VIDEO Cum vrea primarul Târgoviştei, Cristian Stan, să revitalizeze transportul în comun. A fost pregătit un proiect de multe milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgovişte a pregătit un proiect amiţios care va fi derulat începând cu acest an. Edilul vrea transport public electric, iar acest lucru presupune achiziţionarea a 24 de autobuze electrice pentru transport public şi realizarea de staţii speciale pentru încărcarea acestora.

Valoarea totală a prriectului este de 20 de milioane de euro, suma maximă eligibilă pentru acest tip de investiţie, finanţat prin POR, special dedicat municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară.

Proiectul face parte din axa cu cea mai mare alocare financiară, în acest program, după Axa 3 –  „Sprijinirea creşterii eficienţei energetice în clădirile publice”.

"Proiectul vizează modernizarea fundamentală a transportului public în comun târgoviştean prin achiziţionarea de vehicule ecologice, construirea infrastructurii necesare transportului electric, inclusiv staţii de alimentare a automobilelor electrice, modernizarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridoarele deservite de transport public în municipiul Târgovişte. Concret, vor fi achiziţionate 24 de autobuze electrice, vor fi realizate 28 de staţii de călători de traseu, 3 staţii de capăt de traseu, un depou pe stradă Calea Ialomiţei (cu 12 staţii de încărcare) şi vor fi reabilitate străzi în lungime de 5,4 km (bulevardele Mircea cel Bătrân şi Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării, Mihai Bravu, Nicolae Radian, precum şi pasajul peste calea ferată pe DN 72)", a declarat Cristian Stan. 

Toate staţiile şi mijloacele de transport vor fi monitorizate video, vor avea sisteme de informare pe baza de panouri în tehnologie LED, va fi implementat în plus şi un sistem de management flota, cu aplicaţii multiple. 

image

Cele 3 staţii de capăt de traseu vor fi prevăzute cu sală de aşteptare, info point, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi, o cameră mama şi copilul, sistem de ticketing, cel puţin 30 de locuri de parcare, inclusiv pentru taxi şi persoane cu dizabilităţi. 

Costuri reduse

"În afara confortului deosebit pe care noul sistem de transport public local îl va oferi târgoviştenilor, costurile de operare vor scădea la 1/3 din cele actuale iar emisiile de dioxid de carbon vor fi drastic reduse. Aceste avantaje vor determina posibilitatea acordării unor gratuităţi la transportul în comun cât mai multor categorii de oameni, cu menţiunea că putem lua în calcul, în funcţie de analiza pe care o vom realiza după implementare, şi gratuitatea transportului public în comun pentru toţi târgoviştenii. Menţionez că acest proiect este indispensabil accesării sumelor pe care Uniunea Europeană le oferă în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiţii 4.1 " Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon", aceste fonduri neputând fi atrase prin alte tipuri de proiecte", a mai spus edilul.

Modernizări de drumuiri

În afara componentelor infrastructură şi achiziţionare autovehicule electrice, proiectul mai cuprinde şi o componentă de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere. 

Este vorba de 6 km de drumuri din municipiul Târgovişte, coridoare care deservesc transportul public de persoane, care urmează să fie modernizate, respectiv Bdul Carol, strada Gării, Bdul Mircea cel Bătrân, Nicolae Radian, Lt. Stancu Ion, şoseaua Mihai Bravu şi pasajul rutier de pe DN 72, peste calea ferată. „Proiectul este unul foarte complex, iar achiziţia va trebui să fie făcută pe loturi. Deci nu va putea un singur constructor să realizeze toate componentele din cadrul acestui sistem de transport public electric”, a mai punctat edilul oraşului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite