Târgu Jiu, oraşul lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşedinţa judeţului Gorj este cunoscută sub denumirea de «Oraşul lui Brâncuşi», pentru că aici se află Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, conceput de sculptorul născut la Hobiţa.

La toate intrările în municipiul Târgu Jiu sunt panouri cu inscripţia «Bine aţi venit în oraşul lui Brâncuşi». Autorităţile încearcă să folosească brandul Brâncuşi, pentru a atrage cât mai mulţi turişti, dar şi investitori.
Ansamblul monumental «Calea Eroilor» cuprinde mai multe lucrări renumite realizate de Brâncuşi: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Toate operele de artă sunt unite printr-o axă (n.r. - strada Calea Eroilor), care străbate oraşul.
Coloana fără Sfârşit se află în Parcul Coloanei, amplasat chiar la intrare în Târgu Jiu, pe drumul ce duce către Râmnicu Vâlcea, iar Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii se găsesc în Parcul Central aflat în zona centrală a oraşului. Cele două parcuri sunt unite de o stradă, în lungime de un kilometru şi jumătate, care este dreaptă ca o axă, şi se numeşte Calea Eroilor. Acest drum a fost gândit de însuşi Brâncuşi să facă parte din conceptul său arhitectural, astfel că întregul ansamblu monumental poartă denumirea de „Calea Eroilor“.

Calea „sufletelor eroilor"

Calea Eroilor, strada din Târgu Jiu în lungime de 1,5 kilometri este calea "sufletelor eroilor", un drum iniţiatic prin viaţă pe care eroii îl parcurg până la jertfa supremă. Un alt element important al ansamblului este Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care se află pe axul Căii Eroilor şi a fost integrată creaţiei brâncuşiene, realizând o legătura între elementele ansamblului sculptural. Ridicată pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777, ea a fost reconstruită între anii 1927 şi 1938 şi inaugurată o dată cu complexul executat de Brâncusi. Coloana fără Sfârşit reprezintă urcuşurile şi coborâşurile vieţii, dar şi înălţarea la cer a sufletelor eroilor.

Oraşul lui Brâncuşi fără un muzeu dedicat marelui sculptor

Cele două parcuri în se care se găsesc capodoperele brâncuşiene sunt, după cum era şi normal, cele mai vizitate locuri din Târgu Jiu. În zilele de weekend, în special, străzile din faţa parcurilor sunt pline de autocare cu turişti veniţi din toată ţara să descopere geniul lui Brâncuşi semnificaţiile operei lui. Lipsesc, din păcate, mijloacele de promovare a creaţiei brâncuşiene. În Parcul Central se află un punct turistic, de unde se pot cumpăra suveniruri şi broşuri.
Centrul de Artă «Constantin Brâncuşi» se află într-o clădire veche cu specific românesc, aflată tot în Parcul Central, pe marginea Jiului, la mică distanţă de Masa Tăcerii. Aici, vizitatorii au posibilitatea să vadă o expoziţie de fotografie cu instantanee din timpul realizării Ansamblului monumental de la Târgu Jiu. În Parcul Coloanei nu se găseşte nici măcar un punct de informare sau un spaţiu destinat comercializării de suveniruri. S-a discutat mult despre construcţia unui muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi, dar ideea a fost abandonată.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite