unde există deja această încidenţă, iar acele persoane sunt expuse la fumat”, ne spune Corina Mărginean, medic primar pneumolog.

Programul „Stop Fumat” stagnează, dar ar putea reporni în aproximativ o lună

Programul Naţional Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a îi ajuta să renunţe la fumat.

 „Din septembrie nu mai sunt medicamente. Momentan putem oferi doar consiliere celor care vor să se lase de fumat sau pot să îşi cumpere ei medicamentele. Un tratament ajunge să coste la farmacie între 1.000 - 1.200 de lei. Avem pe lista de aşteptare peste 70 de persoane, iar în 31 mai, de la ora 9.00, de Ziua mondială fără fumat, vom organiza la Hotel Continental, din Târgu-Mureş, simpozionul «Impactul legislaţiei asupra renunţării la fumat». Evenimentul este dedicat atât tuturor”. completează specialistul.

Fumatul provoacă boli pulmonare, afectează pancreasul, căile urinare, pielea şi dinţii, creşte riscul de osteoporoză, cauzează boli coronariene (ale inimii), boli ale sistemului nervos central (creier),boli ale sistemului circulator, provoacă boli de gură, ale faringelui şi esofagului, cauzează boli de stomac, afectează sistemul reproductiv feminin, precum şi pe cel masculin.

image

Pe site-ul programului naţional fiecare fumător poate afla dacă este sau nu dependent de fumat.

Tot acolo cei mai ambiţioşi pot găsi trucuri pentru a se lăsa de fumat. Există şase paşi, detaliaţi despre cum trebuie să procedeze cei care vor să renunţe la fumat:

sfatul 1: gândeşte-te de ce vrei să renunţi la fumat

sfatul 2: pregăteşte-ţi planul de bătaie

sfatul 3. consultă un specialist

sfatul 4: renunţă dintr-o dată

sfatul 5: începe cu o singură zi

sfatul 6: gândeşte pozitiv

În 2002 fumatul a ucis 4 milioane de oameni, dintre care 1.2 milioane europeni. Până în anul 2020 această unealtă a morţii va ridica numărul deceselor la 10 milioane de fumători pe an. Cele mai afectate sunt ţările în tranziţie şi cele în curs de dezvoltare, datorită factorilor ce ţin de liberalizarea comerţului, de dezvoltarea comunicaţiilor şi de globalizarea industriilor transnaţionale ale tutunului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite