Exporturile de energie electrică vor fi exceptate de la plata taxei de cogenerare. Statul vrea să încurajeze producătorii termo să vândă peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Energie va lansa în dezbatere publică o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pe exportul de energie electrică, a anunţat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Realitatea TV.

„Exportăm şi mi-aş dori să exportăm, având în vedere capacitatea instalată, şi mai multă energie electrică, mai ales că sunt probleme în funcţionarea complexurilor energetice, care uneori, chiar au investit foarte mult în scăderea costurilor de producţie, nu pot să intre în sistem când e apă prea multă sau bate vântul prea tare. Şi mi-aş dori nu numai să îi încurajez verbal, ci să încurajez exportul de energie electrică din România şi prin măsuri concrete. Din acest motiv, luni voi lansa în dezbatere publică o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pe exportul de energie electrică, mai ales că România urmează să se conecteze în lunile următoare la zona central-europeană, să îşi cupleze piaţa de energie electrică cu piaţa din Ungaria, Cehia, Slovacia şi, probabil, cu piaţa din Polonia“, a afirmat ieri oficialul, citate de Agerpres.ro.

Acesta a precizat că, din calculele făcute împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), eliminarea acestei taxe nu va duce la nicio creştere a facturilor pentru populaţie şi pentru ceilalţi operatori economici, până la finele acestui an.

Regenerabilele şi-au dublat producţia anul trecut

Contribuţia pentru cogenerare reprezintă în acest moment circa 7% din factură. România are supra-capacitate de producţie, datorită instalării a peste 4.400 MW în capacităţi regenerabile, a intrării în funcţiune a centralei Petrom de la Brazi, a celei deţinute de Romgaz la Iernut, dar şi a producţiei hidro, care a revenit din forţă majoră.

Anul trecut producţia realizată de centralele regenerabile s-a dublat, până la 4,6 TWh, de la 2,05 TWh în 2012, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, producţia hidro a urcat cu 23%, până la 15,1 TWh. Concomitent, anul trecut au crescut şi exporturile de energie electrică. Acestea au ajuns la 2,46 TWh, iar România a fost un exportator net. Eliminarea taxei de cogenerare pe exporturi poate impulsiona exportul de energie termo, ca urmare a scăderii costurilor, ceea ce ar face mai atractivă energia românească.

Probleme în sectorul termo

Complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara întâmpină probleme din cauza costurilor mai mari de producere a electricităţii, ca urmare a tipului de combustibil folosit (lignit, respectiv huilă), a vechimii echipamentelor, dar şi a managementului prost din anii trecuţi. De asemenea, energia verde este preluată cu prioritate în sistem, chiar dacă pentru producerea sa costurile sunt mai mari decât în termo, dacă adunăm şi certificatele verzi primite de fiecare investitor. Anul trecut, producţia în termocentrale a a fost de 27 TWh, înregistrând un declin de 6,1 TWh, adică 18,5%.

Mai puteţi citi:

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie.

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale. Pentru a se evita dezindustrializarea României, cu efecte economice şi sociale majore, marii consumatori de energie, printre care şi ArcelorMittal Galaţi, cred că este necesară aplicarea unei perioade de tranziţie până la realizarea unei pieţe real competitive, fără monopoluri.

Conducerea ELCEN va fi schimbată, iar compania va fi pregătită de fuziunea cu RADET. Preţul gazelor de import, problemă mare pentru companie

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie vrea să înceapă un program de eficientizare a Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care ar urma asă includă şi schimbarea conducerii producătorului de energie electrică şi termică.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite