Complexul Energetic Oltenia vrea modificarea legii energiei astfel încât să poată exporta electricitate direct, fără intermediari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) va solicita modificarea legislaţiei din domeniul energiei. Compania de stat nu poate să vândă energie direct la export, ci doar prin intermediari din cauza legislaţiei actuale.

Propunerile de modificare legislativă vor fi înaintate de reprezentanţii Complexului Oltenia la Camera Deputaţilor. Complexul a ratat încheierea unor contracte avantajoase pentru vânzarea de energie electrică în străinătate pentru că legislaţia în vigoare nu permite producătorilor să încheie contracte. 

Reprezentanţii companiei au purtat discuţii cu parteneri din mai multe ţări, dar acestea nu s-au putut finaliza prin încheierea de contracte. În acest fel, Complexul a pierdut sume importante de bani. „Am avut foarte multe solicitări de la diverşi parteneri din afara ţării din Serbia, Muntenegru, Turcia, Moldova. Din păcate, am fost blocaţi şi am spus de fiecare dată că posibilitatea de a lua energie de la Complex de către orice firmă din străinătate se poate face doar de pe platforma OPCOM. Cred că au fost şapte-opt discuţii la nivelul nostru“, a precizat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul CEO.  

Un certificat verde pe fiecare MWh de energie regenerabilă

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia vor înainta la Camera Deputaţilor mai multe propuneri de modificarea a legii. Aurel Medinţu a precizat că cele două propuneri de modificare a legii constau în ridicarea interdicţiei de a vinde energie în străinătate şi revenirea la vechea modalitate de acordare a certificatelor verzi: „Am mai făcut aceste propuneri în mai multe rânduri, dar acum le-am sistematizat. Prima încercare o să fie făcută la Camera Deputaţilor la Comisia pentru Industrie şi Servicii, unde preşedinte este Iulian Iancu. Cele două modificări constau în a nu mai interzice producătorului de a încheia contract pentru export şi tot prin lege dorim un lucru extrem de simplu: ca Ordonanţa de Urgenţă care a modificat legea energiei să revină la forma iniţială, care acorda un certificat verde pentru un Megawat/oră produs de energie regenerabilă“. 

Impulsionarea exporturilor

Autorităţile vor să impulsioneze exportul de electricitate din ţara noastră, deoarece România a ajuns să aibă excedent de energie, după ce producţia hidro a crescut puternic anul trecut adată cu diminuarea efectelor secetei, Petrom şi Romgaz şi-au pus în producţie centralele proprii de la Brazi şi Iernut, iar capacitatea instalată în energia regenerabilă a urcat considerabil. Producţia de energie regenerabilă s-a dublat anul trecut. Numai sectorul eolian a produs anul trecut 4,7 TWh, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Concomitent, consumul de energie s-a redus anul trecut cu 6%, atât datorită eficientizării industriei, cât şi din cauza închiderii unor mari uzine consumatoare.

Supraproducţia şi consumul industrial slab a afectat puternic producătorii tradiţionali de electricitate, deoarece preţul energiei a scăzut cu peste 30% pe bursa de specialitate OPCOM. Pe de altă parte, factura la consumatori a crescut puternic, din cauza schemei de sprijin pentru energia regenerabilă. În schimb, din cauza preţurilor mici, România a devenit anul trecut exportator net de electricitate, livrând peste graniţă 2,5 TWh. Problema este că legea energiei cere ca toate cantităţile disponibile să fie tranzacţionate pe OPCOM, astfel că exporturile nu pot fi făcute de către producători în mod direct, ci doar de către traderi.

Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a exportat energie în Ungaria, prin intermediul unui astfel de trader, Tinmar Ind. Eliminarea prevederii ar permite încheierea mai uşoară de contracte pentru export, iar banii ar ajunge la producător, nu la intermediar. 

Recent, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a agreat cu omologul său albanez perfectarea unui contract de export de un miliard de euro, potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres. Concomitent, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat că pentru exporturi va fi eliminată contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite